Tüm dünyada hedef KOBİ’ler
ABAS Software, KOBİ odaklı ERP çözüm stratejisiyle her yıl yüzde 30’larda büyüme hedefine paralel hareket ediyor.Özellikle ERP çözümleri ile uluslararası bazda tercih edilen ABAS Software, uluslararası iş ortakları ile toplantısını İstanbul’da gerçekleştirdi. Şirketin kurucularından olan ve halen COO olarak görev yapan Peter Forscht, 1980 yılında kurulduklarını ve o günden beri KOBİ’leri hedeflediklerini söyledi. Şirketin, uluslararası bazda 2 bin 500’e yakın müşterisi var ve 30’un üstünde ülkede, 50’den fazla dağıtıcıyla çalışılıyor. ABAS; çalışanlarının hissedar olduğu, bağımsız bir şirket. Forscht’un tabiriyle, herkesin şirkete karşı aynı ve eşit sorumlulukları var. Hedef ise ortak: Ürünleri pazarda doğru konumlandırmak. “31 yaşındayız ve bu sektörde bu kadar eski fazla şirket yok” yorumunu yapan Forscht, sermaye yapısının güçlü olması ile ek gelire ihtiyaç duymadıklarını, hatta bu yüzden bazı iş ortaklarının onları bir yazılım şirketi değil, bir banka gibi gördüğü yorumunu yaptı. Şirket hisselerinin yüzde 75’i 7 büyük hissedarda ve bunların 5 tanesi halen görev başında. Yüzde 25’lik hisse payı ise çalışanlarda ve bazı iş ortaklarında bulunuyor.
Ortadoğu’da büyük fırsatlar
Şirket, kurulduktan sonra ilk 10 yıl boyunca, o dönem birçok yazılım şirketinin yaptığını yaparak, yani müşteriye özel yazılımlar geliştirerek çalışıyordu. Ama sonrasında yazılım sistemi üstünde bir şey sunabilmenin gerekliliğini anlayan şirket, böylece stratejik değişimi hayata geçirdi. Şirket Avrupa’da çözümleri ile boy gösteriyor. Ortadoğu’da da iki iş ortağı olduğunu belirten Forscht, bölgenin potansiyelini şöyle anlattı:
“Cidde’deki ortağımız Dubai’de de yeni bir iştirak oluşturuyor. Böylece Körfez bölgesinde yerimizi güçlendiriyoruz. Bölgedeki ülkeler bir gün petrol kalmayacağını biliyor ve ekonomilerinin temel notalarını değiştirmeye gayret ediyorlar. Ortadoğu’da potansiyeli yüksek iş ortakları var. Politik gelişmelerin sonucu önemli. Ama ekonomik açıdan, Ortadoğu bizim için çok ilginç, gelişen bir pazar. İran’da da iş ortaklarımız var. Bunlar stratejik pazarlar. Çünkü ambargo yüzünden kimse oraya bir şey ulaştırmaya çalışmakla uğraşmak istemiyor. Ama Almanya’nın İran ile geleneksel olarak güçlü iş ortaklığı var. Hem orada rekabet de yok. İran’ın ay takvimi için bile yazılımımızda gerekli uyarlamaları yaptık ve bir ERP sistemini farklı bir takvime göre uyarlamak hiç de kolay bir iş değildi.
Kullanıcı dostu uygulama farkı
ABAS’ın hedefi her zaman KOBİ’ler. Forscht’un tabiriyle KOBİ niteliğinde bir iştiraki yoksa, Fortune 500 şirketleriyle bir bağ da yok. Yazılımlarının ve şirketlerinin dayanıklılık temeline göre hareket ettiğini vurgulayan Forscht, “Yeni teknolojik gelişmeler ve kurumsal ihtiyaçlara göre, biz de çözümümüzü sürekli genişletiyor ve geliştiriyoruz” dedi. ABAS’ın yazılımlarının en önemli özelliği; dünyanın her yanındaki her sektörden şirket için aynı yapıyı ve kuralları ortaya koyması. Tüm arayüzlerinin de aynı kullanıcı dostu yapıya sahip olduğunu hatırlatan Forscht, “Yeniliklerimizi kendinize uyarlamanız da kolay olur. Kullanıcılarımıza erişimi ‘uygulama’ seviyesinde sunuyoruz, veritabanı seviyesinde değil. Yani kullanıcı; istediği geliştirmeleri ve uygulama kullanımlarını kendi tercih edebiliyor. Bu da esneklik sağlıyor” açıklamasını yaptı.
Türkiye fark yaratıyor
Son yıllarda ABAS çözümleri kullanımında ilk sırada ABD gelirken, iki numarada ise Macaristan var. “Özellikle fiyat duyarlı pazarlarda çözümlerimiz öne çıkıyor” diyen Forscht, Türkiye’nin konumunu ise şöyle açıkladı:
“Türkiye’de 50 civarında müşterimiz ve yapacak daha çok şeyimiz var. Ekonomi Türkiye’de dünyanın başka hiçbir yerinde olmadığı kadar hızlı gelişiyor. Bu gelişim; çözümlerimize yönelik talebin de artmasını sağlayacak. Türkiye’de geçen yılın verilerine bu yılın daha ilk yarısında erişilmiş gözüküyor.”
“Tüm dünyada varız”
Tüm pazarlardaki KOBİ’ler için en önemli şey şeffaflık ve kaç kişi çalışırsa çalışsın, düz bir Excel tablo ile yönetim yapma günleri geçmişte kaldı. Rekabet için BT’de en iyi uygulamaları tercih etmek, artık bir gereklilik. İnternet sayesinde, ölçek fark etmeksizin, her şirketin uluslararası yapısı olduğuna dikkat çeken Forscht, “Tüm şirketlerin buna bağlı olarak artan sorumluluklar var ve bu da, sistemimizle aslında tüm dünyada var olmamızı sağlıyor” dedi.
Hedefte yeni pazarlar var
2011 yılında ABAS, gelirlerinde yüzde 32 artış hedefliyor. Önceliklerinin organik büyüme olduğunu, bu nedenle yüzde 30’larda büyümenin sağlıklı ve sürdürülebilir olduğunu söyleyen Forscht, yeni pazarlara yönelik hedeflerini şöyle anlattı: “Japonya, İngiltere ve Brezilya’da çalışmalarımıza başladık. Her yıl İstanbul’u ziyaret ederiz. Ekim ayında yapacağımız toplantımıza yönelik ilginç planımız da var. Bu yıl müşterilerimizi de İstanbul’a getireceğiz ve bu yıl biz değil, onlar yazılımı nasıl kullandıklarını anlatacak. Bu yönüyle de farklı, benzersiz bir toplantı olacak.”