Türk oyun geliştiricileri, dünya pazarına açılıyor
ODTÜ TEKNOKENT, Türkiye Oyun Geliştiricileri Derneği (TOGED) ile birlikte, 17-21 Ağustos tarihleri arasında Almanya’nın Köln şehrinde gerçekleştirilen Avrupa’nın en büyük oyun fuarı olan ‘Gamescom’un bu seneki ‘partner’liğini üstlendi. Gamescom’da, Türkiye’nin ‘partner’ ülke olmasına katkı sağlayan Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği de, (TET) Türk oyun sektörünün geliştirilmesi ve tanınırlığının artırılmasını hedefliyor.
Dünyada 100 milyar dolara yakın gelir elde eden oyun sektörü, mobil teknolojilerin gelişmesi ve her an oyun oynayabilme imkânının da sunulmasıyla birlikte istikrarlı bir ivme kazandı. 2016 yılı sonunda yüzde 8,5 büyümenin öngörüldüğü oyun sektöründe, Türkiye’nin payı henüz çok yüksek olmasa da Türk oyun geliştiricilerin pazara sunduğu oyunlar büyük ilgi görüyor. Son yıllarda yerel oyunların uluslararası başarıları ve kazanımları artarken ihracat oranı da dikkat çekici bir hızla yükseliyor. Oyun sektörüyle ilgili gelişmelerin paylaşıldığı, dünyanın birçok oyun geliştirici şirketinin katıldığı ve Avrupa’nın en büyük oyun fuarı olan Gamescom’a, her yıl 100’e yakın ülkeden 700’den fazla oyun firması katılıyor. Firmaların en popüler oyunlarını sergiledikleri ve kullanıcılarla buluşturdukları Gamescom fuarına bu yıl ODTÜ TEKNOKENT ve TOGED’in girişimleriyle, Türkiye İhracatçılar Meclisi, Elektrik, Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği, Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı ve Ankara Kalkınma Ajansı destekleriyle Türkiye ‘partner’lik etti. Fuara, ODTÜ TEKNOKENT bünyesinde bulunan 20 firma da katıldı. Türkiye Pavilyonu olarak fuar alanında önemli yere sahip olan firmalar, tüm dünyadan katılımcılara projelerini ve ekiplerini sunma fırsatı buldu. ODTÜ TEKNOKENT, Ankara Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle henüz şirketleşmeyen ancak iş fikrini sunan bazı firmaların da Gamescom’da yer almasını sağlayarak bu firmaların şirketleşmelerinin de önünü açıyor.
Oyun sektörümüzün desteklenerek ihracata teşvik edilmesi gerektiğine inanıyoruz
Gamescom Fuarı’na Türkiye’nin partner ülke olarak katılımını değerlendiren TET Yönetim Kurulu Üyesi ve TET Yazılım-Bilişim İhracat Komisyonu Başkanı Selahattin Esim, “2023 yılında 150 milyar dolar hizmet ihracat hedefine katkı sağlamak için sektörlerin yurt dışı tanıtım ve iş geliştirme faaliyetlerine desteğimizi sürdürüyoruz. Bu kapsamda her yıl 100’e yakın ülkeden 350 bin civarında kişinin ziyaret ettiği ve sektörün tüm önemli paydaşlarının bir araya geldiği Gamescom, oyun sektörü açısından çok önemli bir platform olarak öne çıkıyor. Bugün oyun sektörü dünya genelinde müzik ve sinema gibi iki önemli eğlence endüstrisini de geride bırakarak dev bir endüstri haline geldi. Türkiye’de önümüzdeki 4-5 yıllık süreçte ise sektörün 2 milyar dolarlık hacme ulaşması bekleniyor. Bu nedenle dünyada hızla büyüyen bu sektörde önemli bir aktör olabilmek adına oyun sektörümüzün desteklenerek ihracata teşvik edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Hedeflere ulaşma anlamında TET olarak bu önemli organizasyonda Türkiye’nin bu yıl ‘partner’ ülke olmasını çok önemsiyoruz ve burada yaratılan sinerjiyi Türkiye’deki sektör temsilcilerimizin dünya ile olan entegrasyonu açısından da çok değerli buluyoruz” açıklamasını yaptı. TET, ihracatın artırılması çalışmaları çerçevesinde; bilimsel inceleme ve araştırmalar, yayınlar, ihracatçılarımızın yurt dışında tanıtılmaları, fuar organizasyonları, bilimsel toplantılar düzenlenmesi gibi temsil ettikleri sektörün gelişmesine yönelik çalışmalarda bulunmakta.