Tüm sektörlerde yaratıcılık esas
ATP; farklı sektörlere yönelik kapsamlı BT çözümleri ile Türkiye’nin yanında küresel bazda da emin adımlar atıyor.
Ata Teknoloji Platformları (ATP); Tradesoft olarak finanstaki gücünü konuk ağırlama sektöründe de yakalamış bir şirket. Bu başarıda holding ekosisteminde Burger King, Popeyes, Arby’s, Sabarro ve Usta Dönerci’den oluşan restoranlar zincirinin, yani TAB Gıda’nın katkısı büyük. Bu zincirinin teknoloji yapısından, birçok sisteminden ve desteğinden sorumlu olduklarını söyleyen ATP Genel Müdürü Ümit Cinali, konuk ağırlama sektöründe de 2016’da Zeina markasını lanse ettiklerini vurguladı. “Yeni markamız altında dışa olan odağımızı arttırmış olduk” diyen Ümit Cinali, Zenia’nın inovasyon kapasitesini de geçen yıl Ar-Ge merkezini kurarak hızlandırdıklarını vurguladı. “Çözümlerimizin uygulama alanları Türkiye ile kısıtlı değil. Ata Holding’in Çin’deki 800’e yakın restoranı ve TAB’ın dahil olduğu ekosistemdeki 30 bine yakın restoran konuk ağırlamada ilk etapta çözümlerimizi sunacağımız pazar” bilgisini veren Ümit Cinali, Tradesoft tarafındaki büyüme planları içinde de yan sektör finans çözümleri ve İstanbul Borsası’nın bölgesel atılımları ile diğer ülkelerde iş geliştirme olduğunu vurguladı. Ümit Cinali ile finans- gıda sektörü ve konuk ağırlama-inovasyon üçgenindeki stratejilerini konuştuk:
Sektörde nasıl bir strateji ile ilerliyorsunuz?
Odağımız süreçler, kaynaklar ve bunların amaçladığı kaliteli sürdürülebilir çözümler ve hizmetler. Her alanda yaratıcılığı ve verimliliği göz önünde bulunduruyoruz. Repetif işleri yok ederek, çalışanların hayatını zenginleştiriyor, verimliliği arttırıyoruz. Müşterilerimiz ve gerektiğinde denetlediği kuruluşlarla yakın temasta bulunarak, sektörlerin ihtiyaçlarını Ar-Ge çalışmaları ile proaktif bir şekilde sağlıyoruz. Çözümlerimiz kritik operasyonların ortasında. Finansal sistemlerin bir saniye bile durması söz konusu değil. Konuk ağırlamanın da ihtiyaçları önemli. Bir yazar kasa sisteminin uzun süre devre dışı kalması imkansız. Müşterilerimizi destekleyen geniş bir bakım ve destek sistemini yönetiyoruz.
TAB Gıda özelinde ATP çözümleri nasıl bir yere sahip?
TAB Gıda dünya çapında bir zincir ve büyük müşterimiz. Tarladan son müşteriye kadar tüm tedarik zincirini kapsayan bir yapıya sahip. Tarla sensörlerinden, IoT çözümlerinden kasa sistemlerine kadar teknoloji her safhada operasyonun bir parçası. Sistemlerden akan verilerin analizi değerli bilgiler sağlamakta. Ürünlerin ne zaman toplanacağı ve kullanılacağından, son tükecinin ne zaman ne yemek istediğine kadar tüm bilgilere ve tahminlere kısa zamanda ulaşılabilmekte.
Her finans kuruluşunun kendi mobil uygulaması var. Tradesoft’un burada rolü ne?
Öncelikle esnek bir platforma sahibiz ve müşterilerimizin isteklerini yerine getirebiliyoruz. Kurumsal ve denetimlere tabii yapımızda bilhassa büyük müşterilerimiz için önemli bir özelliğimiz. 20 yıllık finans sektörü tecrübemiz de artımız. Mobil uygulamalar kurum listelerinde ön sıralarda. Müşterilerimiz genelde mobil uygulamalarını dış kaynaklarla geliştirmekte. Bu sahada da iddialı ürünlerimiz var ve müşteri portföyümüz büyümekte. Mevzuat değişiklikleri gelişmekte olan piyasaların gerçeği. Yazılım bakımı kapsamında mevzuat değişikliklerini sistemlerimize entegre etmekteyiz. Aracı kurumlar hizmetlerini farklılaştıracak çözümleri kendi sistemleri veya Tradesoft GTP sistemi üzerinden yaratabilirler. Eğer istenen çözüm müşterilerin yapabileceği konfigürasyon kapasitesini aşarsa, bize başvurarak isteklerini projelendirebilirler.
Tradesoft yapısı yurtdışındaki finans kuruluşlarının ilgisini çekiyor mu?
Uçtan uca entegre çözüm sunan (Front-Mid ve Back Office) ve Türkiye’deki mevzuatların içeren bir yapının dış piyasalara uygulanması kolay değil. Yeni mimarimizde modüler yapıya giderek, yurtdışı piyasalarda rekabet edebilecek ürünler oluşturmaktayız. Geçmişte yurtdışında mortgage çözümleri ile başarı yakalamış bir şirketiz. Eminim kısa zamanda bu başarıyı tekrarlayacağız.
