Türk tüketiciler dijitalleşmeye her daim hazır
Mastercard, 23 ülkede 23 bin tüketiciyle yürüttüğü araştırma ile tüketicilerin dijital teknolojiye bakışlarını değerlendirdi. Buna göre, tüketicilerin yüzde 90’ı akıllı telefon kullansa da henüz sadece küçük bir bölümü biyometrik ödeme onayını tercih ediyor. Türk tüketiciler ise online bankacılığı ve online alışverişi yoğun kullanıyor, kimlik doğrulama için parmak izini ve SMS ile gönderilen şifreleri tercih ediyor. ‘Inovasyon Endeksi’ araştırmasına göre; Afrika ve Orta Doğu’daki tüketicilerin yüzde 70’inden fazlası akıllı telefonlarıyla ödeme yapmaya hazırken, Batı Avrupa bu teknolojiye daha temkinli yaklaşıyor. Yine de, tüketiciler için cep telefonları, plastik kartların alternatifi konumunda.
Tüm ülkeler toplam olarak değerlendirildiğinde, tüketicilerin yaklaşık üçte ikisi dijital yeniliklerin iyi bir şey olduğunu ve teknolojinin geleceğine olumlu baktıklarını belirtirken, sadece yüzde 5 gibi küçük bir kısmı bu yeniliklerin olumsuz etkileri olduğu kanısında. Avrupa ülkeleri ise yeniliklerin topluma etkileri konusunda diğer ülkelere kıyasla daha temkinli. Türk tüketicilerde ise genel sonuçlara benzer yapı var ve tüketicilerin üçte ikisi dijitalleşmeden memnun olduğu gibi, çoğu dijital hizmetlerin daha fazla alanda daha fazla kişi tarafından kullanılacağı kanısında. Önceki yıllarda yaptıkları araştırmalarda, tüketicilerin dijital ödemeler konusuna negatif baktığına işaret eden Mastercard Uluslararası Pazarlar Başkanı Ann Cairns, bu yılki sonuçlarda olumlu bakış açısından memnun olduğunu dile getirdi ve ekledi:
“Endeks sonuçları tüketicilerin sadece yeni ödeme çözümü beklentisinde olduklarını değil, yoğun olarak cep telefonlarını da kullanmak istediklerini gösteriyor. Tüketiciler net biçimde yaşamlarının her alanında dijital yenilikler beklediklerini belirtiyorlar.”
Mobilin yükselişi sürüyor
Dijital değişime en dirençli yaklaşan bölge yüzde 17’lik payla Batı Avrupa olurken, Orta ve Doğu Avrupa ile Orta Doğu ve Afrika’daki tüketiciler yeni teknolojileri memnuniyetle karşılıyorlar. Türkiye’nin yanı sıra Rusya ve Ukrayna’daki tüketicilerin dörtte birinden fazlası da kendilerini teknolojinin hevesli destekçileri olarak görüyor, ki bu da tüm bölgeler içinde en yüksek oran.
Teknolojik yeniliklere sıcak bakan tüketiciler, ödemeler söz konusu olduğunda ise güvenlik ve emniyeti ilk sırada değerlendiriyor. Tüketiciler; banka hesabı güvenliğini ve emniyetini en önemli konu olarak görürken, ikinci sıraya da kişisel bilgilerinin güvenliğini koyuyor. Ödeme sürecinin hızlı ve basit olması da değer unsuru.
Ödeme yöntemlerine bakıldığında, cep telefonu, özellikle Orta Doğu ve Afrika ülkelerinin yanı sıra Türkiye, Ukrayna ve İsviçre olmak üzere gittikçe daha yaygın bir şekilde en çok tercih edilen yöntemlerden. Tablet kullanımı da benzer bir eğilim sergiliyor. Giyilebilir ödeme teknolojilerinin kabul görmesi biraz daha zaman alacak gibi görünürken, yine de bu yeni teknolojilere en sıcak bakan bölgeler Orta Doğu ve Afrika ülkeleri. Türk tüketicilerin yüzde 72’si ödemelerinde cep telefonunu tercih ediyor. Bunu, yüzde 34’lük kullanımla tabletler izlerken, sadece yüzde 15’i yenilikçi ödeme şekillerine negatif yaklaşıyor.
Güvenlikte Batı ve Orta Doğu Avrupa yoğunlukla PIN kodu ve parmak izini, diğer bölgeler ise bunlara ek olarak SMS ile gelen şifreleri tercih ediyorlar. Türk tüketicilerinin yüzde 39’u kimlik doğrulama için parmak izini, yüzde 38’i de SMS ile gönderilen şifreleri tercih ediyorlar. Doğrulama yöntemini belirlerken de banka hesabının güvenliği ve kişisel bilgilerinin korunmasına dikkat ediyorlar.
Türk tüketicisi online bankacılığı yoğun kullanıyor ve bu hizmete web sitesinin yanında, bankaların uygulamaları kanalıyla da ulaşıyor. Online alışverişi yoğun kullanan Türk tüketicisi, online alışverişin zaman tasarrufu sağladığı, hızlı, basit ve daha az maliyetli olduğu kanısında.