Tüm kamu kurumları DevOps’a geçmeli!
Kamu Bilişim Derneği (KBD) tarafından 12 Haziran tarihinde düzenlenen ‘Bilişim Yönetiminde Yeni Kültür: DevOps Konferansı’na Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ev sahipliği yaptı. Programın açılışında konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, DevOps’un yeni bir kültür olduğuna değindi. Yazılım alanında yaşanan sorunların, firmaları ve teknoloji geliştirenleri, zaman içinde başka alternatifler aramaya ittiğini ifade eden Sayan, “DevOps; yazılımın geliştirilmesinden sorumlu takım (Dev) ile yazılımın işletmesinden sorumlu takım (Ops) arasındaki iş birliğini artırma amaçlı ortaya çıkan akım” tanımlamasını yaptı. Projenin fikir aşamasından ürüne dönüşme aşamasına kadar ekiplerin beraber çalışmalarının önemli olduğuna dikkat çeken Sayan, DevOps ile çalışanların çok daha başarılı olduklarının, dünya çapında yapılan araştırmalarla ortaya konulduğunu kaydetti ve önümüzdeki dönemde DevOps’un etkinliğini artıracağına dikkat çekti. Sayan, kendi kanatları ile yükselmeyenlerin, en sonunda yere çakılmaya mahkûm olduğunun altını çizerek “Milli teknolojilerin yükselmesi noktasında bize düşen üretimimizi artırmak, milli teknoloji hamlesinde yerimizi almak olacaktır. Günü kurtaracak çözümler bulmak yerine teknolojiye yön veren bir ülke olma hedefimizi asla unutmayacağız. BTK olarak bilişimin merkezi olma yönünde çalışıyoruz” şeklinde konuştu. KBD Başkanı Doç. Dr. İzzet Gökhan Özbilgin, DevOps’un iş yapış şekillerini değiştireceğini vurgulayarak “Dijital dönüşümü kurumlarımızda içselleştirdiğimizde kurumlarımız daha verimli olacaktır” değerlendirmesini yaptı. Çağrılı konuşmacı Berk Dülger, “DevOps bir araç ya da yazılım değildir. Kültür ve mühendislik dönüşümünü ifade etmektedir. DevOps dönüşümüyle tüm paydaşların aynı amaç için çalışmalarını hedefliyoruz” dedi.
Moderatörlüğünü SGK Bilgi Sistemleri ve Siber Güvenlik Daire Başkanı Dr. Yenal Arslan’ın yaptığı ‘DevOps Altyapı Bileşenleri’ paneline; Microsoft’dan Kaan Demircan, IBM’den Ozan Güzeldereli ve Red Hat’den Cankut Sertlek katıldı. Arslan, DevOps’un geliştiricilerle operasyondakileri bir araya getiren bir felsefe olduğuna dikkat çekerek “Biz SGK’da DevOps’a başladık ve tüm kamu kurumlarında olmasını istiyoruz” dedi. Demircan, “DevOps; insanların, süreçlerin, teknolojilerin bir arada düzgün şekilde işlediğinde son kullanıcılara fayda katma sanatıdır” tanımlamasını yaparken Güzeldereli de, DevOps’un bir süreç olduğuna vurgu yaparak “IBM, Red Hat’i DevOps için satın alıyor. Satın almanın temmuz ayında tamamlanması bekleniyor” açıklamasını yaptı. Sertlek de şu bilgileri verdi: “Tek tek her işi yapan araçlar yerine DevOps’u hayata geçirecek platformu kurmak gerek. DevOps platformunu öncelikle merkeze yerleştirilmeli. Bugünden yarına DevOps kültürü oluşmuyor. Bu nedenle en hızlı şekilde geçilmeli ve ekosistem oluşturulmalı. Kurumlar çok sayıda aracın içinde kaybolmamalı. DevOps bir araç olarak kullanılıp bir sonraki hamle yapılmalı.”
DevOps’ta insan kaynağı çok önemli
Çağrılı konuşmacı Ömer Yüksek’in ‘Geleneksel proje yönetimi stratejilerinden çevik (agile) yöntemlerine geçiş’ sunumunun ardından moderatörlüğünü ACM’den Ahmet Akdağ’ın gerçekleştirdiği ‘DevOps süreçlerinde yeni nesil proje yönetimi süreçleri’ paneli düzenlendi. Panele; Akbank’tan Mustafa Dönmez, KAİD Danışmanlık’tan Emre Alıç, Turkcell’den Mesut Gökalp, TÜBİTAK’tan Özgür Yürekten katıldı. ‘Agile projelerde test yaklaşımları’ sunumunu Koray Yitmen yaparken ardından ‘DevOps süreçlerinde güvenlik testleri – Bir diğer deyişle DevSecOps’ paneli düzenlendi. Moderatörlüğünü Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Bilgi İşlem Daire Başkanı Dr. Emre Öğütcen’in yaptığı panele; Havelsan’dan Kadir Herkiloğlu, İnnovera’dan Sezai Yılmaz, SGK’dan Taner Altuntaş, Testinium’dan Melih Sakarya katıldı. İnsan kaynağının öneminin altını çizen Öğütcen, kurumlarındaki ‘agile’ sürecinden bahsedip “Dünyanın en hızlı ERP projesini gerçekleştirdik; ödül de aldık. Yol haritamız vardı ve 45 kişi 7/24 çalıştık” açıklamasını yaptı.