Türk Eğitim Vakfı (TEV) Bilgi İşlem Müdürü Mustafa Meral : “DİJİTAL DÖNÜŞÜM ÇABALARIMIZ BİTMİYOR”
“Eskiden BT birimleri masraf merkezi olarak görülüyordu. Son zamanlarda ise birçok firma buradaki bakış açısını değiştirip BT yi bir yönetim birimi olarak görmeye başladı.
Aslında pandemi öncesi bazı firmalar dijitalleşmeye başlamıştı ama hala çok yavaştı ve direnen çok firma vardı. Pandemi ile birlikte dijitalleşme süreci mecburen de olsa hızlandı. Birçok firma bir şekilde süreçlerini yeni sistemlere göre güncelledi. Biz de kendimize başarılı dijital dönüşüm nasıl olur diye sorduk ve bağışçıya, bursiyere dokunabilmemiz gerektiğine karar verdik ve bunun üzerine yoğunlaştık. Yapmak için değil işimize katkı sağlamak için dijitalleşmeliyiz ve verimliliği sağlamalıyız dedik
Dijitalleşmeyle birlikte hayatımıza yapay zeka, robotik süreçler, makine öğrenmeleri, nesnelerin interneti, dijital depo alanları, çok daha gelişmiş bir iletişim ağı, büyük veri, bulut sistemi, gibi bir çok yeni kavram girdi. Şimdi ise sürdürülebilir dijitalleşmeden bahsediyoruz. Yani yaptığımız çalışmaların hem iş dünyamızı hem de yaşadığımız dünya için sürdürülebilir olmasına çalışıyoruz. Örnek olarak bu yıl içerisinde yaptığımız ve Teknoloji Kaptanları yarışmasında Sosyal Sorumluluk Projesi alanında 2. olduğumuz TEV Tablet projesi’ni gösterebilirim. Saha personeline verdiğimiz tabletler ile her yerden ERP ye erişim sağladık. Tüm saha personeli her sabah ofise gelip o günkü işlerin listesini ve yapılması gereken tahsilatları tahsilat kartı dökerek alıyordu. Şimdi ise buna gerek kalmadı. Saha personeli ofise gelmeden o gün hangi camilerde hangi törenler için görevli, bu törenlere kimler bağış yapmış görebiliyor. Gün içerisinde kendisine atanan işleri sistem üzerinden kabul edip tamamladığında yine sistem üzerinden bildiriyor. Tahsilat listesini sistem üzerinden görüp ilgili kişiden tahsilatları yapıyor. Yaptığı tahsilatları da otomatik ERP ye işlediği için bir daha ofise gelip oradaki arkadaşa verip sisteme girmesini beklemiyor. Ayrıca bu sayede yılda yaklaşık 250 bin sayfa kağıt basmaktan da kurtulmuş olduk ki bu da yılda yaklaşık 5 ağacın daha az kesilmesine imkan sağladık anlamına geliyor.
Dijitalleşme tarafında çok hızlı bir değişim var. Bu değişime ayak uydurmaya çalışıyoruz ama bunu tek başımıza yapamayız. Dış paydaşlardan destek almamız gerekiyor. Şirketlerin bizi anlayıp bize en uygun çözümleri sunmasını ve bizimle beraber olmasını bekliyoruz. TEV ile beraber yürüyoruz. Çok da güzel katma değerli projeler yaptık, ‘böyle de ilerlemeye devam edeceğiz’ diyecek şirketleri arıyoruz.”