Turkcell sözünü tuttu, dış ticarette yerel paraya geçti
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yatırımların Türk Lirası ile yapılması yönündeki çağrısı üzerine Turkcell, özel sektöre öncü olacak bir adım daha attı.
Turkcell ülke menfaatleri doğrultusunda, yabancı para cinsindeki yatırım harcamaları, kira sözleşmeleri ile ürün ve hizmet alımlarını Türk Lirası ve yerel para birimlerine çevirmeye başladı. Dış ticaretteki ilk açılımını ise önemli iş ortaklarından Huawei ile yerel para birimi cinsinden ilk satın alma işlemini yaparak gerçekleştirdi.
Ülkemizde son dönemde ticarette ve yatırımda döviz yerine TL kullanımı trendine uygun olarak finansal politikalar geliştiren Turkcell yeni bir adım daha attı. Turkcell, önemli tedarikçi firmalarından Huawei ile yerel para birimi üzerinden ilk satın alma anlaşması yaptı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yatırımların Türk Lirası ile yapılması yönündeki çağrısı ve Başbakan Binali Yıldırım’ın kamu ihalelerinde teklifler ve ödemelerin Türk Lirası üzerinden gerçekleştirileceğini ilan etmesinin ardından Turkcell, bu konuda özel sektörde öncü olacağı sözünü vermişti.
Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Turkcell Finanstan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bülent Aksu, “Türkiye’nin Turkcell’i olarak bizler bu doğrultuda üzerimize düşeni yapma konusunda istekliliğimizi en başından beri belirtip yabancı para cinsinden olan yatırım harcamalarımızı, ürün ve hizmet alımlarımızı ve kira sözleşmelerimizi Türk Lirası’na çevirmeye yönelik çalışmalarımızı başlattığımızı daha önce duyurmuştuk. Bu kapsamda yurtdışı tedarikçilerimizle olan ekipman alımı işlemlerimizde de yerel para birimi veya Türk Lirası ile işlem yapılması için girişimlerimizi hızlandırdık. Tüm bu söylediklerimizin bir karşılığı olarak ürün ve hizmet satın alımlarımızda çalışmakta olduğumuz iş ortağımız Huawei firması ile yerel para birimi cinsinden ilk ticari işlemimizi gerçekleştirmiş olmanın sevinci içerisindeyiz. Bu vesileyle gerek bahsettiğimiz ülke gelişimine olan katkıyı sağlamanın, gerekse de bu yolda özel sektöre öncülük etmenin gururunu yaşıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın başta Çin Merkez Bankası ile gerçekleştirdiği swap (para takası) anlaşması ve reel sektöre yön veren katkıları, bizlerin Turkcell ailesi olarak bu adımları daha kararlı olarak atmamıza olanak sağlamıştır” dedi.
Döviz kurlarında meydana gelen değişmelerin yarattığı belirsizlikler karşısında, kur riskinin çeşitlendirilmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Aksu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizler yerel para birimi cinsinden ticaretin gerçekleştirilmesine önem veriyoruz. Bu tip girişimlerin tüm özel sektör genelinde kabul görmesi ve bizlerden sonra da uygulamaya geçilebilmesi durumunda ekonomimizin en büyük yapısal problemlerinden biri olan dolarizasyonun da kalıcı olarak aşılacağı kanaatini taşıyoruz.”