Tümleşik iletişim farklı yetkinliklerle gelişecek
4S Çözüm Teknolojileri Danışmanı Ahmet Gül de, bu doğrultuda akıllı telefon, tablet gibi mobil cihazlara yönelik uygulamaların artacağına ve farklı lokasyonlardaki insanların bir arada çalışabilirliğinin daha uygun hale geleceğini belirtti. Ses, video ve web konferans yeteneklerinin anında mesajlaşma ve e-posta ile birleşerek daha verimli hale geleceğini de belirten Gül, şöyle konuştu: “Bu tarz bir gelişim için planlamanın doğru yapılması ve güvenliğin göz ardı edilmemesi gerekmektedir. Şirket bilgilerinin dışarı çıkmasının kolaylaşacağı ve bunun önüne geçmek için de güvenlik çözümlerinin geliştirileceği bir dönem bizleri beklemekte. Sosyal iletişim uygulamalarının da kurumsal uygulamalar ile bütünleştirilmesinin sağlanması ile hem şirketlerin bilinirliğini artırmak, hem de çalışanların sosyal hayatlarından kopmamaları için daha ön plana çıkacaktır.”Alcatel-Lucent Teknik Satış Müdürü Münir Kızılçalı ise gittikçe gelişen” speech-to-text” benzeri uygulamaları sayesinde, gelen sesli mesajların yazılı e-posta olarak iletimi, yapılan telekonferansın içeriğinin yazılı olarak konferans katılımcılarına gönderimi, gelen faks ve e-postaların telefondan dinlenebilmesi gibi hizmetlerin artmasının beklendiğini belirtti.
Kurumsal ve bireysel kullanım tek noktada birleşecek
Gelecekte tümleşik iletişim çözümlerinin kurumsal ve bireysel kullanımı tek noktada birleştiren yeni çözümler sunacağını ifade eden Karel Tümleşik İletişim Çözümleri Ürün Müdürü Hakan Hintoğlu da, şu değerlendirmelerde bulundu: “Üreticilere özel protokoller tamamen ortadan kalkacak ve tüm sektörde SIP, XMPP gibi endüstri standartları kullanılacak. Donanıma bağımlılık değişen ihtiyaçlara bağlı olarak tamamen ortadan kalkacak, çözümler tamamen standart veya sanal sunucular üzerinde koşar hale gelecek. Bulut çözümleri yaygınlaşacak, kullanıcılar kullandığın kadar öde, kiralama gibi sistemlerle ortak bir noktadan sistemlerini kullanır hale gelecekler. Tümleşik iletişim sistemleri kurumların diğer BT uygulamalarıyla bütünleşik çalışacaklar; örneğin CRM sisteminden müşteriye arama veya anlık mesaj başlatmak gibi işlemler standart hale gelecek.” KoçSistem İletişim Teknolojileri ve BT Güvenlik Grup Yöneticisi Orhan Düz’e göre de üçüncü aşama tümleşik iletişim, ağırlıklı olarak mobil sistemler üzerinden çalışan yeni nesil ve yüksek bant genişlikli altyapılar ile çalışacak. Daha önce kısıtlı olarak kullanılan görüntülü iletişim ile sanal toplantı odalarına her türlü ortamdan katılım sağlanabilen, iş süreçlerinin tümleşik iletişime göre tam olarak dönüştürüldüğü bir dönem yaşanacak.
Netaş Tümleşik İletişim Çözümleri Müdürü Yalım Gündüz de, gelecekte mobil, görüntülü, sosyal platformlarla bütünleşik uygulamaların artacağını belirterek “Özellikle şirketlere özel olarak kurulmakta olan tümleşik iletişim altyapılarının ise daha genel, şirketler arası ve son kullanıcıları da kapsayacak şekilde bütünleşeceğini öngörebiliriz” şeklinde konuştu.
