Tümleşik iletişim şirketlerin iş yapış şekillerini değiştiriyor
Yönetilebilir ve basit bir sistem altyapısı sayesinde farklı iletişim yöntemlerini bir araya getiren tümleşik iletişim şirketlere birçok avantaj sağlıyor.
Tümleşik iletişim çözümleri şirketlere birçok avantaj sağlıyor. Bu avantajlardan dolayı şirketler geleneksel santral sistemlerini rafa kaldırarak günümüz şartlarına en uygun özellikleri sağlayan tümleşik iletişim sistemlerine geçiyor. Maliyetleri azaltması, yapılan yatırımların kısa sürede geri dönüşü, çalışanların her yerden her zaman bilgiye erişebilmesi, çalışanların birbirleriyle daha iyi etkileşim kurabilmesi ve birlikte çalışabilmesi şirketlerin tümleşik iletişim çözümlerini tercih etmelerindeki en önemli etkenler arasında yer alıyor.
Kişilerin aradıkları kişi ya da kaynağa en hızlı şekilde ve en uygun medya üzerinden erişebilmelerini sağlamak kurumsal iletişimde temel amaç olarak karşımıza çıkıyor. Burada seçenekler arasında masa telefonu, kurumsal taşınabilir telefonlar (DECT veya kablosuz IP telefonlar), kişisel ya da kurumsal akıllı telefonlar olabiliyor.
Şirketlere çok büyük avantajlar sağlıyor
İş dünyası ve iş yapış şekillerimiz her geçen gün yeniden şekilleniyor. Artan hız ve yoğunluk karşısında, mekan ve zamandan bağımsız yeni nesil iletişim yöntemlerine ihtiyaç duyuyoruz. Nerede olursak olalım, herhangi bir cihaz aracılığıyla, ihtiyaç duyduğumuz zamanda istediğimiz kişilere ulaşabiliyoruz. Bu iletişimi ister görüntülü istersek de doküman paylaşımlı gerçekleştirebilmek ise tümleşik iletişim yöntemleriyle elde ettiğimiz en temel avantaj haline geliyor. Ofis ve zamana bağımlı şirket kültüründen yeni nesil gezici çalışanlar ve sürekli seyahat eden üst seviye yöneticilere doğru bir evrimleşme yaşıyoruz. Şirketler, tümleşik iletişim sistemleriyle, maliyeti yüksek son kullanıcı cihazlarına gerek kalmadan iş süreçlerini daha kolay ve verimli hale getirebiliyor. Şirketler böylece, farklı noktalardaki kişileri bir araya getirmek için harcadıkları ulaşım giderlerinden tasarruf ediyor, toplantı katılımcıları ise çok değerli olan zamanlarını daha etkin şekilde kullanabiliyor. Tümleşik iletişim yöntemleri internete her noktadan güvenli ve yeterli bant genişliğinde hesaplı bir maliyetle erişebilmeyi, farklı cihazlarla; hep bağlı kalarak bir arada çalışabilmeyi mümkün kılıyor.
Tümleşik iletişim her yerden her zaman erişim sağlıyor
Tümleşik iletişimin en önemli avantajlarından birisi her yerden her zaman cep telefonu, tablet, bilgisayar ya da akıllı telefonlar üzerinden erişim imkanı sağlayabilmesi. Bu da her geçen gün daha da küreselleşen şirketler için çok önemli bir özellik olarak ortaya çıkıyor.
Tümleşik iletişim şirketlerin her an, her yerden işini yapabilmesine olanak sağlayacak şekilde iletişim ve ağ ortamlarının tasarım, uygulama ve yönetimi üzerine odaklanarak bunların iyileştirilmesini amaçlıyor. İnsanların değişen iş yapma kültürlerine yanıt veren bir platform sağlayarak akıllı çalışma ortamları oluşturmayı ve verimliliği artırmayı hedefliyor.
