Tübitak desteğiyle siber saldırıya karşı yerli savaş aracı geliştirildi
Tübitak desteğiyle kamu kurumlarının korkulu rüyası olan DDOS saldırılarını bitirecek Türk siber savaş aracı “DDOS Mitigator” geliştirildi.
Herhangi bir saldırganın ele geçirdiği bilgisayarlarla bir siteye kolayca DDOS saldırı yapabileceğini söyleyen Yılmaz, “Yapılan bu saldırı sitenin normal takipçilerine cevap verememesine yol açıyor. Bu saldırılar hem prestij kaybına hem de maddi kayıplara neden oluyor. 2009 yılında Twitter'ın, 2012 yılında Türk Hava Yolları'nın, Rusya-Gürcistan arasındaki Güney Osetya anlaşmazlığının yaşandığı dönemde de Rusya'nın devlet sitelerine yapılan ve saatlerce sistemlerin kapalı kalmasına yol açan saldırılar DDOS saldırısıydı. 2012 yılında Türkiye’de 10’dan fala kamu kurumu da bu saldırılara maruz kaldı ve ciddi prestij kaybı yaşandı” dedi.
TÜBİTAK TEYDEB 1501Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme programı kapsamında “SSL VPN, Güvenli Posta Arşivleme, Güvenli Sunucu Yük Dengeleme” projesiyle desteklenen proje kapsamında geliştirilen DDOS Mitigator 2013 yılı başında piyasaya çıktı ve kamu kurumlarının ve özel sektörün kurtarıcısı oldu.
Siber Saldırıları Önlüyor ve Rapor Sunuyor
DDOS Mitigartor’u kurumların veri merkezlerinde internet girişine kurduklarını belirten Yılmaz, “Kurumlarda var olan güvenlik duvarları ve saldırı engelleme sistemleri gibi konvansiyonel güvenlik sistemlerinin de daha önünde kurduğumuz bu ürün, yapılan DDOS saldırılarını engelliyor, hem diğer güvenlik ürünlerini hem veri merkezini koruyor. DDI™(Deep DDOS Inspection) teknolojisi ile 34’ün üzerinde sensörü ile dinamik bir şekilde anormallik tespiti yaparak normal kullanıcıyla, saldırgan bağlantılarını ayırt ediyor ve engelliyor. Sistem fazla yüklenmeye maruz kalmadığı için de servis verebilmeye devam ediyor. DDOS Mitigator saldırıyı kanıtlarıyla görme, raporlama ve analiz etme imkânı veriyor. Saldırgan IP’ler, saldırganın ülkesi, saldırı türleri ve süresi gibi önemli verilere ek olarak, ağınızdaki hangi sunucunun ve uygulamanın hedef alındığını size bildirerek ek önlemler almanıza yardımcı oluyor. Coğrafi trafik sınıflandırma özelliği ile ülke ve IP bloğu bazlı filtrelemeler yapabiliyor, ayrıca sabıkalı IP’leri baştan engelleyebiliyor. Yine bu verileri kullanarak mahkemelere suç duyurusunda da bulunuluyor” dedi.
“Milli Ürünler Olmadan Siber Savaş Kazanılamaz”
2002 yılından bu yana ağ güvenliği alanında çalıştıklarını, bundan önce 3 ürün ailesi ve şimdi de ilk yerli siber savaş aracını geliştirdiklerini söyleyen Yılmaz, Labris Teknoloji olarak geliştirdiği bu cihazı pazara çıkarma esnasında İsrail ve ABD’nin de geliştirdiğini ve aynı anda dünya pazarına çıktıklarını söyledi. Dünya pazarında 3 ülkenin bulunduğunu bundan dolayı da ihracat imkânlarının çok iyi olduğunu belirten Yılmaz, başta Avrupa, Ortadoğu, Kuzey Afrika, Orta Asya ve Uzak Asya bölgelerinde olmak üzere birçok ülkeye ihracata başladıklarını belirtti. Yılmaz, Milli ürünler olmadan siber savaşın kazanılamayacağını belirterek siber savaşlar için önemli bir araç sağladıklarını sözlerine ekledi.
Yılmaz, bilgi birikiminin de önemine vurgu yaparak, “Amaçlı ve tehlikeli siber saldırılarda, ağınıza konumlandırdığınız cihazların kalitesi kadar ürünle birlikte size hizmet veren bilgi birikiminin yetkinliği de kritik önem taşıyor. Türkiye’de geliştirilmiş olması sayesinde, kritik siber saldırılar sırasında üretici seviyesi bilgi birikimine bir telefon kadar yakın olunmasını sağlıyoruz” dedi.