Türk bilişim yıldızları Almanya’da parladı
Türkiye’nin Partner Ülke unvanıyla yer aldığı CeBIT Hannover Fuarı, renkli gösteri ve tanıtımlara sahne oldu.CEBIT Fuarı’nın resmi açılışı, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve Almanya Şansölyesi Angela Merkel’in katıldığı törenle gerçekleşti. Erdoğan, açılış sırasında yaptığı konuşmada Türkiye’deki Ar-Ge harcamalarının milli hâsılaya oranını yüzde 0,85’ten yüzde 2’ye çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
Konuşmasında Türkiye’nin bilişim alanında önemli gelişmeler kaydettiğine dikkat çeken Erdoğan, “ABD ve Japonya’da Ar-Ge harcamalarının milli gelir içindeki payı yüzde 2,67 ve yüzde 3,12 oranında. Bu oran Avrupa Birliği ülkelerinde yüzde 1,83 iken Türkiye’de yüzde 0,85 seviyesinde. Öncelikli hedefimiz bu oranı gelişmiş ülke standardı olan yüzde 2 seviyesine çıkarmaktır” dedi.
Türkiye’de bilişimi kullanmaya hevesli genç bir nüfusun bulunduğunu ve bugüne dek yaklaşık 1 milyon yeni bilgisayarı öğrencilerle buluşturduklarını söyleyen Erdoğan, Fatih projesiyle bu yaygınlığın daha da artacağını dile getirdi.
Erdoğan, konuşmasında Türkiye’nin Ar-Ge ve bilişimi özendirecek yatırımlar için her türlü teşviği vermeye hazır olduklarını söyledi. Tören, katılımcıların IBM’in Watson bilgisayarı önünde verdiği pozla noktalandı.
Hannover Kongre Merkezi 28 Şubat’ta Türk-Alman ekonomi buluşmasına ev sahipliği yaptı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı toplantı Cam Salon’da gerçekleştirildi.
CeBIT, işçilerin 50. yıl kutlaması gibi olacak
Recep Tayyip Erdoğan, öncelikle Almanya’da olmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Erdoğan, CeBIT’in işçilerin 50. yılını kutlama gibi geçeceğini ifade etti. Ülkeler ve liderlerin vizyoner olması gerektiğini her zaman savunduklarını dile getiren Erdoğan, “Liderler kalıcı değildir. Kalıcı olan halklar arasındaki dayanışma ve bütünleşmedir” diye konuştu.
CeBIT 2011’de Türk stantlarının açılışı yapıldı
Açılış Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş’ın katılımıyla gerçekleşti. Açılış öncesinde yapılan konuşmalarda bilişimin kalkınmadaki rolü vurgulanırken, iki ülkenin ortak bir amaç için bir araya gelmesiyle iyi sonuçlara imza atılacağına dair temenniler paylaşıldı. Açılış töreni, heyetin Türk stantlarını ziyaret etmesinin ardından sona erdi.
Açılış sırasında ilginç anlar da yaşandı. Bunlardan biri Turkcell standını ziyaret eden Angela Merkel’in Turkcell’in maskotu Selocan’a sarılma anıydı. Turkcell’den sonra Aselsan standına uğrayan Şansölye, burada 112 hizmeti hakkında bilgiler aldı. Aselsan’ın 112 hizmetinin yurtdışında satılma hedefi hakkında olumlu görüş belirten Şansölye, Türk Telekom standında gördüğü ağ haritası karşısında da şaşkınlığını gizlemedi.
Almanya’ya Vodafone’dan Oksijen Ar-Ge desteği
Vodafone Türkiye’nin araştırma ve geliştirme şirketi Oksijen Ar-Ge’nin konum bazlı servis altyapısı hizmeti sunan Vodafone Locate ürünü, CeBIT 2011’de düzenlenen bir basın toplantısında tanıtıldı.
Oksijen Ar-Ge’nin geliştirdiği Vodafone Locate, Vodafone’un kurumsal müşterilerinin, çalışanlarını ve ekiplerini GPS ya da mobil şebeke ağını kullanarak takip etmelerini sağlıyor. Vodafone Locate ile çalışanlar da toplantılarını koordine edip, katılım zamanı ve konumlarını sistem üzerinden belirleyebiliyor. Ayrıca, filo yönetimi için adres ve rota sorgulama özelliklerine sahip olup, nokta ve takvim özelliklerini bir arada kullanarak toplantıların daha etkin yönetilmesini sağlıyor.
Vodafone Almanya’daki Türkleri dünyayla konuşturuyor
Almanya’da yaşayan Türkler ve Türkiye’deki sevdikleri, Vodafone Türkiye ve Vodafone Almanya’nın sunduğu avantajlı tarifelerle uygun fiyattan konuşabiliyor. Vodafone Türkiye ve Vodafone Almanya’nın sunduğu avantajlı tarifeler sayesinde, rahatça konuşabilen Vodafone aboneleri, kendileri için en uygun tarifeyi artık www.cepalmanya.com’da bulabilecek.
İnnova CeBIT’te paramatik sistemini tanıttı
12. salonda yer alan Türk Telekom şirketlerinden İnnova, geliştirdiği vezne işlevi gören ödeme noktalarını tanıttı.
