Turizmde QR
Daha geçen haftaki sayımızda, “QR sanat mı oldu?” derken, bu QR işi, bilgi toplumlarında ne kadar hızla güncel uygulama alanlarına giriyor…
QR, “hızlı yanıt” anlamına gelen “Quick Response” sözcüğünün kısaltması.
Kısa bir metin, beyaz bir kare üzerinde bir tür barkoda dönüştürülür. Bu siyahlı beyazlı kareli bulmacamsı görüntü, aslında bir kısa mesaj. Cep telefonlarına yüklenen bir uygulama sayesinde bu mesajın “anlamı” çözülür: Ekranda bu resim çıkınca telefon, bir internet adresine bağlanır. Böylece, QR’ın size ulaştırmak istediği mesajı okursunuz görürsünüz.
Ülkemizde henüz tek tük örnekleri görülen bu QR işi, bilgi toplumu düzeyindeki ülkelerde olağan bir uygulamaya dönüşüyor artık. Havaalanı, tren istasyonu, mağazalar, turizm noktaları, hatta ilan levhalarında QR işaretleri, geleneksel ve alışıldık “ilan”ların yerini almaya başladı.
**
Örneğin, burada resmini gördüğünüz QR işareti, Venedik’in arapsaçı gibi karmaşık ama tıkır tıkır işleyen “şehir hatları” işletmesine ait web sitesine sizi yönlendiriyor. Saat kaçta nereye ne vapuru var? Nereden kalkar? Nereye uğrar? Kaç paradır? Bütün bu tür bilgiler, bu siyah-beyaz kare içinde gizli. Cep telefonunu QR’a tut. İnternet sana bilgiyi getirsin. Şehri tanımayan ve inceliklerini bilmeyen turistler için müthiş kolaylık sağlayan bir sistem bu… Venedik’te hatta bu QR işini daha da geliştirdiler. Turizm kalabalıklarının oluk halinde
belli noktalara yığılmasını birazcık denetlemek amacıyla, en olmadık yerlere QR işaretleri koyuyorlar. Bu işe meraklı olanlar, bunlara bakarak “başka yerlere” doğru yöneliyor. Böylece, kalabalık turistik “istila”yı bir ölçüde yönlendirmek mümkün olabiliyor. Çünkü insanları “kendi haline” bırakırsan, gideceği ve yığılmaya neden olacağı yer belli. Eh, eline megafon alıp, “Hanımlar Beyler! Oraya değil, şuraya yürüyün bakayım” denilemez elbette. Onun yerine, sessiz ve gizemli bir QR uygulaması, pekala da insanları “hizaya sokmaya” yarayabilir. Mükemmel bir cin uygulama.
**
QR, tıpkı barkod gibi her konuda, her alanda, her yerde mümkün. Yeter ki, insanlar, bu bulmacamsı görüntünün ne işe yaradığını bilsin. Önemsesin. Hatta, kartvizitine bir sürü satır
bilgi yerine sadece QR bulmacası koyduranlar bile var artık. Hatta hatta, tıbbi bilgisini, örneğin aldığı önemli ilaçları v.s. QR koduyla gerdanlık gibi boynuna asanlara rastlanıyor. Öyle ya, aniden bayıldı diyelim. Acaba ne gibi bir sağlık sorunu var diye, QR koduna bakılır. Kişinin sağlık bilgisi anında hazır. Bilim kurgu gibi. Ama zaten artık yaşam, gitgide bilim kurgu gibi değil mi?