TÜBİTAK’tan Teknolojik Transfer Ofisleri’ne destek
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ün de katıldığı, 9 Nisan 2013 tarihinde düzenlenen törende, TÜBİTAK ile Teknolojik Transfer Ofisleri’ne (TTO) destek verilecek 10 üniversite arasında sözleşme imzalandı.
Üniversiteler bünyesindeki Teknoloji Transfer Ofisleri’nin güçlendirilmesi ve yenilerine teşvik amacıyla TÜBİTAK tarafından ilk kez 1513 Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) Destekleme Programı başlatıldı. Destek programı kapsamında 2 Kasım 2012’de açılan çağrıya başvuran 39 üniversiteden Boğaziçi, Ege, Gazi, Hacettepe, Koç, ODTÜ, Özyeğin, Sabancı, Selçuk ve Yıldız Teknik Üniversitesi’nin desteklenmesine karar verildi. 1513 TTO Destekleme Programı kapsamında TÜBİTAK ile 10 üniversite arasında düzenlenen törenle sözleşme imzalandı. TÜBİTAK Başkanlık binasında gerçekleştirilen törene Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, TÜBİTAK Başkanı Prof.Dr. Yücel Altunbaşak ile üniversite rektörleri katıldı.
Türkiye’de ilk defa üniversiteler kurumsal olarak patent sahibi olacak
Törenin açılışında konuşan Bakan Nihat Ergün, Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşmasında en kritik rol oynayacak kurumların başında üniversitelerin geldiğini belirtti. Üniversitelerin niteliklerini ve kapasitelerini artırmak için gayret gösterdiklerini vurgulayan Bakan Ergün, üniversitelerin nitelik olarak gelişmesinin doğrudan yansıyacağı alanın sanayi olduğuna dikkat çekti. Ergün, “Üniversitelerdeki bilimsel çalışmaların sanayiyle buluşmasını sağlamak amacıyla 10 yıl boyunca TTO’lara 1’er milyon lira destek vereceğiz ancak her yıl TTO’ların performansına bakacağız. Bu programa, üniversiteler, üniversitelerin ortak olduğu şirketler, teknopark yönetici şirketleri ve teknopark yönetici şirketinin ortak olduğu şirketler başvurabiliyor. Türkiye’de ilk defa üniversiteler kurumsal olarak patent sahibi olacak. Yapılan araştırmaların sonuçları patentlendiğinde bu patentlerin sahibi kurumsal olarak üniversiteler olabilecek” açıklamasını yaptı.