Cihaz her türlü ödeme işlemini nakit ya da kredi kartıyla tahsil edebiliyor. Faturalar ve vergiler ödenebildiği gibi kontör yükleme ve döviz alım satımı cihaz üzerinde giderilebiliyor.
Henüz 10 adedi kurulan cihazları yakında sokaklarda daha sık görmeye başlayacağız. Edinilen bilgilere göre, cihaz müzelerde giriş bileti basmak için de kullanılacak.
Ödeme noktası ATM’lerin aksine bir kullanıcının ödeme yaparken kullandığı nakit ve bozuk paralar, diğer bir müşteriye bozuk para olarak geri ödeme sırasında kullanılabiliyor. Tek bir kasadan gerçekleşen para kabul ve para üstü ödeme sistemi sayesinde kioskun periyodik bakım süresi artarken, cihazın sürekli işler halde kalması sağlanıyor.
Huawei: “Sektördeki dengeleri bozmaya hazırlanıyoruz”
Kurumsal iş çözümleri grubunun yeni sloganının “Time to change” olduğunu söyleyen Huawei Türkiye Genel Müdürü Philip Liang, iddialı açıklamalarda bulundu. Philip Liang, telekomdaki paylarının yüzde 40’a ulaştığına ve her üç operatöre destek veren tek altyapı sağlayıcı olduklarına değinerek kurumsal iş çözümlerine de bu başarıyı taşıyacaklarını söyledi. Liang, kurumsal iş çözümlerine yönelik sloganlarını “Time to change”, yani “Değişim zamanı” şeklinde kurguladıklarını belirterek “HP’den EMC’ye kadar her ürüne karşılık gelecek bir ürün çıkarmak Huawei’nin stratejisinin temelini oluşturuyor. Toplam gelirimizin yüzde 10’unu Ar-Ge için ayırıyoruz, 110 bin çalışandan 50 bini Ar-Ge çalışanı. Bu alanda yakın zamanda sektördeki dengelerin bozulacağını göreceksiniz” dedi.
Karel CeBIT’te her bütçeye uyan çözümlerini tanıttı
Karel’in CeBIT’te tanıttığı ürünler arasında yeni nesil IP ürünleri ve UCAP birleşik mesajlaşma servisi öne çıkıyor. Karel, yeni nesil IP ürünlerine dayalı ses, video ve veri iletişimi çözümleri sayesinde kurumlara verimli bir çalışma ortamı sunmayı ve maliyetleri azaltmayı amaçlıyor. Karel’in sunduğu çözümler, aynı zamanda çalışanların ofis dışında da sanki ofisteymiş gibi iletişim olanaklarına sahip olmalarını, böylece daha özgür çalışmalarını sağlıyor.
“CeBIT’teki ilgiden memnunuz”
Yaklaşık 850 mühendisiyle Ar-Ge’ye büyük önem veren Netaş özellikle sistem bütünleştirici rolüyle yurtdışında da öne çıkmak istiyor.
Ciena, Kapsch CarrierCom, Avaya ve Genband gibi sektörün önde gelen markalarıyla çalışan şirket, taşıyıcı Ethernet ve optik, GSM-R, kurumsal ve taşıyıcı VoIP gibi birçok yeni nesil teknoloji üzerinde çalışıyor. Fuarda yurtdışına ihracat yaptığı ülkelerin sayısını artırmak isteyen Netaş, yoğun ilgiden oldukça memnun görünüyor.
Fuar sayesinde dünyanın her yerindeki bayiler buluşabiliyor
CeBIT’te 5. yılını geçiren Artronic, voltaj regülatörü ve modüler KGK sistemlerini fuarda öne çıkardı. Şirket özellikle dünyadaki bayileriyle buluşma noktası olarak belirlediği fuar sayesinde müşterilerden çok bayileriyle buluşmanın keyfini yaşıyor. Böylece her bayiyi tek tek ziyaret etmek zorunda kalmadıklarını ifade eden Artronic Dış İlişkiler Sorumlusu Genel Müdür Yardımcısı Aziz Mutlu, “Yeni müşterilerden çok bayilerimizle bir araya gelmek bizleri mutlu ediyor” dedi.
Kamu güvenliğinin tüm mobil ihtiyacı gideriliyor
CeBIT 2011’de Aselsan da 12. salondaki Türk pavyonunda yerini aldı. Şirket kamu güvenliği, acil yardım sistemi, acil çağrı merkezi ve telsiz sistemlerinin hem donanımını hem de yazılımını ürettiğini tüm dünyaya duyurdu. Aselsan Genel Müdür Yardımcısı Dr. Faik Eken CeBIT’te yeni iş ortakları ile görüşmeler yaptıklarını ifade etti.
Bu yıl Aselsan ürünlerindeki en büyük değişiklik “Atlas” adını verdikleri çift bant çalışan telsizler olduğu görülüyor. Telsizde bulunan bütünleşik GPS ve yüklü haritalar tüm iletişim ihtiyacını karşılamayı hedefliyor. Şirket, özellikle kamu güvenliğinin tüm mobil ihtiyaçlarını karşılayabildiklerini anlatarak bağlantılar kurmak istiyor. Böylece dünyanın çeşitli bölgelerine ihracat yapan Aselsan ürünlerini daha çok ülke ve kullanıcıya ulaştırmak istiyor.