Tüketim davranışları fiziksel kanallara dönmedi
2021 yılında ülkemizde e-ticaret hacmi %69 artarak 381,5 milyar TL olarak gerçekleşirken, e-ticaretin genel ticarete oranı 2021 yılında %17,7 olarak gerçekleşti. IdeaSoft CEO’su ve TOBB E-ticaret Meclis Üyesi Seyhun Özkara, pandemiyle birlikte alışveriş alışkanlıklarının değiştiğini, tüketim davranışlarının fiziksel kanallara kaymadığını, tüketicilerin hala online kanalları tercih ettiklerini ve 2022’de sektör cirosunun 560 milyar TL’yi geçmesini öngördüklerini açıkladı.
2020’de yüzde 4-5 bandında olan e-ticaretin genel perakende ticarete oranının son iki yılda %15-18 seviyesine kadar geldiğini vurgulayan IdeaSoft CEO’su ve TOBB E-ticaret Meclis Üyesi Seyhun Özkara, “2021 yılında ülkemizde e-ticaret hacmi %69 artarak 381,5 milyar TL olarak gerçekleşti. Sipariş adetleri ise yüzde 46 artarak 2 milyar 297 milyon adetten 3 milyar 347 milyon adede yükseldi. E-ticaretin genel ticarete oranı 2021 yılında %17,7 olarak gerçekleşti. Bu büyüme ivmesinin sürmesini ve 2022’de sektör cirosunun 560 milyar TL’yi geçmesini öngörüyoruz” dedi.
Pandemi bitmiş olmasına rağmen tüketim davranışının fiziksel kanallara kaymadığını belirten Özkara; “Pandemi ile birlikte birçok kişi online alışverişin nasıl yapılacağını öğrenmiş oldu. Pandeminin etkileri hafiflese veya pandemi tamamen bitse dahi artık insanlar online alışverişe eskisi kadar mesafeli değil. Ayrıca online alışverişin sunduğu avantajlar, indirimler, kargo seçenekleri ve ürün çeşitliliği gibi özellikler nedeniyle tüketiciler fiziksel alışverişe dönmek yerine online kanalları tercih edebiliyorlar. Pandemi öncesinde hızlı teslimat gibi konular hayatımıza yokken alışveriş alışkanlıkları daha farklıydı. Eskiden yalnızca belirli zaman dilimleri içerisinde insanlar online sipariş verebiliyor iken, şu anda verilen siparişler aynı gün içerisinde hatta 1 saat içinde teslim edilebiliyor. Bu durum harcama alışkanlıklarımızı da değiştirdi. Herhangi bir ürünü ihtiyacımız olduğu anda talep edebilme ve alabilme imkanına işletmelerin kendilerini geliştirmesi ile ulaştık.” şeklinde konuştu.
E-ticaret kullanıcı profili hakkında da bilgiler veren Özkara, “Cinsiyet olarak arada çok fark olmasa da e-ticaret sitelerine giren her 100 kullanıcıdan 52’si erkek. İnternetten alışveriş yapanların büyük çoğunluğu ise 25-44 yaş arasında. Geliri bulunmayan 12-14 ile 55-85 yaş arasındaki kullanıcılar ise e-ticarete biraz daha mesafeli yaklaşıyor.” diyerek sözlerini tamamladı.