Tüm tehditlere karşı verilerinizi tek bir platformdan yönetin…
Veeam Veri Koruma Trendleri Raporu 2022, fidye saldırılarının hızlı bir ivmeyle artacağını gösteriyor. “Modern Veri Koruma” yaklaşımı doğrultusunda Veeam, müşterilerine kolay, esnek ve güvenilir bir veri yönetim platformu sunuyor.
Son dönemlerde hızla artan ve yakın gelecekte daha fazla artacağı öngörülen fidye yazılım saldırıları şirketlerin kabusu haline geldi. Dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinden Veeam, bu konuda müşterilerine yeni bir yaklaşım sunuyor: “Modern Veri Koruma”
Veeam Türkiye Ülke Müdürü Kürşad Sezgin, fidye yazılım saldırılarının gelişimi ve kendilerinin bu konudaki yaklaşımları ile ilgili sorularımızı yanıtladı:
- Sürdürülebilirlik her alanda karşımıza çıkmaya başladı. Şimdiki iş ve teknoloji yaklaşımlarına baktığımızda, bu kavramlar nasıl bir boşluğu dolduruyor ve dolduracak?
Boşluğu doldurmaktan ziyade artık dünyamız hibrid oldu. Her şeyimiz hibrid, çalışma düzenimizden kendi kişisel yaşantılarımıza kadar her şeyi pandemi sürecinden sonra modifiye etmek zorunda kaldık. Bunun artıları olduğu gibi beraberinde getirdiği zorluklar da oldu. Bireysel seviyeden kurumsal seviyeye kadar baktığımız geniş yelpazede farklı farklı şeyler getirdi, birtakım şeyler götürdü. Bütün ülkeler açısından getirdiği güzel şeylerden bir tanesi de dijitalleşme ve dönüşüm konularında oldu. İşin zor tarafında ise sistemlerin 7/24 ayakta kalması ve süreçlerin çok düzgün şekilde yürütebilmesi konusunda ihtiyaçlar ortaya çıktı. Sürdürülebilirlik ve beraberinde iş sürekliliği çok ciddi anlamda önem kazandı. Bütün şirketler de bu anlamda verilerini düzgün kullanmak ve düzgün korumak üzerine birtakım aksiyonlar almak durumunda kaldılar. Tabii bunun sonucunda birtakım riskler de ortaya çıktı.
- En önemli risk olarak neyi görüyorsunuz?
Fidye saldırıları, günümüzde çok hızlı bir artış gösteriyor. 2021 yılında gerçekleşen fidye saldırılarının bir önceki yıla oranla 7 kat arttığını görüyoruz. Bu sene sonu itibariyle bu saldırıların çok daha fazla artacağını söyleyebiliriz. Veeam olarak her yıl farklı ülkelerden binlerce şirket ile yaptığımız görüşmeler sonucu ortaya çıkan Veri Koruma Trendleri Raporu da bu yönde sonuçlar veriyor. 2022 başında açıkladığımız rapora göre, EMEA bölgesindeki şirketlerin yüzde 71’i geçtiğimiz 12 ay boyunca en az 1 fidye saldırısına maruz kaldı. Fidye saldırısına maruz kalan bu şirketler kaybolan verilerinin yüzde 36’sını kurtaramadılar. Rekabetin arttığı, müşteri ihtiyaçlarının bu kadar çetin hale geldiği bir dönemde şirketinizle, ürünlerinizle ve müşterilerinizle alakalı verilerinizin üçte birinden fazlasının bir anda kaybedilmesi öyle kolay kolay altından kalkılabilecek bir yük değil.
- Peki şirketlerin ne yapması gerekiyor? Veeam olarak siz şirketlere nasıl bir strateji izlemelerini öneriyorsunuz?
