Türk Telekom Teradata'nın veri ambarında
Mevcut yapıdaki akışların değiştirilmeden Teradata sistemine taşınmasını kapsayan ilk fazın tamamlanması ile birlikte, veri ambarında 90 kata kadar performans artışı ile birlikte önemli oranda maliyet tasarrufu gerçekleştirildi.
Projeyle ilgili bir değerlendirme yapan ve Türk Telekom’un sürdürülebilir büyüme hedeflediğini söyleyen Türk Telekom Teknoloji Başkanı Timur Ceylan, “Türk Telekom gibi köklü ve büyük bir kuruluşun elindeki en önemli kaynak olan veriyi hızlı, etkin işlemesi ve kullanması gerektiğine inanıyoruz. Bu amaçla, mevcut veri ambarı yapımızı Teradata platformuna taşıyarak, daha hızlı ve daha etkin bir sisteme sahip olmayı hedefledik. Türk Telekom olarak bizleri daha iyi noktalara taşıyacak teknolojik yenilikleri takip ederek, uzun dönemli hedeflerimizi belirleyerek gerekli teknolojik yatırımları yapıyoruz. Teradata ile birlikte gerçekleştirmekten dolayı büyük bir mutluluk duyduğumuz ve örnek olarak gösterileceğine inandığımız bu projeyi bir başlangıç olarak değerlendiriyoruz” şeklinde konuştu.
2012 yılında ana hedeflerinden birinin Teradata ile birlikte teknolojik altyapılarını güçlendirmek olduğunu kaydeden Türk Telekom İş Çözümleri Direktörü Özgür Bayraktar, “Önümüzdeki dönemde bu yatırımla, iş birimlerine sunduğumuz finansal raporlama, yönetim raporlaması ile kurum ve müşteri analitiği konularında verimli sonuçlar elde etmeyi hedefliyoruz. Bu proje Türk Telekom’un erişilebilir, çevik ve sağlam bir iş zekâsı altyapısı oluşturmasında bizler için çok önemli bir adım oldu. Yaptığımız bu yatırım ile gerek zaman gerek performans gerekse maliyet anlamında çok önemli kazanımlarımız oldu. Türkiye’de gerçekleştirilen en önemli veri ambarı projelerinden biri olarak gördüğümüz bu projenin kısa süre içinde hayata geçirilmesi zorlu bir süreç oldu. Bu konuda özverili ve gayretli çalışmaları nedeniyle hem Türk Telekom hem de Teradata ekiplerine teşekkür ederim” dedi.
Teradata Türkiye Ülke Müdürü Gamze Aydın ise, “Gerçek anlamda rekabet edebilmek ve doğru zamanda gerekli aksiyonları alabilmek için, şirketler esnek ve sağlam bir veri ambarı platformuna ihtiyaç duyuyorlar. Bu noktadan hareketle Türk Telekom uzmanları ile Teradata uzmanlarının iş ortaklığında yürüyecek bir takım çalışması şeklinde gerçekleştirilen proje kapsamında, Türk Telekom’un mevcut karar destek sisteminin yeni bir platforma taşınmasına başlandı. Tamamlanan birinci faz ile mevcut yapıdaki akışların değiştirilmeden Teradata sistemine taşınması gerçekleştirildi ve proje hedeflenen tarihte canlı kullanıma alındı” dedi.
Türk Telekom’un farklı ortamlarda bulunan verilerini tek bir ortamda konsolide ederek, daha hızlı ve daha erişilebilir platforma ihtiyaç duyması nedeniyle bu projeye karar verdiklerini belirten Türk Telekom Veri Ambarı ve İş Zekâsı Grup Müdürü Mete Kısacık, “Karar verme sürecinde, yaklaşık 6 aylık bir ön çalışma sürdürerek farklı firmalar ile yapılan test çalışmalarında elde edilen ölçülebilir performans sonuçlarını karşılaştırarak kararımızı verdik. Teradata’yı seçmemizde iki temel neden vardı. Birincisi, yapılan ön çalışmalarda elde edilen üst düzey performans skorları oldu. İkincisi ise Teradata’nın sadece veri ambarı alanında uzmanlaşarak faaliyet göstermesi ve küresel çaptaki projelerdeki başarısı ile dünyada lider konumda bulunması bizim için önemliydi. Türk Telekom’un veri ambarının bu kadar kısa ve hızlı bir şekilde bir platformdan başka bir platforma taşınarak verilerin birleştirilmesinin çok büyük bir başarı olduğunu düşünüyorum. 6 ay sonunda hayata geçirilen bu proje ile tüm veriye anlık olarak, gerçek zamanlı erişebiliyoruz. Bu yatırım ile elde ettiğimiz kazanımlara bakıldığında, Türk Telekom’un sabit maliyet anlamında yaklaşık olarak 6 milyon dolar, bakım ve destek tasarrufu anlamında ise yaklaşık 1 milyon dolar’ın üzerinde tasarrufunun olduğunu söyleyebiliriz. Veri yükleme operasyonlarında 5 ila 90 kata kadar performans artışı görüldü. Karmaşık ve farklı sistemleri kullanıyor iken tek bir sisteme geçmek veri merkezinde kapladığı yerden, lisanslama maliyetlerine, operasyonel ve elektrik maliyetlerine kadar pek çok avantajı da beraberinde getirdi” dedi.