‘Türk Beyin Projesi Sözleşmesi’ imzalandı
Gazi Üniversitesi ile Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi arasında, 18 Mart tarihinde ‘Türk Beyin Projesi Sözleşmesi’ imzalandı. Törende imzalar; Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç ve Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız tarafından atıldı.
Törende; Dr. Ali Taha Koç’a, Başkan Yardımcısı Yavuz Emir Beyribey ve Daire Başkanı Salih Yılmaz eşlik etti. Diğer yandan törende; Rektör Danışmanı Prof. Dr. Halil İbrahim Bülbül, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu, Doç. Dr. Alp Börcek ve Dr. Öğretim Üyesi Emrah Çeltikçi de yer aldı. Törende konuşan Dr. Ali Taha Koç, bu projenin Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisinin bir üniversite ile yaptığı ilk iş birliği olduğunu vurgulayarak “Bu ilk iş birliğini Gazi Üniversitesi gibi köklü bir üniversite ile yapmayı istedik” ifadesini kullandı. Yapay zekânın önemine dikkat çeken Koç, bu iş birliğinin iki kurum arasında yapılacak yeni faaliyetler bakımından bir başlangıç olduğunun altını çizdi. Prof. Dr. Musa Yıldız, yönetim olarak proje yapmaya önem verdiklerine dikkat çekerek Gazi Üniversitesinin, 11 araştırma üniversitesi arasında yer aldığı için bu iş birliğinin önem taşıdığını kaydetti ve projenin dünyada bir ilk olduğunu vurguladı.
Yapay zekâ destekli sistemin ülke genelinde hastanelerin kullanımına sunulması hedefleniyor
‘Türk Beyin Projesi Sözleşmesi’; Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ile Gazi Üniversitesi arasında 6 Ağustos 2020 tarihinde imzalanan iş birliği protokolüne dayanılarak imzalandı. ‘Türk Beyin Projesi’ kapsamındaki çalışmalar Ar-Ge niteliği taşıyacak; zeki algoritmaların ve bilgisayar teknolojilerinin yardımıyla erken evre hastalık tespitleri, karar destek sistemleri geliştirme, büyük veri analitiğiyle erken hastalık tahminleme, MR ve tomografi görüntülerinden çeşitli anomalilerin tespit ve teşhisini kolaylaştırma çalışmaları yapılacak. Proje ile; geliştirilen yapay zekâ destekli sistemin ülke genelinde hastanelerin kullanıma sunmak üzere yaygınlaştırılması, yapay zekâ destekli sistemin farklı beyin anomalilerini de bulabilecek kapasiteye erişmesi, sistemin elde ettiği sonuçlara göre, farklı erken uyarı sistemlerinin gerçekleştirilmesi hedefleniyor.