Türk girişimcilerin dezavantajı
Türkiye’deki teknolojik gelişmelerden son derece memnun olan Arap yatırımcılar, Türk girişimcilerin uluslararası çalışmalara daha yatkın olması gerektiğini düşünüyor.
Suudi Arabistanlı yatırım şirketi Alhamrani Universal Company ile Türk şirketleri bir araya geldi. Alhamrani Universal Başkanı Tariq A. Abdat, Başkan Yardımcısı Dr. Husam Yaghi ve bu buluşmaları sağlayan İF Elektronik kurucusu Orhan Karadoğan, yaptıkları çalışmalar konusunda sorularımızı yanıtladı.
Öncelikle buluşma etkinliğinin amacından bahseder misiniz?
İF Elektronik ile Alhamrani Universal Company Limited bir toplantı düzenledi. Bu toplantının amacı Suud sermayesini Türkiye'ye getirmek ve BT firmaları başta olmak üzere değerlendirmeler yapmak. 3 günlük konferansımız sırasında 11 tane firmayı değerlendirmek için toplandık. Bu değerlendirmelere Haziran ayında devam edeceğiz. Tahmin ediyorum Temmuz – Ağustos aylarında yatırım yapacağımız firmalara karar vereceğiz. Amacımız da yalnız Türkiye'de başarılı olmaları değil, bilhakis Ortadoğu, Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerinde bu firmaların pazar paylarının büyütülmesini sağlamak için finansman sağlamak. Yani asıl amacımız Türk firmalara yabancı sermaye getirip, onlara değişik pazarlarda pazar imkanı sağlamak.
Yabancı yatırımcılar Türkiye'den neler bekliyorlar?
Tariq A. Abdat: Her şeyden önce Türkiye'nin bu kadar büyümüş olmasından memnunum. Türkiye'de gördüğüm hem teknik büyümeden hem de servis büyümelerinden çok etkilendiğimi söyleyebilirim. Amacımız da Türkiye'deki bu teknik gücü ve servis gücünü Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerine pazarlamak. En büyük pazar bu bölgede Suudi Arabistan olmasına rağmen ilk görevimiz Suudi Arabistan'da iş yapmak, ama arkasından da Körfez ülkelerine destek vermek. Türkiye'nin coğrafi durumundan dolayı Asya ile Avrupa arasında köprü olması ve teknik bilgilerin fazla olması sebebiyle buradayız.
Dr. Husam Yaghi: Türkiye'de firmaların gelmiş olduğu durumdan çok memnunum. Bu firmaları Arabistan ve Körfez ülkelerine götürüp iş yapmaktan mutlu olacağız. Suudi Arabistan Krallığı'nda şimdiye kadar Amerikan firmalarının ağırlığı vardı. Çünkü teknoloji olarak Amerikan firmaları daha önde görünüyordu. Ama şu anda Türk firmalarının gelmiş olduğu nokta Amerikan firmalarından hiç de eksik değil; hatta daha iyiler. Ayrıca kültür olarak birbirimize benzememiz büyük bir avantaj.
Orhan Karadoğan: Sh. Abdullah Alhamrani, Türklere karşı sempatisi olduğundan ve geçmişte beraber çalışmış olduğumuzdan dolayı bu işe girdi. Kendisi Türkiye'ye sık sık geliyor.
Tariq A. Abdat: Sh. Abdullah Alhamrani'nin kararıyla Türkiye'de yatırım alma hareketleri başladı. Amacı da hem Türkiye'deki firmalara yatırım yapmak, hem de buradaki bilgiyi, görgüyü ve kültür seviyesini Arabistan'a, Körfez'e götürmek ve iş kurmak. Son 3 gündür burada çeşitli Türk firmalarını gördük. Dr. Husam Bey ile beraber gördüğümüz firmalardan oldukça etkilendik.
Bu beğendiğiniz firmalardan bahsetmeniz mümkün müdür? Hangi firmalar bunlar?
Tariq A. Abdat: Firmalarla el sıkıştık fakat anlaşma yapana kadar isim vermemiz mümkün değil. İmzalar atılınca sizlere bunları duyuracağız. Bulduğumuz firmaların çoğu, bizim şu anda yapmış olduğumuz işi tamamlıyor. Hem bizim onları tamamlayacağımız, hem de onların bizi tamamlayacağı bir yapı içerisine giriyoruz. Dolayısıyla mutluyuz.
Türk firmaları için Suudi Arabistan ve Körfez ülkeleri pazarı çok büyük bir pazar. Dolayısıyla yapmak istediğimiz şey, Alhamrani Universal’ı bir kilit noktası haline getirip Türk firmalarının piyasaya açılmasını sağlayacağız. Bu, Türk firmaları için büyük bir fırsat. Burada Türk firmalarına verilmek istenen asıl mesaj ise Alhamrani Universal –Türkleri seven ve destekleyen bir firma olarak- bir merkez oluşturmak istediği ve tüm Türk firmalarına kapılarının açık olduğu. Türk firmaları için Alhamrani Universal’ın büyük bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Biz Türk firmalarına Suudi Arabistan’da ve Körfez’de değişik kapılar açarken, belki bu firmalar da bizlere Türki Cumhuriyetleri’ndeki değişik imkanları açabilirler.
Suudi hükümeti, Türk hükümetiyle sıcak ilişkiler içerisinde ve Türkiye gibi müslüman ülkeleri de destekliyor. Dolayısıyla buna hükümetler arası da destek veriliyor.
Dr. Husam Yaghi: Bu güzel bir çalışma modeli olabilir. Alhamrani Universal’in BT, teknoloji ve telekom için başlattığı bu olay diğer Türk firmaları, özellikle tekstil, inşaat için de bir çalışma modeli olabilir.
Bir yatırımcı olarak Türk şirketlerinde ne gibi artılar veya eksiler görüyorsunuz?
Tariq A. Abdat: Gördüğüm en büyük artı, fertlerin ortaya çıkıp kafasındaki bir ürünü belirtmesi. İşin negatif tarafında ise at gözlükleriyle yalnızca Türkiye pazarına bakıyor olmaları bulunuyor. Daha geniş bir açıdan bakıp, global düşünmelerini tavsiye ediyorum. Güzel firmalar var, güzel çözümler var. Ama bunların daha geniş pazarlara bakması gerekiyor.
Dr. Husam Yaghi: Üniversitelerin etrafında teknoparklar olması. Böylece fikirlerin desteklenebiliyor olması, kişisel gelişimin desteklenmesi çok başarılı. Türk firmaları yalnızca Türkiye pazarına hitap ettiği için bu firmaları Suudi Arabistan’a ve Körfez ülkelerine götürdüğümüz zaman İngiliz, Amerikan veya Avrupalı firmaların yanında kabul ettirmemiz biraz zorlayıcı olacak. Fakat biz buna hazırız.