TÜBİTAK depremle ilgili bir süreç yönetiyor
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Aktif Tektonik Araştırma Grubu (ATAG) tarafından 18 Kasım’da düzenlenen ‘24. ATAG Çalıştayı’nın ‘Deprem Araştırmaları Özel Çağrısı Projelerinin Tanıtım Oturumu’na katılarak ‘Deprem Araştırmaları Alanında Birlikte Geliştirme ve Birlikte Başarma’ başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.
Türkiye’nin ihtiyaçlarına bilim insanları tarafından, bilim temelli olarak yaklaşılmasının yanında süreç yönetimi anlamında neler öğrenilebileceğini, TÜBİTAK süreçlerinde nasıl etki oluşturulabileceğini öğrenmeye çalıştıklarını ifade eden Prof. Dr. Mandal, ‘TÜBİTAK 1001 Deprem Araştırmaları Özel Çağrısı’nın da bunun bir parçası olduğunu kaydetti. Mandal, 2021 yılına ait ‘Web of Science’ odaklı makalelere deprem anahtar kelimesi odağında bakıldığında, depreme dair çözüm arayışlarının daha geniş bir disipliner çerçevede alınması gerektiğinin görüldüğünü vurguladı. Deprem konusunda TÜBİTAK’ın neler yaptığına değinen Prof. Dr. Mandal, İzmir depremi sonrasında sahada incelemelerde bulunulduğunu, acil çözüm üretmek amacıyla, sürekli açık olacak özel bütçeli, özel bir çağrı açıldığını kaydetti. TÜBİTAK’ın ‘Uluslararası Aktif Tektonik ve Sismisite Çalıştayı’na katıldığını, Turkish Journal of Earth Sciences özel sayısına katkı verdiğini belirten Mandal, “TÜBİTAK’ın merkez ve enstitülerinin de sürece farklı bakmalarını istiyorum. Süreçlerde tüm ekosistemi dahil edecek şekilde yer almalarını bekliyorum” dedi.
“Özel çağrılarla yapılan desteklerin kamuyla daha fazla paylaşılmasını istiyoruz”
Deneyap Teknoloji Atölyeleri ile deprem konusundaki farkındalığı her yaş grubuna indirmeyi hedeflediklerine değinen Prof. Dr. Mandal, “81 ilde 100 atölye hedefiyle yola çıktık, şu an atölye sayımızda 60’a ulaştık. Farkındalığı her yaş grubuna indirme amacıyla, iki yıl önceki Deneyap Teknoloji Atölyeleri uygulama sınavında tema olarak depremi kullandık” açıklamasını yaptı. Mandal ayrıca “Ulusal Lider Araştırmacı Programı’ kapsamında desteklenen araştırmacımız var. 1001 Programı kapsamında depreme özel çağrı açtık. TÜBİTAK, insan kaynağı yetiştirme, farkındalık oluşturma, anlık cevap verebilme konferanslar ve dergi yöntemiyle topluma aktarma, araştırma süreçlerini daha tematik hale getirme gibi birçok alanda depremle ilgili bir süreç yönetiyor” şeklinde konuştu. Deprem konusunda yürütülen özel çağrıya çıkma ve süreç yönetimi deneyimini müsilaj konusunda da kullandıklarına değinen Mandal, “Sizin de bugün yaptığınız gibi özel çağrılarla yapılan desteklerin kamuyla daha fazla paylaşılmasını istiyoruz” dedi. Çağrı kapsamında desteklenen projelerde deprem araştırmalarının sosyal ve beşeri bilimlerin de dahil tüm disiplinlerin içerildiği projeleri kapsadığını belirten Mandal, “Türkiye’de 41 farklı kurumdan proje yürütücüsü ve araştırmacılarımız yer aldı. Dünyaya da örnek olacak kapasitedeki desteğimiz motivasyonumuzu artırıyor” değerlendirmesinde bulundu.