Tümleşik iletişim alanında 5 önemli eğilim
Geçtiğimiz 15 yıla damgasını vuran tümleşik iletişim çözümleri yeni teknolojiler ve eğilimlerle gelişmeye devam ediyor. Özellikle 4G, bulut ve daha gelişmiş güvenlik gibi eğilimler 2016 yılında çözümleri etkilemeye devam edecek.
Mobil teknolojiler değişimin merkezinde yer almaya devam ediyor
Mobil teknolojiler tümleşik iletişim çözümlerini etkilemeye devam edecek. Kendi Cihazını Getir (BYOD) ve Kendi Uygulamanı Getir (BYOA) gibi eğilimlerin şirketlerde yaygınlaşmasıyla birlikte şirketler çalışanlarına tümleşik iletişim alanında farklı alternatifler sunmaya devam edecek. Fakat bu eğilimler şirketlerin güvenlik politikalarını ve güvenlik ile ilgili diğer konuları tekrar gözden geçirmelerine neden olacak. İş birimlerinin ihtiyaçlarına özel olarak geliştirilen cihazlar ve uygulamalar çalışanların iletişimlerini daha verimli bir şekilde yürütebilmelerini sağlayacak.
Tümleşik iletişim de buluta taşınıyor
İş dünyasının maliyetlerini azaltan, bilgiye her zaman her yerden ulaşabilmelerini sağlayan, farklı hizmetleri her yerden alabilmelerini sağlayan bulut teknolojilerinin artık girmediği yer yok gibi. Bulut teknolojileri, yavaş yavaş tümleşik iletişim çözümlerinin ayrılmaz bir parçası haline geliyor. Uzaktan alınabilen tümleşik iletişim çözümleri, birçok şirket için yüksek maliyet gerektirmeyen etkili bir çözüm olarak karşımıza çıkıyor. CRM gibi hizmetlerle kolaylıkla entegre edilebilmesi, çalışanların müşteri bilgilerini daha etkin bir şekilde kullanabilmeleri gibi çok önemli avantajlar sağlıyor
Bilgi Teknolojilerine yapılan yatırımlar artıyor
BT yatırımlarının artmasıyla birlikte, bütçelerde önemli bir yer tutan tümleşik iletişim çözümlerine harcanan rakamlar artıyor. Bunun arkasında yatan en önemli nedenler arasında şirketlerin daha kaliteli hizmet almak ve çalışanlarına en iyi iletişim araçlarını sunmak istemeleri ve doğal olarak güvenlik yer alıyor. Özellikle tümleşik iletişimin büyük faydalarını gören şirketler kullandıkları çözümleri daha da ileriye taşımayı amaçlıyorlar.
Tümleşik iletişim çözümleri artık daha erişilebilir
Biraz önce bahsettiğimiz gibi bulut teknolojileri gibi etkenlerin işin içine girmesiyle birlikte şirketler alternatif çözümleri tercih edebiliyorlar. Diğer taraftan şirket içerisinde kullanılan tümleşik iletişimle ilgili cihazların fiyatları ucuzluyor ve kullanıcıların kendi cihazları bu iş için kullanılabiliyor. Bu yüzden tümleşik iletişimin pahalı olduğunu düşünerek tercih etmeyen birçok şirket de yüzünü tümleşik iletişim çözümlerine çevirmiş durumda.
Nesnelerin interneti, nesnelerin iletişimi
Son dönemdeki en önemli eğilimlerden birisi olan nesnelerin interneti yani Internet of Things, tümleşik iletişimi de etkiliyor. Akıllı sensörler, giyilebilir cihazlar, makineler arası iletişim gibi konular da tümleşik iletişime dahil oluyor. Tümleşik iletişim çözümleri bu nesnelerin iletişimini daha verimli bir hale getirecek şekilde şekillenmeye devam ediyor.
Önümüzdeki 5 yıl içerisinde tümleşik iletişim çözümlerini şekillendirecek eğilimleri kısaca sizlere aktarmaya çalıştık. Elbette önümüzdeki dönemde çıkacak yeni teknolojiler, yeni eğilimler de olacak. Bunları da ilerleyen sayılarımızda her zaman olduğu gibi aktarmaya çalışacağız.