Tüm dünya, güvenliğini sağlama derdinde
Karel Pazarlama Direktörü Nurşen Yıldırım
Dijitalleşmeyle birlikte, depolanan ve işlenen veri miktarının artması ve beraberinde oluşan verilerin gizliliğinin korunması, izinsiz kullanımının engellenmesi, izinsiz yok edilmesi ya da değiştirilmesine karşı bilgi güvenliğinin sağlanması da kritik önemde. Doğru teknolojiye yatırım yapmanın yanı sıra, çoklu kaynaklardan elde edilen devasa verinin, karar mekanizmalarına katkı sunacak şekilde yönetilmesinin kritik önemini de unutmamak gerek.
“Yatırımın dönüştürücü gücü, sanılanın aksine kullanılan teknolojinin kendisinde değil, dönüşüm stratejisindedir” tespitini yapan Karel Pazarlama Direktörü Nurşen Yıldırım, ekledi: “Hayatta kalmak istiyorsanız, teknolojiden kaçma şansınız yok. Ancak, trendlerin teşvik edici gücüne yenik düşmeden, söz konusu yatırımın neden yapılması gerektiği kapsam ve hedefleriyle birlikte net olarak ortaya konmalı.”
Bu tespiti detaylandıran Nurşen Yıldırım’a göre, firma içinde teknolojiyi bilen, BT stratejisine ve platformlarına sahip olan ve yön veren konumdaki BT yönetimine burada kritik bir rol düşüyor. Bu nedenle, artık BT yöneticilerinin iş süreçlerine daha yakın durmaları, diğer fonksiyonların stratejik iş ortağı olarak hareket etmeleri şart. Yatırım bileşenlerinin ölçeklenebilir olması ve süreci uçtan uca yönetebilecek, referansları ile kendisini kanıtlamış bir iş ortağı ile hareket edilmesi de önemli. Bu noktada Yıldırım, kurumsal çözümlerini şöyle anlattı:
Bağımsız bir komisyon kurulabilir
“Ar-Ge yapılanmamız ile müşterilerimize daima katma değer yaratan çözümler sunmaya odaklandık. Elimizdeki çözüm bileşenlerinin çeşitliliği ve entegrasyon yeteneklerimiz bu yaklaşımımızı geliştirmemizi sağlıyor. Tüm sektörlere, farklılaşan ihtiyaçları doğrultusunda kişiselleştirilmiş çözümler geliştirebiliyoruz. Karel IP iletişim sistemlerinde gömülü güvenlik duvarı ile sistem, dışardan gelecek saldırılara karşı korumalı ve TLS ile sRTP protokolleri sayesinde tüm IP konuşmalar güvenlik altında. Karel’in kendi yazılımı olan SBC (Session Border Controller) ile IP iletişim ağının kontrolü ve yönetimi, güvenlik duvarı üzerinde paketlerin uygulama katmanına (SIP) göre filtrelenmesi, SBC arkasında çalışan ve dış dünyadan erişilemeyen “SIP Sunucuların” dış dünyadan gizlenmesi (topoloji gizleme) mümkün. Sistemlerin gelişmiş alarm özelliği, rutinin dışındaki hareketlerin tespiti ve önlenmesini, ilgililerin uyarılmasını sağlar.”
Siber güvenlik riskleri, özellikle ulusal anlamda çok önemli bir gündem maddesi. Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi, Türkiye’de de bu konuda geliştirilen politikaların, özellikle uygulama sırasında düzenli ve istikrarlı biçimde takip edilmesi ve denetlenmesi önem taşıyor. “Bu kapsamda kamu kurumlarının, BT alanındaki satın alma süreçlerinde katılımcı tüm firmalardan ürünlere ait, güvenlik zafiyeti oluşturan tüm bileşenlerin talep edilmesi, kullanım süresince interaktif olarak takip edilmesi kritik derecede önemli” yorumunu yapan Nurşen Yıldırım, bunun için bakanlık bünyesinde ya da tamamen bağımsız ayrı bir takip komisyonunun kurulması, bu konudaki itiraz, müracaat, kontrol ile denetlemelerin bu komisyonca yapılmasının bir sonraki adım olabileceği kanısında.