Tümleşik iletişimin iş süreçlerinin hızlanmasını ve böylece iş verimliliğinin artmasını sağlarken şirketin daha rekabetçi bir hale gelerek müşteri memnuniyetini artırmasına, pazardan daha fazla pay almasına ve ayrıca telekomünikasyon giderlerinde tasarruf sağlamasına katkı sağlıyor. En önemlisi, günümüzde geleneksel çalışma ortamlarından mobil çalışma ortamlarına doğru yaşanan geçiş süreci tümleşik iletişim cihazları ile yönetiliyor.
Tüm iletişim araçları bir arada
Tümleşik iletişim, çağdaş dünyada e-posta, anlık mesajlaşma, sesli ve görüntülü görüşme, video konferans gibi farklı iletişim olanaklarını tek bir noktada buluşturarak kurumlara büyük kolaylıklar sağlıyor. Tümleşik iletişimin en büyük faydası cihazdan ve mekandan bağımsız olarak çalışanların ulaşılabilirliğini sağlamak olarak karşımıza çıkıyor. İletişim kurmak istenilen birim veya çalışana tek seferde ulaşabilmek, iş sürekliliği ve verimlilik adına büyük faydaları beraberinde getiriyor. Dahası, tümleşik iletişimin ortaya koyduğu video, mesaj, ses, görüntü paylaşımı, dosya aktarımı gibi özellikler bilgi akışını ve birlikte çalışmayı çok daha verimli hale getiriyor.
Tümleşik iletişim = Rekabet avantajı
Tümleşik iletişim günümüzde şirketler için rakipler arasından sıyrılmanın en önemli unsurlarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Tümleşik iletişim, iş süreçlerinin tek bir platform üzerinden ve mekandan bağımsız olarak yönetilmesi sürecinin vazgeçilmez bir parçası haline gelmiş durumda. Bu da kurumların iletişimi her zaman, her yerde sürekli kılabilmesini, hızlı ve etkileşimli geri dönüşler yapabilmesini, müşterilerinin ve iş ortaklarının taleplerine yönelik en kısa sürede karar alabilme çevikliğine sahip olabilmesini sağlıyor.
İstenildiği anda mesajlaşmak, e-posta göndermek, sesli ve görüntülü görüşmek, sosyal ağlara bağlanmak, resim, video ve içerik paylaşmak gibi kavramlar artık yalnızca bireysel değil, kurumsal ihtiyaçlar olarak da değerlendiriliyor. İletişim odaklı yeni teknolojiler için üretilen çözümler, şirketlerin iletişim ihtiyaçlarının karşılanmasını kolaylaştırmak ve iletişimin sürekliliğini sağlamak için tasarlanıyor. Tümleşik iletişim sayesinde şirketler; veri, görüntü ya da ses tabanlı tüm bilgileri tek kanal üzerinden paylaşabiliyor. Böylelikle tümleşik iletişim hem genel maliyetleri olumlu etkileyebiliyor hem de iş süreçlerine entegre edildiğinde verimi artırabiliyor.
Tümleşik iletişim yerinde durmuyor, diğer teknolojiler gibi değişmeye devam ediyor
Yıllardır birçok şirketin gündeminde olan ve her geçen gün gelişen bir teknoloji olan tümleşik iletişimde son birkaç yıldır önemli değişiklikler yaşanıyor. Hem teknolojik hem de sosyal açıdan meydana gelen bu değişiklikler doğal olarak şirketleri de etkiliyor. En önemli gelişmeler ise mobil ve bulut alanında yaşanıyor. Son yılların en önemli gelişmelerinden birisi de sosyal ağlar. Birçok şirket müşterilerine sosyal medya üzerinden erişmeyi ya da onlarla sosyal medya üzerinden etkileşmeyi tercih ediyor. Dolayısıyla sosyal medya çözümleri de tümleşik iletişim çözümlerine dahil oluyor.
