Tüm taraflar için fayda da artacak
Dünyada 4. Sanayi devrimi olarak tanımlanan Endüstri 4.0’ın temel olarak üç hedefi var: İlki ekonomik büyüme, istihdam ve sosyal istikrar, ikincisi kalıcı değer ve iş güvenliği, üçüncüsü ise daha fazla verimlilik ve yüksek yaşam standardı. “Bosch’un Endüstri 4.0 çalışmalarındaki temel unsur, insandır” vurgusunu yapan Bosch Türkiye Nesnelerin İnterneti (IoT) & Endüstri 4.0 Koordinatörü Mustafa Ayhan’a göre, Endüstri 4.0 ayrıca veri alışverişini sağlarken, enerji tasarruf yapılmasına da imkan tanıyacak. “Bosch, dünya genelindeki 250'den fazla tesisinde 100'ün üzerinde projeyi tamamlayarak Endüstri 4.0'ı uygulamaya soktu” diyen Mustafa Ayhan, beklentilerini ise şu sözlerle paylaştı:
“Bu çalışmalar ışığında Endüstri 4.0’ın sadece Bosch açısından 1 milyar avronun üzerinde tasarruf sağlayacağı öngörülüyor. Son olarak Endüstri 4.0, ülkeler arası üretimde ortak dil sağlıyor. Hem Bosch hem diğer uluslararası şirketler pek çok yeni sınır ötesi iş fırsatının yolunu açıyor. Endüstri 4.0 tedarikçisi olarak da bu alanda 2020 yılına kadar 1 milyar avro kazanç elde etmeyi hedefliyoruz. Dijital evrimle öne çıkacak BT yetkinlikleri açısından, Yazılım Mühendisliği ve Veri Bilimi (Data Scientist) ön plana çıkıyor. Bu yetkinlikleri içeride tutma kararı zaman içerisinde değişecek ve servis olarak alınmaya devam edilecek. BT yatırımları, büyük veri ve bulut hizmetleri üzerinde yoğunlaşacak. Şirketler kendi sistem odalarına ve donanıma yatırım yapmak yerine, bunları servis olarak almaya yönelecekler.”
Sanayicilerle buluşacak, Endüstri 4.0’ı anlatacağız
Türkiye’de Endüstri 4.0 konusundaki farkındalık çalışmalarına katkıda bulunduklarını, hatta Avrupa ve ABD’de bu konuda önemli gelişmeler kaydedilmeye başlandığını söyleyen Mustafa Ayhan, Endüstri 4.0 ile özel olarak ilgilendiklerinin altını çizdi. “Türkiye’de Endüstri 4.0 ile ilgili organizasyon çalışmalarını 2014 yılında Bursa fabrikalarımızda başlattık. Endüstri 4.0 ekibimiz, halen 5 farklı pilot proje yürütüyor” bilgisini veren Ayhan, Bursa fabrikasının küresel Endüstri 4.0 üretim zincirinin parçası olarak en son üretim teknolojilerini kullandığının altını çizdi. “Bu yıl lojistik robotları, malzemeleri ihtiyaç duyulan yere tam zamanında götürmeye başlayacak” bilgisini de veren Mustafa Ayhan, hedeflerini ve tüketici beklentilerini şöyle anlattı:
“Bosch, Endüstri 4.0'ı ilerletmek üzere iki yönlü bir strateji uyguluyor. Birincisi, ağa bağlı teknolojinin önde gelen savunucusu olmak. İkincisi ise müşterilerine bu alanda sensörler, sürücüler, çözüm paketlerine sahip yazılımlar ve hatta robot asistanlar gibi çok sayıda çözüm sunmak. Bu doğrultuda önümüzdeki günlerde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TOBB ve Alman Ticaret Odası ile birlikte Endüstri 4.0 Roadshow’u yapmayı planlıyoruz. Bu kapsamda 6 ilde sanayicilerle buluşacağız. Bunun yanında üniversiteler, liseler hatta ilköğretime kadar bu dönüşümle ilgili farkındalık yaratmak için çalışmalar başlattık. Tüketici ise alacağı malı, hizmeti kendisine göre özelleştirmek, birinci derecede mükemmel bir kullanıcı deneyimi yaşamak istiyor. İşte tüketicinin bu özelleştirme talebine karşılık verebilmek için Endüstri 4.0 var. Tüketicileri bilgilendirmek için blog, video gibi kendilerine yakın bulabilecekleri mecraları kullanarak onları bilgilendirmek istiyoruz.”