Tüm ekosistem ortak platform kurgusunu oluşturmalı
‘Geleceğe Dönüşüm’ temasıyla, 21 – 22 Haziran tarihinde BTK’nın ev sahipliğinde ve destekleriyle gerçekleştirilen ‘Proje Yönetim Zirvesi’ne, kamu ve özel sektörden, ulusal ve uluslararası proje yöneticileriyle, sektör temsilcileri katıldı.
Proje yönetimindeki son gelişmelerin paylaşıldığı, proje yönetimi uygulamalarının ve deneyimlerinin irdelendiği ‘Proje Yönetim Zirvesi’nde; belirli bir sektöre değil, tüm sektörlere hitap edilmesi amaçlandığından, etkinliğin ana teması ‘Gelecek için Şimdi Dönüşüm’olarak belirlenirken Ankara zirve başlığı ise ‘Geleceğe Dönüşüm’ olarak seçildi ve teknolojide, endüstride, ekonomide, toplumda, işte, evde ve en önemlisi insanlarda dönüşüm, sunum, panel ve çalıştaylarda tartışıldı. Zirvenin açılış konuşmasını yapan PMI TR Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Tülü, “PMI 50 yıldır insanların hayatına dokunuyor. Proje yönetimi bizi bugünden geleceğe taşımakta ve PMI bunu çok büyük bir ağ ile gerçekleştirmekte. Bugün geleceğe ilişkin öngörünüzü belirlemeye geldik” diyerek katılımcıları PMI TR’ye üye olmaya davet etti. Erkunt Traktör Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Erkunt Armağan, Erkunt Traktör’ün bir yerli ve dünya markası yaratma projesi olduğunun altını çizerek çatı projenin altında yüzlerce başka proje olduğunu kaydetti. İlk zamanlarda proje yönetimi süreçlerinde çok zorluk çektiklerini, yorucu, yıpratıcı aşamalardan geçtiklerini belirten Armağan, daha sonra tüm fabrika, proje yönetimi ekibi haline geldiklerini, bunun bir ruh meselesi olduğunu ifade ederek “Hayatın kendisi bir proje ve proje yönetimi” değerlendirmesini yaptı.
Tüm ekosistem ortak platform kurgusunu oluşturmalı
Moderatörlüğünü SASAD Genel Sekreteri Hüseyin Baysak’ın yaptığı ‘Türk savunma sanayinde çevik dönüşüm mümkün mü?’ paneline; Roketsan İleri Teknolojiler ve Sistemler Grup Başkanı, Genel Müdür Yardımcısı Sartuk Karasoy, Aselsan Üretim Direktörü Fatih Oral, Havelsan Programlar Grup Müdürü Mehmet Görgülü, TAİ Dijital / Endüstriyel Dönüşüm Yapısal Grup Müdürü Metin Tabalu katıldı. Savunma sektörü içinde çevik dönüşümün önemli bir yer tuttuğunun altını çizen Baysak, çevik dönüşümün başarıya ulaşması için paydaşlarla birlikte yürümek gerektiğini vurguladı. Karasoy, “Değerler, kültür, entelektüel sermaye; bunların hepsi potansiyelimizi, gücümüzü oluşturuyor. Çeviklik esnekliği sağlıyor. ‘Çevik Çevrim’ adında bir sistemimiz mevcut” dedi ve “Kuantum teknolojilerinde kim öne geçecek?” sorusunu gündeme getirdi. Çevik kavramının önemli bir gereksinim olarak karşımıza çıktığını ifade eden Oral, “Her türlü değişim-üretim faaliyetinde karşımıza hep ‘kültürel değişim’ çıkıyor. Değerler, hedefler, uygulamalar birbiriyle bağlantı içinde olmalı. Ürettiğiniz toplam değer; sizin ve alt yüklenicilerinizin ürettiği toplam değerdir” şeklinde konuştu. “Özgün ürünler milli