Son zamanlarda sosyal ağ kullanım yoğunluğunun buna bağlı olarak etkinliğinin anlık ve hızlı bir şekilde artması şirketlerin bu sosyal ağ kanallarını da firmanın iletişim süreçlerine bütünleştirmeyi zorunlu kılıyor. Müşteriye ulaşmada sosyal ağlar mutlaka tümleşik iletişim içine dahil edilmeli diye düşünen üreticiler de aynı şekilde tasarımları bu yönde geliştiriyorlar. Özellikle çağrı merkezleri tümleşik iletişim tüm avantajlarını kullanırken sosyal ağ erişimleri de birçok çağrı merkezinde sisteme dahil edilmiş durumda.
Gelecekte bizleri neler bekliyor
Gelecekte erişilebilirliğin daha da artması ve çözümlerin buna yönelik oluşturulacağı öngörülüyor. Dolayısıyla ileride akıllı telefon, tablet gibi mobil cihazlara yönelik uygulamalar artacak ve farklı konumlardaki insanların bir arada çalışabilirliği daha uygun hale gelecek. Ses, video ve web konferans yetenekleri; anında mesajlaşma ve eposta ile birleşerek daha verimli hale gelecek. Önümüzde şirket bilgilerinin dışarı çıkmasının kolaylaşacağı ve bunun önüne geçmek için de güvenlik çözümlerinin geliştirileceği bir dönem var.
Tümleşik iletişim faydaları saymakla bitmiyor
Zengin durum bilgisi sayesinde erişilmek istenen kişiye en uygun yöntemle, en doğru zamanda hızlı şekilde erişilebiliyor. Hızla zenginleşen mobil uygulamalar ile hareket halindeyken akıllı telefon, tablet ve PC üzerinden rahatlıkla erişim sağlanabiliyor.
Bir diğer avantaj da elde edilen maliyet tasarrufu. Farklı konumlar arasındaki iletişim, şirketin veri ağından sağlanmaya başlandığından operatörlere ödenen tarife ücretleri ortadan kalkar, tüm konumlarda çalışan kullanıcılar tek bir sisteme bağlı olacağından sistem yetenekleri her kullanıcı için aynı olur ve sistem kolaylıkla yönetilebilir. Konferans yetenekleri ile seyahat masrafları ve harcanan zaman azalır. Çoğunlukla tek bir web sitesi üzerinden yönetilebilen ve sadece lisans ekleyerek kapasite artırımı yapılabilen, sanal sunucularda çalışabilen bu sistemler yönetim ve işletim giderlerinde tasarruf sağlar.
Tümleşik iletişim sistemleri, aslında bir BT sistemi olmaları ve bütünleşme için gereken arayüzlere sahip olmaları nedeniyle diğer BT sistemleri ile kolayca bütünleşik olarak iletişimi iş süreçlerine dahil etmekte avantaj sağlar. Outlook, Salesforce gibi sık kullanılan birçok kurumsal uygulamaya bütünleşme çoğu sistemde sunulan bir yetenektir.
Tümleşik iletişimin faydaları
Ses dışında video, mesajlaşma, konferans teknolojilerini de içine alan IP tabanlı tümleşik iletişim sistemleri kullanıcıların internet üzerinden her an her yerden ofisteymiş gibi çalışabilmesini sağlıyor.
- Şirket çalışanlarının birbirlerinin uygunluk durumlarını görerek yazılı, sesli ve görüntülü iletişim kurabilmeleri
- Dünya üzerine dağılmış kullanıcıların birbirlerini sadece dahili numaraları ile (4-5-6 haneli) arayabilmeleri ve telefon faturalarından tasarruf sağlanması
- Bu sistemlerle görüntülü konferanslar düzenlenebilmesi, bu konferanslara şirket içi/dışı kullanıcıların katılabilmesi ve şirket içi eğitimler ve etkin çalışma grupları oluşturulabilmesi.
- En önemli avantaj ise verimlilik artışı