SYS Ürün Müdürü Mehmet Sarıoğlu’na göre günümüzde gelinen son noktaya baktığımızda tümleşik iletişimin sınırlarını oluşturan tek etken; insanların teknolojik beklentileri ve hayal gücü. Hayal gücü sınırları en fazla mobil iletişim pazarında zorlandığı için teknolojik gelişimlerin de çoğunlukla tümleşik iletişimin akıllı mobil telefonlar üzerinde şekilleneceğini gösterdiğini belirten Sarıoğlu, “Sesli görüşmeye alternatif olarak mobil cihazlar üzerinden video ve video konferans görüşme yapılması gelecekte gündeme gelecek başlıca uygulamalardan birisi olacaktır” diye konuştu.
Artık her eve gelebilen/gelebilecek yüksek hızlı bir IP hattının bizlere internet/veri erişimi yanı sıra IP santrallar için ses trunkları (SIP temelli telefon dış hatları) ve HD kalitede televizyon görüntüsü sağlayacağını belirten Avaya Türkiye Satış Müdürü Hakan Uzun, şöyle konuştu: “Bu altyapının sağlanması kişisel ve kurumsal iletişimde tümleşik iletişimin önünü daha da açacaktır. Bireyler kullanım alanı ve yerine uygun olarak çeşitli telli ve telsiz iletişim cihazlarını seçecektir. Kişisel olarak bazılarının öngördüğü gibi günümüzün PDA’lerinin gelişmiş modeli olan tek bir telsiz erişim cihazına geçileceğine inanmamaktayız. Her ne kadar teknoloji buna izin verecek olsa da bireyler kullanım yerlerine göre bazen telli bazen telsiz, bazen büyük bazen küçük, bazen sabit bazen taşınabilir cihazları eş zamanlı olarak kullanacaklar. Ancak bunlar aynı kullanıcı deneyimini ve senkronize bilgileri veren araçlar olacaktır. Ses, video ve veri arasında kesintisiz bir geçiş olacak, örneğin mobil durumda iken genelde görüntülü görüşme sağlayan bir PDA cihazı kullanan bir kişi aracına bindiğinde ise araca bütünleşik olan sürücünün dikkatinin dağılmaması için belki video desteklemeyen ama kısa mesajları (sms), e-postaları ona okuyan (text-to-speech ile) ve cevaplamasına (speech-to-text) izin veren bir başka cihaz kullanacak ve bu cihazlardaki bilgiler sürekli senkronize kalacaktır.”
Bugün birleşik mesajlaşma, telekonferans, görüntülü telefonlar, uygulamalarla bütünleştirme ve cep telefonu sabit hat bütünleştirmesi tümleşik iletişim çözümleri olarak karşımıza çıktığını belirten Bircom CEO’su Burçin Bircanoğlu, bundan sonraki süreçteki gelişmelerle ilgili şöyle konuştu: “Gelecekte ses, görüntü, doküman paylaşımının gerçek zamanlı yapılabildiği web tabanlı platformlar, güvenlik gibi endişelerin giderilmesinin ardından, şirketlerin müşterileriyle direkt iletişim kurdukları çok daha geniş yapılar halini alacak. Tümleşik iletişim hizmetleri şu an gündemde olan “bulut” teknolojisi ile yüksek genişbant teknolojisi üzerinden verilecek. Birden çok cihaz yerine, kullanıcılar tüm iletişimlerini ses, görüntü ve veriyi bir arada destekleyen tek bir cihaz üzerinden gerçekleştirebilecekler.Kurumlar yeni nesil tümleşik iletişim çözümleri ile en uygun ortamı kullanarak iletişimlerini kendi iş süreçleriyle daha uyumlu hale getirebilecek ve bilginin doğru kişilere daha çabuk ulaşmasına yardımcı olan altyapıya sahip olabilecekler. Bugün bulut teknolojisi ile uyumlu çalışan modem yerine koyacağımız bir kutu sadece internet hizmetlerini kullandırmakla kalmayıp, telefon santralı olarak da ses haberleşmesini yönetiyor. Ağ için uygulamalar, FTP, NAS, VPN gibi çözümleri de barındırarak her yerden kullanıcılarına tam erişim sağlıyor. Önümüzdeki yıllarda bu kutulara sadece yazılım güncellemesi ile gelecek özellikler ise artık ev/otomasyon kontrol sistemleri üzerinde olacak.