Ar-Ge merkezinizin şu anki üzerinde çalıştığı projeler neler?
Atakule Ar-Ge merkezimiz konuk ağırlama sektörü ağırlıklı çalışmakta. Finans sektörü araştırma ve geliştirmelerimiz ise Tradesoft’un İTÜ Teknokent’te yapılmakta. Teknolojilerin hızla geliştirildiği fintek alanında algoritmalar, hızlı işlemler, operasyon otomasyonu, blockchain ve yapay zeka Tradesoft’un çalıştığı konular. Zincir restoran ve gıda tedarik zinciri teknoloji uygulamalarında büyük potansiyel var. Drone’larla tarla seçiminden insansız tarım aletlerine, sulama sistemlerine, depo ve nakliyat lojistiğinden restoran seviyesinde kaynak tüketim ve yönetime kadar birçok uygulama alanı mevcut. Ar-Ge merkezimiz IoT, AR, görüntü işleme ve makina öğrenmesi teknolojileri ile stok optimizasyonu, atık azaltma, üretim verimliliği, enerji tasarrufu için çözümler yaratmakta. Her iki merkezimizde TÜBİTAK destekli projelerimiz var.
Zenia için planlarınız neler?
Zenia sektöre NCR’ın POS sistemleri ile girdi. Kasa sistemleri tedarik etmekte ve bulut sistemleri üzerinden toplanan veriyi işlemekteyiz. Müşterilerimiz hangi ürünün ne zaman ve nasıl tüketildiği bilgisine sahip olmakta. Stok takibi, planlama, sipariş yönetimi, masa servisi gibi birçok modül de sunmaktayız. Yeni ürünlerimizle kasa sistemlerinden toplanan verileri sosyal medya ve sıcaklık, nem, enerji tüketimi gibi ortam verileri ile birleştirerek satışları ve verimliliği arttıracak analizleri desteklemekte, analizleri her ortamda sunacak uygulamalar geliştirmekteyiz. Belirtiğim gibi, çözümlerimizin birçoğunu TAB Gıda çapında bir müşteride uygulamaktayız. Hedefimiz; çözümlerimizi Zenia üzerinden Türkiye dışına taşımak. Büyük zincirlerin kaynağı ABD, önde gelen hedef pazarımız.
Başarıya olan inancınızı artırın
“Ata Teknoloji Platformları (ATP) benim çalıştığım ilk Türk şirketi. Lisede AFS bursları ile başlayan yurtdışı hayatım 35 sene sürdü. İlk şirketim Raychem’le Amerika Kaliforniya ve sonra Belçika’da çalıştım. Türkiye’den de sorumluydum. Telekomünkasyon sektöründe büyük bir ihaleyle, Raychem’in ülkemizde başlangıcını sağladım. Türkiye’ye 2010’da Cisco’nun Genel Müdürü olarak döndüm ve takımımla dört sene boyunca hızlı bir büyümeye imza attık. Girişimci geçmişime geri dönmek istediğimde, Ata Holding Yönetim Kurulu Başkanı Korhan Kurdoğlu benim için bu fırsatı sağladı. Tradesoft ile finansta yarattığımız başarıyı konuk ağırlama sektöründe de yakaladık. Bu başarıda TAB Gıda’nın katkısı var. Konuk ağırlama sektöründe, 2016 senesinde Zeina markasını lanse ettik ve merkezini Karaköy’a taşıdık. Yeni markamız altında dışa olan odağımızı arttırmış olduk. Zenia’nın inovasyon kapasitesini geçen yıl Ar-Ge merkezini kurarak hızlandırdık. Dikey ekspertizlerimizi teknolojilerle entegre ederek, sektörel dönüşümlere öncülük eden bir şirketiz. Çözümlerimizin uygulama alanları Türkiye ile kısıtlı değil. Ata Holding’in Çin’deki 800’e yakın restoranı ve TAB’ın dahil olduğu ekosistemdeki 30 bine yakın restoran konuk ağırlamada ilk etapta çözümlerimizi sunacağımız yakın bir pazar. Tradesoft tarafında büyüme planlarımız içinde yan sektör finans çözümleri ve İstanbul Borsası’nın bölgesel atılımları ile diğer ülkelerde iş geliştirme var. Büyük Amerikan şirketlerinde çalışmış olsam da, kariyerimin büyük kısmını teknoloji alanında girişimcilikle geçirdim. Ülkemizde kabiliyetleri olan insanlar var ama başarıya olan inançlarını arttırmaları gerek. Ön hedefler koyarak başta bazı şeyleri ispatlamanız, inancı arttıran bir yöntem. Sonunda başarı başarıyı tetikliyor, hayal gücünü açığa çıkarıyor. Bir diğer faktör de fikirlere açık olmak ve diğerlerinin fikirlerinin yeşermesine imkan tanımak. Çözümü bilsem bile çözümü onların bulmasını tercih ederim. Çalışanların tecrübe kazanmaları için hatalara açık olmak gerekebilir. Dinlemeyi öğrenmek de ayrı bir beceri.”