Yeni ihtiyaçlar doğrultusunda veri yönetim stratejilerinin tekrar gözden geçirilip, modernleştirmesi gerekiyor. Veeam olarak bu noktada müşterilerimizin kanayan yarasına deva oluyoruz. Bu sıkıntıları gidermek için çaba sarf ediyoruz. Endüstriden endüstriye farklılık göstermekle birlikte şirketler öncelikle; hangi verilerini korumak, hangi sistemleri ayakta tutmak zorunda olduklarını, ne kadarlık bir kesintiye ve veri kaybına tahammül edebileceklerini belirlemeli. Bu durumlar değerlendirdiği zaman karşımıza bazı kriterler çıkıyor. Kurumların sanal ve fiziksel sunucuları, SaaS olarak aldıkları yazılım hizmetleri var. Tabii bulut, konteyner ve Kubernetes tarafları da var. Buralarda; veriler nasıl korunuyor ve ne sıklıkla koruma sağlanıyor, bir kesinti olduğu zaman geriye dönüp bakıldığında en yakın yedekleme ne zaman yapılmış, veriler nereden dönebiliyor ve tüm bunlar ne kadarlık bir iş gücü gerektiriyor gibi soruların yanıtlarını öncelikli olarak vermemiz lazım. Veeam işte bu noktada devreye giriyor. Veeam’in ilk kurulduğu dönemden beri mottosu müşterilerine kolay, esnek ve güvenilir bir veri yönetim platformu sunmak.
Müşterimize, en az iş gücüyle ve en kolay bir biçimde verilerini yönetebilmeleri için tek bir platform sunuyoruz. Böylece ihtiyaç olması durumunda en hızlı bir biçimde yedeklerden geri dönerek, sistemlerini tekrar ayağa kaldırabiliyorlar. Bu da pazar payı açısından baktığımızda bizi birçok rakibimizden daha üstün bir noktaya getiriyor. IDC rakamlarına baktığımızda, pazar lideriyiz. Gartner’a baktığınızda ise veri yedekleme servislerinde liderler arasında iki yıldır en üst pozisyonda bulunuyoruz. Müşteri sayımız dünyada 400 binin üzerinde ve 180’den fazla ülkede Veeam teknolojileri kullanılıyor.
- Veeam, “Modern Veri Koruma” kavramını ortaya çıkardı. Bu kavramı biraz açabilir miyiz?
Geleneksel veri koruma çözümleri ve metotları; bahsetmiş olduğumuz farklı yerlerde bulunan iş yüklerini tek bir platform üzerinden müşterilere yönetme imkanı tanımamız. Bu kolay bir şey değil, çünkü çok farklı yapılardan bahsediyoruz. Bunları konsolide eden ve yönetebilen tek bir platforma ihtiyaç olduğunu söylüyoruz. Modern bir işletmenin tamamen dönüştürücü olması için sanallaştırma, hibrit bulut ve bulut-yerel tarafından sağlanan temel teknolojilerle sabitlenmesi gerekir. Böylece modernin bulutlu, entegre ve otomatik olduğunu söyleyebiliriz.
DRaaS, IaaS, SaaS koruması ve iş yüklerini bulutlar arasında taşıma yeteneği dahil, modern ve yenilikçi veri korumanın en yaygın ve önemli yönlerinin tümü bulutu temel alır. Bulutta olmanın ötesinde, yedekleme, siber hazırlığın yapabileceğinin ötesinde kendi izole çabası olamaz. Bunun yerine yedekleme, herhangi bir fidye yazılımı stratejisine düzeltme bileşeni olarak dahil edilmelidir. Yedekleme, üretim için sonradan düşünülmemelidir. İş yükleri ilk kez tanımlandığında, bir iş yükünün veri koruma gereksinimlerini tanımlamanın da zamanıdır. Benzer şekilde, SaaS platformları çevrimiçi hale getirildikçe, yedekleme mekanizmaları etkinleştirilmelidir.
Kritik görev uygulamalarının artması ve hızla genişleyen siber tehdit ortamı göz önüne alındığında, veri koruma dijital dönüşüm stratejisinin ön saflarında yer almalıdır. Veri koruma stratejilerini hızlandırmayı başaran şirketler, dijitalleşmeden rekabet avantajı elde etmek için sağlam temeller oluşturacaktır. Bu durum, genel bulutun daha düşük maliyetli noktalarını ve esnekliğini deneyimlemelerine, özel bulutun güvenliğinden ve yakınlığından yararlanmalarına ve verilerinin tüm altyapılarında korunduğundan emin şekilde Kubernetes’i devreye alarak geliştirme döngülerini hızlandırmalarına olanak tanıyacak. Bu yönüyle Modern Veri Koruma, işletmelere verilerinin korunduğuna ve şirket içinde, uçta ve bulutta her zaman erişilebilir olduğuna dair güven veriyor.