Türk çalışanlar hibrit modeli benimsedi
Microsoft’un Boston Consulting Group, KRC Research ve Wharton School ile birlikte Avrupa, Ortadoğu ve Afrika bölgelerini dikkate alarak, 20 ülkede hayata geçirdiği “Work Reworked” araştırması, Türk iş dünyasının esnek çalışma modelini Avrupalı meslektaşlarına kıyasla daha hızlı benimsediği görülüyor. Türkiye’nin önde gelen şirketlerinden 633 kişinin katıldığı ankette, yöneticilerin yüzde 94’ü hibrit bir çalışma yönteminin kalıcı olacağı kanısında. Aynı ankete Avrupa’nın diğer ülkelerinden katılan yöneticiler arasında ise bu öngörü yüzde 88 oranında kalıyor. Araştırma, esnek çalışma modeliyle birlikte, inovasyonla şekillenen kurum kültürünün ve bunu önceliklendiren yeni nesil yöneticilik anlayışının da kalıcı olacağına işaret ediyor. Araştırma, Türkiye’deki çalışanların zamanlarının yüzde 43’ünü geleneksel ofis ortamı dışında geçirmek istediklerini gösterirken, Avrupa ayağında elde edilen sonuç ise yüzde 31. Ancak çalışanlar ofiste geçirdikleri zamanı meslektaşlarıyla bağlarını korumanın güçlü bir yolu olarak görmeye devam ederken, üst düzey yöneticiler ofiste geçirilen günlerin üretkenliğin yanı sıra, çalışan bağlılığını da artırdığını belirtiyor. Uzaktan çalışmaya geçen şirketlerin yüzde 77’si, bu yeni modelde eskiye oranla daha fazla üretken olduğunu ifade ediyor.
Araştırmaya göre, uzaktan çalışma modeli en çok şirket kültür ve değerlerini tehdit ediyor. Türk yöneticilerin yüzde 69’u uzaktan çalışma düzeninde güçlü bir ekip kültürü yaratmakta zorlandıklarını ifade ediyor. Dijital dönüşüm öncelikleri sorulduğunda ise liderlerin yüzde 94’ü daha yenilikçi ve esnek olmak için şirketlerinin çalışma şeklini değiştirmenin önemli olduğunu belirtiyor. Türkiye’deki şirketlerin yüzde 26’sı ürün ve hizmet anlamında kendisini yenilikçi olarak tanımlarken, bu da şirketlerin yeni hibrit dünyaya hazırlıklı olmalarını mümkün kılıyor.
‘Work Reworked’ çalışmasından elde edilen veriler, uzaktan çalışmayı deneyimleyen ve adaptasyon sürecini geride bırakan çalışanların büyük bir kısmının pandemi sonrasında da esnek bir çalışma düzenini sürdürmek istediklerini kanıtlıyor. Yöneticilerin yüzde 86’sı, uzaktan ve esnek çalışma modelinin yetenekli çalışanların bağlılığını kazanmalarına katkı sağladığını, yüzde 76’sı ise yetenekli çalışanları şirketlerine çekmelerine yardımcı olduğunu ifade ediyor. Yöneticilerin yüzde 94’ü, uzun vadede daha hibrit bir çalışma düzeninin hakim olacağı kanısında. Microsoft Türkiye Genel Müdürü Levent Özbilgin, “Daha hibrit bir dünyada ekip çalışmasının başarısı, doğru teknolojik araçlara sahip olmaktan çok daha fazlasıyla ölçülüyor. İnovasyon, insanlar meslektaşlarıyla bağlantı kurmaya, akıllı riskler almaya ve yeni fikirleri olduğunda konuşmaya yetkin hissettiklerinde ortaya çıkıyor” yorumunu yaptı.