Tümleşik çözümlerle alışkanlıklar değişiyor
Tümleşik iletişim, farklı iletişim yöntemlerinin bir arada çalışıp iş süreçlerini ve çalışanların kullanım alışkanlıklarını farklılaştıran, iletişimi çalışanların günlük hayatta alışık oldukları ortamlara taşıyan ve hızlandıran platform olarak tanımlanabiliyor.
Geçtiğimiz 15 yıllık dönemde ses, veri ve görüntüde yaşanan yakınsamanın yanı sıra, geniş bant erişimin yaygınlaşmasıyla ortaya çıkan yeni çözümler, iş hayatında bilişim teknolojilerinin kullanımının verimlilik artışında ne kadar etkin bir araç olduğunun fark edilme sürecini hızlandırıyor. İş süreçleri yeniden tanımlanıyor, iş yapış biçimleri değişiyor ve iletişim kanalları çeşitleniyor. Mevcut teknolojik ekipmanın kapasitesinin ve kalitesinin yeni eklenti ve uygulamalar ile artırılması, cihazların birbiriyle uyumlu ve entegre çalışabilmesi için ihtiyaç duyulan teknolojik yatırımın yapılması yöneticilerin gündeminde ön sıralara yerleşiyor.
Sayısal dönüşüm hızlandığı günümüz iş dünyasında sesli konferans, video-konferans, web konferans gibi uygulamalar farklı mekânlarda bulunan çalışanların aynı yerdeymiş gibi iletişim kurmalarına imkân tanırken, sanal toplantıların verimini de arttırıyor. Bu uygulamalar sayesinde firmalar seyahat giderlerinde önemli ölçüde tasarruf sağlarken, çalışanların zamanının da daha verimli kullanılması mümkün oluyor. Öte yandan hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelen akıllı cihazlar bu sayısal dönüşümün en önemli aktörleri haline geliyor. Daha hızlı ve yetenekli cihazlar sayesinde her türlü uygulamayı bu cihazlar üzerinden kullanmak ve değişen iş koşullarına adapte olmak mümkün oluyor.
Tümleşik iletişimle mekandan bağımsız iş süreçleri
İş dünyasının daha hareketli ve mekandan bağımsız bir modele doğru geçirdiği dönüşüm iş süreçlerinin ve çalışan rollerinin gözden geçirilmesini zorunlu hale getiriyor.
Bilgisayarlara veya akıllı telefonlara yüklenen uygulamalar sayesinde günümüz profesyonelleri artık her zaman, her yerden erişilebilir hale geldi; herkes ve her şey mobiliteden payına düşeni aldı, alıyor. Artık çalışanların kurumsal iletişim sistemleri üzerinden hem sesli hem de görüntülü olarak çağrı yapmaları, gelen çağrılara her an her yerden ve her türlü mobil cihaz üzerinden cevap vermeleri mümkün. Karel UCAP, gerek şirket çalışanlarının kendi aralarındaki iletişimini, gerekse müşteriler ve tedarikçilerle verimli şekilde iletişim kurulmasını sağlıyor. Bu sayede iş süreçleri daha etkin bir biçimde yönetilirken, kaynakların optimal kullanımı da mümkün oluyor.
Farklı modeller
Dahili uygulamalar; mobiliteyi destekleyen farklı uç birimleri için tek numara özelliği veya kendine ait bir masası olmayan satış personelini destekleyen uç birimlerini ortak kullanıma açan ortak masa gibi özellikler. Durum bilgisi tabanlı anlık mesaj gibi anlık iletişim araçları.
Web-tabanlı kullanım; çözümün web tabanlı bir arayüz üzerinden erişilebilir ve yönetilebilir olmasını hatta sadece sistem yöneticisi için değil kendi ayarların yapılandırabilmeleri için kullanıcıların erişimi de açık olmasını destekleyen araçlar. Web arayüzü üzerinden konferans, birleşik mesajlaşma vb özelliklerin kullanımı.
Kurulum ve entegrasyon esnekliği; sistemin dağınık yapıda kurulum, merkezi yapıda kurulum veya özelliklerin farklı noktalarda kurulumu, yedek ve ana sistemin farklı lokasyonlara kurulumu, özel bulut kurulumu gibi esneklikleri desteklemesini sağlaması. Çözümün SIP, Q.SIG, XMPP gibi standartları destekliyor olması sayesinde yatırımları gelecekteki olası ihtiyaçlara karşı gerekirse entegre çözümler ile koruyabilmesi.
Karel Tümleşik İletişim Çözümleri ve Bulut Çözümlerinden Sorumlu Ürün Pazarlama Müdürü Sertaç Erkan