Tümleşik yeni platformlara geçiş süreci yaşanıyor
Genelde yazılım tabanlı yerli çözümler ve yurt dışı tabanlı donanım çözümleri ile her bir perakendeci kendi çözümünü, iş zekaları ve arka ofis sistemleri bazında geliştiriyorlar. Burada bir standardın olmadığını, şirketlerin müşteri isteklerini ön plana alıp, bu dönüşümü müşteri bazlı çözümler ile gerçekleştirdiklerinin altını çizen Pavotek Genel Müdür Yardımcısı Alper Şener, şu bilgileri verdi:
“İçeriği, farklı arayüzler üzerinden sunabilmekte, müşteri ile 7×24 temas kurarak, müşteri bazlı CRM bilgilerini oluşturup, müşteri profilleri çıkartmak üzere hareket etmektedirler. Sanayi 4.0 gibi, perakendecilik de ERP, CRM ve zengin arayüzlerin harmanlandığı, anlık 7×24 çalışan bir tümleşik bir yeni platforma geçiş süreci yaşıyorlar.
Günümüzde bilgi en değerli kaynak olup, her tip bilgiyi her ortamda alabileceğimiz sistemler, yakın geleceğin iş geliştirme ve dijitalleşme alanları olacaktır. Öncelikle büyüyen BT ve telekom altyapısı, var olan legacy sistemler ile ancak bir yere gidebilmektedir. Bu bazda gelecek 20 yılı kapsayacak, akıllı framework’leri tasarlayan ve öngörenler öne çıkacaktır. İsterler az çok belli ve öngörülebilir durumda olup, perakendeciler, bunu nasıl sağlayacakları konusunda daha fazla üniversite (özellikle matematik ve bilgisayar mühendisliği) ile iş birliği yapmaları gerekmektedir.
Bireyler hemen her yerde ürün ile ilgili bilgileri ve onu özel hissettirecek uygulamaları talep edeceklerdir. İster internet ister cep telefonları ister lokasyon bazlı servisler ve ürünler (IOT) olsun, anlık ve doğru bilgiyi her daim isteyeceklerdir. Ama iki taraflı olup, müşteri istediği anda buna ulaşabilecektir. Bu bazda müşteriyi iyi tanıyacak analiz araçları ile müşteri özelinde özel fırsatlar sunabilecek yapılar gereklidir. Deep Learning ile müşteriyi rahatlatıcı çözüm sunan perakendeciler talep edilecektir.
Perakendecileri içeriklerini, ürünleri hemen hemen her ortamda, kesintisiz sunmak üzere, BT ve telekom altyapılarını güçlendirecekler ve hiç olmadığı kadar farklı donanım ve yazılım birimlerini satın alacaklardır. Asıl olan elbette müşteri bilgileri olup, özel araçlar satın alarak, çok zengin analizler yapıp, müşteri beklenti öngörüleri, simülasyonlar yapabilecek güce sahip olacaklardır. Perakendecilik, bir sanayi şirketi havasına ilerleyeceği için, çok sıkı BT, telekom bilen tasarımcı mühendislere ihtiyaçları olacaktır.”