Tüm uç noktalar ‘akıllanıyor’
Blink Bilişim Hizmetleri Genel Müdürü Jülide Ulucan
Akıllı şehirlerin temel taşları IoT sensörleri, IoT network altyapısı ve bunları yöneten platform ile anahtar teslimi yazılım çözümleri. IoT network altyapısı dediğimiz zaman, düşük maliyetler ile uzaktan yönetilebilen, LoRaWAN, Bluetooth, LTE, Wi-Fi, Narrowband gibi iletişim sistemlerinden bahsediyoruz. Bu temel taşların birbirlerine bağlanması ile akıllı şehirler de oluşturulabiliyor. Bugün 300’den fazla IoT sensör var, ancak sadece bu yeterli değil. Blink Bilişim Hizmetleri Genel Müdürü Jülide Ulucan’ın belirttiği gibi, bunlardan gelen verilerin işlenebilmesi, raporlanabilmesi ve satış sonrası desteğin sunulması da son derece önemli. Akıllı şehirler öncelikle yaşam kalitesini arttırıyor. Küresel bazda büyük şehirlerde yapılan analizlere göre, akıllı şehirlerde günlük rutin güzergâhlarda 15 -20 dakika zamandan tasarruf, su tüketiminde günlük en az 25 litre su tasarrufu, cinayet, trafik kazası, yangın ölümlerinde yüzde 8 ila 10 oranında azalma, suç oranlarında yüzde 30 azalma tespit edilmiş. Şehir trafiğinin yönetilmesinden sınır güvenliğine, yüz tanıma sistemleri ile bilet almaya kadar teknoloji en üst seviyede kullanılıyor. Akıllı binalarda enerjinin verimli kullanılması, aktif ve reaktif enerjinin ölçülmesi, güvenlik ve iletişime kadar birçok başlık da akıllı sistemlerin gündeminde. “Bu teknolojiler doğru kullanıldığında bireysel ve kurumsal hayatımızı kolaylaştıracak” vurgusunu yapan Jülide Ulucan, çözümlerini şöyle anlattı:
“Akıllı şehirler konseptinde anahtar teslim IoT çözümleri sunuyor, projelere göre konumlandırıyoruz. Örneğin; yerel yönetimlere bina yapı sağlığı izleme ve alarmından, akıllı aydınlatma, akıllı ulaşım, akıllı otopark, sayaç yönetimi gibi uzaktan yönetilebilir sistemler sunuyoruz. Akıllı durak yazılımımız ile ticari yolcu taşıyan araçlara, toplu taşıma çözümlerimiz ile vatandaşlarımıza her tür bilgiyi anlık iletebiliyoruz. Bu çözümleri tek bir teknoloji kullanarak değil, LoRaWAN, Narrowband (NB-IoT) Wi-Fi, LTE, Bluetooth teknolojilerin tamamını, ihtiyaç halinde ise hibrit yapı ile bu teknolojileri birleştirerek çözümler sunuyoruz. ‘Akıllı yaşamın’ akıllı şehir yönetimleri ile gerçekleşeceğine inanıyoruz ve bu yaklaşımla yurtiçinde birçok önemli projeye imza attık. Blink’in 2013 yılında kuruluş amaçlarından biri IoT idi. Araç takip sistemlerini satışına başladık. Danone Grubu ile Türkiye’nin birçok şehrinde marketlere dağılmış dolaplarının uzaktan kontrol ve yönetimi projesini gerçekleştirdik. Yazılım ve donanım olarak bu teknolojileri sunabilecek altyapıyı oluşturduk. ‘Akıllı yaşam’ olabilmesi için şehirlerin trafiğinden şebekesine ve ışıklandırılmasına kadar akıllı belediyecilik ile bütünleşmiş bir teknolojinin vatandaşa sunulması gerek. Bu sadece vatandaşa değil, kent ekonomisine de katkı demek. Akıllı güvenlik sistemleri, akıllı IoT çözüm ve sistemleri, akıllı ulaşım, trafik yönetim sistemleri başlıkları altında birçok çözüm ve hizmetimiz mevcut. Anahtar çözümü proje yapıyoruz ve bu projelerin satış sonrası desteği de son derece önemli.”
‘Akıllı şeyler’ dünyasında Jülide Ulucan’a göre, öncelikle devlet kurumlarının, yerel yönetimlerin, özel şirketlerin, sitelerin, hatta o şehirlerde yaşayan bireylerin verimliliğe inanması ve katkıda bulunması çok önemli. Kamu kurumları, kaynaklarını optimize ederek vatandaşın memnuniyetini arttırmak için girişimlerde bulunmalı. “Devlet kurumlarının bu konuda ciddi bir inceleme yapması ve bu tip çözüm sunan yerli firmaları, sensör üreticilerini ve start up firmalarını desteklemesi lazım” vurgusunu da yapan Jülide Ulucan, devam etti:
“Akıllı şehirlerin tanımı çok geniş, ama öncelikleri de doğru belirlemek gerek. Akıllı ulaşım, akıllı otopark, akıllı tarım, akıllı sulama, akıllı sağlık gibi birçok sistem var. Vatandaşın önceliklerine göre belirlemek ve kaynakları doğru kullanmak, BT şirketlerinin de bu doğrultuda çözümlerini sunması gerek.”