Tüm mobil katmanlar için tam destek
Operatörler için yazılımlar üreten, buna ek olarak ağları 7/24 izleyip bununla ilgili verileri de rapor olarak sunan P.I. Works, bu ürünlerini kullanarak ağ operatörlerine hizmet veriyor.
P.I. Works CTO’su Bahadır Kuru, böylece operatörlere ellerindeki ekipmanların kapasitesini artırma imkanı sunduklarını, kullanıcıya ise iletişim ve veri aktarımı kesintilerini önleme görevini operatörden daha etkili biçimde sunduklarını söyledi. Kuru, Türkiye’nin 3G performansını şöyle anlattı:
“Batıya göre 3G’ye geç girdik, ama Japonya ve Kore hariç, Asya’nın önündeyiz. İlk başta 3G için geç kaldığımızı düşünürken, sonradan gördük ki doğru karar verilmiş. Çünkü Türkiye’de 3G’de gereksiz yatırım yapılmadı. Avrupa’da ise ilk yatırımlar çok yüksekti ve 2008 yılına kadar Avrupa, 3G ağlarından kâr elde edemedi. Çünkü o yıllardaki teknoloji, hızlı veriye bu kadar hazır değildi. 2007-2008 yıllarından itibarense işin içine HSPA teknolojisi girdi ve veri hızlandı. Akıllı telefon ve tabletler de aynı dönemde pazara gelmeye başladı. Veri giderek öne çıkıyor ve sosyal medya uygulamaları da trafik yaratıyor. Bu artacak ve 2014 yılına kadar veri miktarında 8 kat büyüme bekliyoruz. Türkiye’de ise bunu yeni kullanmaya başladık. Sözleşmeli cihaz kullanıcılığında ABD’deki gibi cazip fiyatlar Türkiye’de yok. Ama yine de Türkiye’de veri kullanımı hızlı büyüyor ve bu trend devam edecek.”
Optimizasyon, ağ yapısında olup bitenleri izlemek ve operatörlere, bunlara ek olarak verilen hizmetler, Kuru’nun
verdiği bilgiye göre, operatöre yüzde 20-30 seviyesinde yatırım tasarrufu imkanı veriyor. Kuru, LTE, yani 4G için beklentilerini ise şöyle anlattı:
“Dünyada telekom standartlarını belirleyen 3GPP (3rd Generation Partnership Project) yapısının ve LTE standartlarını yazan ‘Self Organizing Networks’ grubunun üyesiyiz. Hatta grubun Ağustos ayında Türkiye’de gerçekleştireceği toplantının sponsoru olduk. LTE öncülüğünü ABD yapıyor. Ama bence LTE, 3G kadar hızlı gelmeyecek. Herkes 2011’de ilk ticari ağların başlamasını bekliyor. Bu, operatörlerin elinde. Ama asıl önemlisi, bu yapı için gereken cihazları tüketiciye sunabilmek. Operatörün elinde bu trafiği, 2G ve 3G yapısı ile birlikte hatasız işletebilecek altyapı, tüketicinin de elinde buna uygun çip seti olan mobil cihazlar olmalı. LTE’nin temeli hız olacak ve akıllı telefonlarda, tabletlerde bu yönde gelişme olmadıkça, LTE konusunda kısa vadede gelişme olmayacak.”
P.I. Works olarak, LTE ile artacak karmaşa karşısında operatörlere gerekli ‘akıllı’ aplikasyonları sunmanın önemli olduğunu belirten Kuru, “Bu yüzden bunu oluşturmaya çalışan yapılarda görev alıyor, bunu ilk uygulayanlardan biri olmak istiyoruz” dedi. Çünkü Kuru’ya göre, üç GSM yapısının üst üste oturacağı kompleks bir yapıyı çözmek için operatörlerin düzgün çalışan araçlara, mühendislik süreçlerini sadeleştirecek otomasyon yapısına ihtiyacı var. Kuru, çalışmalarını şöyle anlattı:
“Bu amaçla ‘Self Organizing Suite adında bir ürün çıkartacağız. Şu an 2G ve 3G yapılarında çalışıyor ve LTE üzerinde de çalışabilecek. 2012-2013 yılında ilk LTE trafiği yaratılmaya başlandığında, biz de operatörlerde karmaşaya karşı destek için hazır bulunacağız. Türkiye’de üç operatörle, ayrıca 13 ülkede 18 operatörle çalışıyoruz. Buradan hareketlekendi bölgemizde büyümek ana hedefimiz.”