Tüketen değil üreten BT kullanımı desteklenmeli
İnterpromedya tarafından düzenlenen 22. e-Devlet Yuvarlak Masa Toplantısı; ‘Başbakanlık Bilgi İşlem Başkanlığı ve Teknoloji Yaklaşımları’ başlığında 3 Ekim tarihinde Ankara’da gerçekleştirildi.
Başbakanlık Bilgi İşlem Başkanlığı ve Teknoloji Yaklaşımları e-Devlet Yuvarlak Masa Toplantısı’na; Başbakanlık Bilgi İşlem Başkanı Kamuran Yücel, Başbakanlık ve İnterpromedya yetkilileri, TÜBİTAK, USOM, YASAD’ın yanı sıra destekleyici şirketler; Netaş, EMC, Cisco ve konuk dinleyiciler katıldı. Toplantının moderatörlüğünü üstlenen İnterpromedya Yayın Koordinatörü Ayhan Sevgi, e-Devlet Yuvarlak Masa Toplantıları’nın, hem farklı kurumları anlatmak hem de geleceğe doküman olmak açısından önem taşıdığını kaydederek derginin iki ayda bir yayınlandığını hatırlattı.
Başarının anahtarı birlikte çalışabilirlikte
Kamuran Yücel, Başbakanlık olarak teknoloji yaklaşımlarını anlatırken birçok kurumun başaramadığını başardıklarını, bunun anahtarının da birlikte çalışabilirlikten geçtiğini vurguladı. Başbakanlığın hizmet değil bir koordine bakanlığı olduğunu belirten Yücel, sunulan hizmetlerin koordinasyonu ve denetiminden sorumlu olduklarını ifade etti. Resmi Gazete gibi doğrudan kamuoyuna sundukları hizmetler olduğunu da dile getiren Kamuran Yücel sözlerine şöyle devam etti: “Mevzuat güncellemesinde; dünyada en hızlı güncellemeye biz sahibiz. Kurum olarak, belge satışı işlemlerine de başlayacağız. Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER) beklentilerimizin çok üzerinde hızlı bir gelişme gösterdi. 2006 Mart ayında başladığında 60 bin civarı başvuru varken, bugün milyonları geçmiş durumdayız. Kamu olarak birlikte hareket edebildiğimiz için kullanım milyonlara çıkabildi. Başbakanlık ve diğer bakanlıklar olarak bilgi ve veri güvenliği çok büyük önem taşıyor. Kamu, yatırımlarının büyük kısmını güvenliğe ayıracak. Saldırılardan ders alıp bilgi ve veri güvenliğine çok daha fazla eğilmeliyiz” açıklamasını yaptı. Kamu olarak sosyal medyayı daha fazla kullanmaları gerektiğinin altını çizen Yücel, ayrıca Başbakanlık olarak yerli ürünleri tercih ettiklerini belirtti. Kamuran Yücel, tüketen değil üreten BT kullanımını destekleyen bir yapıya sahip olunmasının önemini vurguladı.
BT ile kamu yönetimine modernizasyon getirildi
Toplantıda; Başbakanlık Strateji Geliştirme Başkanlığı Daire Başkanı Melik Özsöz, Başbakanlık Halkla İlişkiler Daire Başkanı Hasan Murat Berksoy, Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü’nden Bekir Keleş ve Gürsel Karakerimoğlu, Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü’nden Yusuf Gök gerçekleştirdikleri çalışmaları katılımcılarla paylaştı. Ayrıca TÜBİTAK Kamu Sertifikasyon Merkezi’nden Mehmet Toker, TİB USOM Koordinatörü Selçuk Korkmazer ve YASAD Başkanı Doğan Ufuk Güneş değerli açıklamalarda bulundu. Özsöz, Risk Yönetim Sistemleri üzerine çalıştıklarını dile getirdi ve “Tek başına bir hiçsiniz. Daha katılımcı bir yönetim anlayışı gütmeye çalışıyoruz.” şeklinde konuştu. Berksoy da, bilişim teknolojilerinin kullanımıyla kamu yönetimine modernizasyon getirildiğini kaydetti. Osmanlı arşiv sitesinin açıldığını, Milli Arşiv Ağı’nın oluşturulması gerektiğini, bilgiden para kazanılabileceğini ifade eden Gök’ün yanı sıra, Toker de kamuda e-Sertifika kullanımının yaygınlaştığını ve akıllı kart kullanımı için çalışmalar yaptıklarını, hizmetlerini yaygınlaştırmaya çalıştıklarını söyledi. Siber güvenliğin artık e-Devlet’in bir parçası olduğunun altını çizen Korkmazer, USOM’u her zaman kapısı çalınacak bir yer olarak görmek istediklerini katılımcılarla paylaştı ve Avrupa ile ABD’nin siber güvenlik vizyonları arasındaki farkı da netleştirdi. Bilişim çağını kaçırmanın nelere mal olacağını unutmamamız gerektiğini, en nitelikli katma değerin yazılımda bulunduğunu vurgulayan Güneş, ülke olarak konumumuza dikkat çekerek 3 saatlik uçak mesafesinde 56 ülkeye ulaştığımızı hatırlattı.
e-Devlet’ten Akıllı Devlet’e geçilmeli
‘Teknoloji İşbirlikleri ve Öngörüleri’ bölümünde; Netaş’tan Ahmet Şüküroğlu, EMC’den Serhan Tufan, Cisco’dan Cenk Özügür ve Efe Özveren vizyoner yaklaşımlarını katılımcılara aktardılar. Şüküroğlu, e-Devlet’ten Akıllı Devlet’e geçilmesi gerektiğini söyleyerek “Günün sonunda akıllı devlete ulaşabilmek için vatandaşın katılımı elzem” yorumunu yaptı ve yazılım ihracatının getirdiği katma değeri vurguladı. Esas gelişmenin yeni nesil bulut uygulamalarda olacağını kaydeden Tufan, depolama sanallaştırmasında da çözümleri olduğunu kaydetti.