Tüm adımlar standartlarla buluşuyor
Birçok yasal uygulama, KOBİ’lerin bazı bilişim yatırımlarını yapmalarını gerekli kılıyor. Bunun ilk akla gelen örneği olan yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK) ile defter ve faturaların elektronik ortama taşınması bir zorunluluk oldu. Bunlar e-dönüşümde ilk adımlar ve bunların arkası gelecek, kamuda hedefler bu yönde. İşte bu nedenle KOBİ’lerin bilişim yatırımı yapmaktan kaçınma veya maliyet hesabı yaparak istediği bir yatırıma öncelik verme şansı artık pek yok. Düzenlemelerin gerekleri uyarınca, tüm KOBİ’lerin e-fatura, e-defter, e-arşiv gibi temel bilişim yatırımlarına imza atması şart.
Konu yatırım olunca, işin bir tarafında da büyük veri gerçeği ve iş zekâsı uygulamalarında önemli bir destek bunan bulut bilişim var. Birçok açıdan maliyet avantajını KOBİ’lere sunan bulut bilişime KOBİ’lerin ilgisi şimdilik mesafeli. Kamu düzenlemeleri ve rekabette avantaj elde etme hedefi ise KOBİ’leri bulut platformlarına iten temel faktörler olacak.
Bireysel olarak vazgeçilmezimiz olan mobil cihazlar, kurumsal verimlilik adına ofis hayatında da yerini alıyor. İşte bu yüzden KOBİ’ler mobiliteyi daha etkin kullanmak için sınırlarını zorlamalı. Çünkü mobilite hız ve iş sürekliliği adına büyük önemde.
Düzenlemeler ve rekabette öne geçmek için yeni teknolojileri uygulamak iyi güzel, ama güvenliğin öneminin de aynı paralelde arttığını unutmamak gerek. Çünkü ölçek ne olursa olsun, her kurumun bilgisi kendisi için önemli ve kurumsal süreklilik için güvenlik politikasını uçtan uca bir mantıkla yol almak şart.
İşte tüm bu bilişim başlıklarına ve daha fazlasına bütünsel bakış, kurumsal devamlılığın da sırrı.