Tüketici her şeyi mobilde istiyor
Mastercard tarafından bu yıl beşincisi gerçekleştirilen “Dijital Ödemeler” araştırmasında, akıllı telefon ve dizüstü bilgisayarlar üzerinden yapılan ödemelerdeki artış öne çıkarken, yeni ödeme çözümleri ile ilgili paylaşımların yüzde 75’ini de mobil ödemelerin oluşturduğu tespit edildi. Sonuçlara göre tüketiciler, yeni teknolojileri kullanan daha hızlı, daha kolay ve daha güvenli uygulamaları tercih ediyor. Mastercard Türkiye İş ve Ürün Geliştirme Direktörü Yiğit Çağlayan, araştırma sonuçlarını ve tüketiciler arasındaki son trendleri değerlendirirken, Mastercard ve Getir’in Masterpass kanalıyla dünyada ilk kez Türkiye’de hayata geçirdiği chatbot alışverişine değindi. “Tüketici beklentilerinin çok hızlı değiştiğini görüyoruz” diyen Çağlayan, bu trendleri öngörmek ve güvenli ödeme seçeneklerini somut, online veya mobil; diledikleri yerde tüketicilere sunarak ihtiyaçları gidermeye odaklandıklarını belirtti.
Mağaza alışverişlerinde, online alışverişlerde ya da uygulama içi satın almalar ile ilgili olarak 2 milyondan fazla kişinin mobil ödemelerden bahsettiği ve paylaşımlarında etiketlediği görülürken, bu paylaşımların yüzde 84’ü Twitter’da gerçekleşti. Ödemenin yanında tüketiciler, mağaza sadakat kart uygulaması, kapalı döngü toplu taşıma sistemleri gibi ek hizmetlerin de mobil ödeme aracılığıyla yapılabilmesini istiyorlar.
Yapay zeka, akıllı ev uygulamaları gibi yeni teknolojiler ise araştırmada geçtiğimiz yıl hakkında en çok paylaşım yapılan ikinci konu. Özellikle 2016’nın son çeyreğinde bu konunun daha fazla paylaşıldığı görülürken, bu paylaşımlar tüketicilerin daha yeni ve daha akıllı cihazlarla alışveriş yapma eğilimindeki artışı ortaya koyuyor. Araştırma ile tespit edilen diğer başlıklar ise şunlar:
Hareket halindeyken (On the Go) kullanılabilen giyilebilir teknolojiler, en çok ilgi çeken uygulamalar.
Hizmetinizde (at your service) olarak sınıflandırabileceğimiz akıllı yardımcılar, sanal gerçeklik ve yapay zeka da öne çıkan başlıklar arasında.
Cihazlar arası bağlantı (connecting your devices) da en çok konuşulan gündem maddesi ve Nesneler İnterneti’nin artık Ödemeler İnterneti’ne dönüştüğü tartışmalarını ortaya koyuyor.
Güvenlikte yeni metotlar tercih ediliyor
Yeni teknolojilerin kullanımının, güvenlik açısından olarak neler sunulduğuna bağlı olduğu da araştırmada öne çıkıyor. Tüketicilerin yüzde 43’ünün güvenliği daha yüksek, dolandırıcılık olasılığı düşük, geleneksel şifre kullanımını geçmişte bırakan biyometrik ve diğer kimlik doğrulama yöntemlerine eğilimi görülürken, araştırmada ortaya çıkan diğer paylaşımlar şöyle:
Kimlik doğrulama: Yüz tanıma, parmak izi doğrulama konuları biyometrik kimlik doğrulama paylaşımlarının yüzde 51’ini oluşturuyor. Yeni biyometrik ve kimlik doğrulama teknolojilerine yönelik paylaşımların çoğunlukla olumlu olduğu da görülüyor.
Ödeme kanalları: Selfie ile ödeme Mastercard’ın Identity Check mobil uygulaması, Google’ın Hands Free uygulaması ve Snapchat’in bir ödeme platformunu gerçek zamanlı hizmetlerle entegre etmekle ilgili patenti yüz tanıma ile ilgili paylaşımların da odak noktası.
Şifre ile vedalaşma zamanı: Paylaşımlarda tüketicilerin şifre girme, şifrelerini unutma, yeni şifre oluşturma konularında şikayet ettikleri ve artık şifresiz, daha kolay kimlik doğrulama yapmak istedikleri görülüyor.