güvenliğimiz için çok kritik” değerlendirmesini yapan Tabalu, sürekliliği sağlamak için ortak değerlere sahip olmanın önemine dikkat çekerek “Yıkılmayan, dayanıklılığı yüksek ekipler gerekiyor. Hızlandırılmış inovasyon yapmaya çalışıyoruz. Bu bizi dijitallelmeye götürüyor. Tüm ekosistem ortak platform kurgusunu oluşturmalıyız” dedi ve şunları kaydetti: “Artık ‘Çevik Tedarik Zinciri’ kavramı kullanılmaya başlandı.Geri dönüşü olmayan şekilde iddialı gitmek gerekiyor.” Hızlı değişen çevrede, çevikliği; firmanın müşteriye hızlı şekilde adaptasyon yeteneği olarak açıklayan Görgülü, değişimde en temel unsurun insan olduğuna vurgu yaparak “Müşteriye kattığımız değer; geleceği birlikte yaratmak oluyor. Müşteri de çevik yaklaşımları uygulamaya çalışıyor” ifadesini kullandı. Panelin sonunda değerlendirme yapan Baysak, “Çevik dönüşümün kullanımı henüz dünyada da yeterli değil. Geleceği öngörelim ve geleceğe hazır olalım. Bu nedenle firmaların en üst seviyede kabulü çok önemli” dedi.
Proje ekibinizde kadın yoksa o proje başarılı olmaz!
Zirve’nin ikinci gününde; yoğun ilgi gören ‘Kadın Liderler’ başlığında düzenlenen panelin moderatörlüğünü PMI-TR Yönetişim Başkan Yardımcısı ve Yönetim Danışmanlığı Profesyoneli Dilek Doğan gerçekleştirirken TOBB Türkiye Yazılım Meclis Başkanı Melek Bar Elmas, Sempro Kurucusu Semiha Yaşar, Philip Morris Satış ve Pazarlama Bölge Müdürü Gülnihal Özdemir görüşlerini samimiyetle paylaştı. Doğan, sürdürülebilir kalkınma hedeflerinden olan toplumsal cinsiyet eşitliği konusuna katkı vermek amacıyla bu paneli düzenlediklerini kaydetti. Eşitsizliğin ailede başladığına dikkat çeken Yaşar, “İş hayatında da eşitsizlik var. Savunma sanayinde üst düzey çalışan kadın bulunmuyor. Kadınların her zaman birkaç kat daha mücadele etmesi gerek. Erkekler iş birliklerine kadınları almak istemiyorlar. Kendi yetkinliklerinizin farkına varın ve kendinize kısıtlar çıkarmayın. Süreç konularında kadınlar daha başarılı. Dijitalleşme ve altyapısına yönelik işlerde kadınların rolü artacak ve bu da kadınlar için büyük bir fırsat” dedi. Ekonomik özgürlüğü olmayan kadının mutsuz olduğunun altını çizen Elmas, “Mutsuz kadın etrafına da mutsuzluk veriyor. İstatistiklere göre çalışan kadın daha iyi çocuk yetiştiriyor. Hakkımızı aramıyoruz; taleplerinizi her zaman dile getirin. Dijitalleşme farklılıkları ve mesafeleri azaltıyor” açıklamasını yaptı. “Eşit fırsatlar verildiğinde kadınların neler yapabildiklerini gördüm” şeklinde konuşan Özdemir, “Türkiye’de yüzde 20’lerde kadın – erkek arasında ücret dengesizliği bulunuyor. Devlet stratejilerinin olması gerekli. Bakkalların tamamını dijitalleştirmeye çalışıyoruz. ‘Köylü, yaşlı kadınlar internetten ne anlar?’ önyargısını kırdık” dedi. Doğan, panelin değerlendirmesini şöyle yaptı: “Çözüm odaklı olalım. Atatürk’ün çizdiği yolda ilerleyelim. Çeşitlilik çok önemli; proje ekibinizde kadın yoksa o proje başarılı olmaz!”