Turizm sektörü bilişimle farklı bir boyuta geçiyor
Abdullah Yıldızturan
Turizm bacasız sanayi olarak adlandırdığımız insanlar arasında kültür alışverişi sağlayan, ülkenin döviz ihtiyacını karşılayan en önemli hizmet sektörlerinden biridir. Turizmi her ne kategoride gelir sektörü olarak ele alırsak alalım; ülke ve ulusal gelir için kaynak olduğu gerçektir. Böylesine gelirin yüksek olduğu bir kaynağın gelirinin de denetlenmesi yine bilişim sektörünün vergilendirme aşamasında birleşmesiyle farklı bir boyut kazanmıştır. 2014 yılında esasen yürürlüğe giren e-fatura sistemi ile günümüz turizm tesislerinin büyük bir kısmı hizmet işlerinin faturalandırılması gerçekleşmektedir. İş bu sistem gereğince tüm gelirlerin resmileştirilmesi ilk önce GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı), sonrasında kurumlar arasında gerçekleştirilmektedir.
Turizm emek yoğun hizmet veren bir sektör olduğundan departmanlar arası bilgi aktarımı eksiksiz ve hızlı olması gerekiyor. Misafirin girişinden çıkışına kadar ki geçen süreçlerde yanlış bilgi aktarımı misafir memnuniyetsizliği olarak işletmeye yansıyor. Bilgi iletişim teknolojileri ortak veri tabanı sayesinde departmanlar arasındaki entegrasyonu anlık olarak hatasız şekilde gerçekleştiriyor. Online anket sistemleri sayesinde misafirlerinden aldıkları öneri ve yorumları analiz ederek işletmenin kalitesinin arttırılmasına katkı sağlıyor.
Son zamanlarda adını çokca duyduğumuz nesnelerin interneti turizm sektöründe aydınlatma, iklimlendirme, sulama gibi çok enerji israfının olduğu alanlarda mobil tablet ve bilgisayarlardan kontrol edilerek iş gücü harcanmadan yönetimleri yapılabiliyor.
Turizmin arz ve talebini düşündüğümüzde pazarlaması, dağıtımı ve koordinasyonu konusunda bilgi iletişim teknolojilerinin önemide artmıştır. Özellikle internet kullanımının yaygınlaşması pazar alanında önemli bir yer haline geldi. Online arama motorları ile oturduğunuz yerden konaklayacağınız odanın özellikleri, size sunulan ücretli ücretsiz hizmetler, daha önce konaklamış misafirlerin yapmış oldukları yorumlar, oda fiyatları, fiyat karşılaştırmaları, ulaşım imkanları gibi birçok bilgi paylaşımına ulaşabiliyorsunuz. Reklam konusu turizm sektörünün vazgeçilmez tanıtım araçlarından birisidir. Facebook twitter gibi sosyal medyaya baktığımızda 1 milyarın üzerinde kullanıcı bulunuyor bu da işletmelerin daha çok kişiye ulaşmasını sağlıyor.
Bu kadar büyük bir sektörün yatırımlarını göz önünde bulundurduğumuzda ciddi meblağlar ortaya çıkmaktadır. Turizmin amacı ülkenin refah düzeyini yükseltmekse, kazanılan sermayenin dışarıya çıkartılması çelişkiye düşmek olur. Daima Otelleri olarak, yatırımlarımızı her departmanda yerli üretimden yana kullanmaktan onur duyuyoruz ve ülkenin yerli teknolojilerinin gelişeceğine her daim inancımızı korumaktayız. Yeter ki çalışmaktan vazgeçilmesin.
Bilişim Grubu Kurucu Üyesi