TÜM TARAFLAR İÇİN FAYDA MEKANİZMASI İŞLİYOR
Türkiye’de 60 bini aşkın şirket, teknolojideki gelişmelere uyum sağlayarak dönüşüm süreci yaşıyor. E-fatura, e-defter ve e-arşiv uygulamalarını kapsayan e-Dönüşüm sürecinin iş hayatında entegrasyonu sağlama, işlemleri hızlandırma, verimliliği artırma ve denetimi kolaylaştırma gibi etkileri söz konusu. Kamu ve özel sektör arasında karşılıklı bir fayda mekanizması oluşuyor. Her sektörden küçük, orta ve büyük ölçekli birçok firmanın, e-Dönüşüm süreçlerini hızlandırdığı bu dönemde büyüme devam edecek. Bu beklentisini dile getiren e-Mikro Ürün Direktörü Serkan İnan, eklemeden geçmedi: “Sektör oyuncularına da büyük görev düşüyor: Hizmet çeşitliliği ve kalitesine odaklanan rekabetle, hem e-hizmetler gelişecek hem de mükelleflerin deneyimleri ile pazarın gelişimine katkı sağlanacak.”
Lisans sahibi firmalar azalabilir
Mikro Yazılım müşterileri, ‘e-Mikro’ çatısı altında (www.emikro.com.tr) Mikro Yazılım’ın e-Devlet hizmetlerinden yararlanıyorlar. “Mikro Yazılım kullanıcıları, tüm hizmetlerimizden ortak para birimi My E-Kontör kullanarak yararlanabiliyor. e-Mikro hizmetleri, Mikro Yazılım kullanıcılarını pek çok operasyonel ve legal maliyetten tasarruf ettirdiği gibi, işlemlerini en hızlı ve güvenli şekilde gerçekleştirmelerini sağlıyor” bilgisini veren Serkan İnan’a göre, 2017’de pazara pozitif etkisi olan iki gelişme yaşandı. Birincisi; e-Fatura mükelleflerinden mal ve yolcu beraberinde eşya ihracı kapsamında düzenledikleri faturaları 1 Temmuz 2017’den itibaren e-Fatura olarak düzenleme zorunluluğu getirildi. Ayrıca SGK’nin 1 Eylül 2017’de e-Fatura’ya geçişi ile, SGK’ya fatura kesen e-Fatura mükelleflerinin de faturalarını e-Fatura olarak düzenleme zorunluluğu getirildi. Aralık 2017’de yayımlanan tebliğ ile de 2018 içinde e-İrsaliye, e-Müstahsil makbuzu ve e-Serbest meslek makbuzu da GİB tarafından düzenlenen e-Hizmetler kapsamına alınıyor. “Yayımlanan tebliğ ile mükellefin tercihine bağlı bırakıldığı halde, 1 Ocak 2018’den itibaren kullanıma başlanabileceği belirtiliyor. İlerleyen dönemlerde yeni düzenlemelerle veya mükelleflerin bu hizmetleri elektronik ortamda kullanmanın avantajlarını fark etmesiyle, geçiş süreçlerinin hızlanacağını düşünüyoruz” yorumunu yapan İnan’a göre, 2018 ve sonraki yıllarda, lokal entegrasyon veya GİB portal üzerinden hizmetlerden faydalanan mükelleflerin özel entegrasyon çözümlerine geçişe devam edeceklerini söyleyebiliriz. Serkan İnan’a göre, özel entegrasyon pazarında ise gerek denetlemelerin sıkılaşması gerek konsolidasyonlarla, özel entegrasyon lisansı sahibi firmaların sayısının azalması öngörülebilir.
Entegrasyon yetkinliğimizi ortaya koyacağız
“Mikro Yazılım olarak e-Mikro markamıza hem altyapı hem istihdam olarak önemli yatırımlar yaptık. e-Dönüşüm alanında tüm senaryolara hazırlıklıyız” bilgisini veren Serkan İnan, 2018 yılı stratejilerini şöyle anlattı:
“Sektörün ve firmaların ihtiyaçları doğrultusunda yeni ürünler ve bu ürünler ile bütünleşmiş katma değerli servisleri uygulamaya koyacağız. Bunun için gerekli altyapı çalışmalarımız ve yatırımlarımız devam edecek. Bu noktaya kadar daha çok Mikro Yazılım’ın kendi yazılımlarını kullanan firmaların e-Dönüşüm ihtiyaçlarına odaklanmıştık. 2018 ile birlikte hem bu alanda gelişmeye devam edeceğiz hem de Mikro Yazılım kullanmayan şirketlerin e-Dönüşüm ihtiyaçlarını karşılayan çözümlere entegre olacağız.”