Türkiye, bölgesinde önemli bir KGK üreticisi ülke konumunda
ARTronic Elektronik Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı E. Yüksel Erdoğan’a göre, Türkiye’de KGK sektörü küresel krizin de etkisi ile önceki seneye göre büyüme kaydedememiş olsa da gelişmesine devam ediyor. Krizin etkilerinin azalması ile pazar yavaş yavaş kıpırdanmaya başladığını ve büyüme eğilimine girdiğini anlatan Erdoğan, “Giriş seviyesi ürünlerde hala kirlilik ve haksız rekabet oluşturan şirket aktiviteleri sürüyor. Fiyat hassasiyetleri yüzünden bu aktivitelere çanak tutuluyor ve kalitesiz ürün ya da hizmet eksikliği yüzünden KGK çöplüğü büyüyor. Türkiye, bölgesinde önemli bir pazarlama ve üretim gücü haline gelmiştir. Tüm Ortadoğu, Türk Cumhuriyetleri, Kuzey Afrika ve Kuzey ve Güney Doğu Avrupa ülkeleri için bilinen, kalitesine güvenilen bir ülke haline geldik. Avrupa ve dünya üzerinde gelişimi ve mevcut pazar potansiyeli olarak dikkat çeken Türkiye bu hızla giderek büyüyüp pazarda önemli bir ülke oldu. Dünya genelinden satın alma ve ortaklık taleplerinin geldiği bir ülke konumunu da aldık” dedi.
Tunçmatik Genel Müdürü Mehmet Özer’e göre, Türkiye KGK konusunda aslında enteresan bir konuma sahip. Özer, bu görüşünü şu şekilde açıklıyor: “Avrupa’daki bu konudaki üretime sahip olan yegane son 2-3 ülkeden birisi. Aslında Türkiye bölgede önemli bir üretici olarak dikkat çekiyor. Pazara genelde baktığımız zaman Türkiye’deki en büyük sorun kalite ve kapasite konusunda olan düzensizlikler ve standartlara uymayan ürünler. Şahsen bu pazarın son 20 yılını gayet iyi biliyorum. 20 yıl içinde bu pazara 50’den çok marka girdi ve çıktı. Bu markaların birçoğu kısa süreli girişimler oldu. Bu ürünleri kullanan son kullanıcılar ciddi şekilde mağdur oldular. Türkiye’de bu sektörün en büyük sıkıntısı satılan ürünlerin etiketiyle ya da teknik özellikleriyle eş değer olmaması. Örneğin 10 KVA diye satılan bir ürünün 6 KVA, 60 KVA diye aldığınız bir güç kaynağının 40 KVA gücünde ama 60 diye etiketlenmiş olması gibi. Ayrıca bazı ürünlerin uluslararası hiçbir standarda uymadığı halde uygunmuş gibi etiketlenip bu şekilde dokümante edilmesi.” Türkiye pazarında şu anda Avrupa pazarlarına göre ciddi bir sıkıntı olduğunu anlatan Özer, bir tarafta marka, belli standartlarda ürünler varken, diğer tarafta da geçmişi ve geleceği, kalite standartları belli olmayan, teknik değerler olarak etiket üzerinde yazan değerleri vermeyen birçok ürün mevcut olduğunu belirtti. Özer, “Bu Türkiye’deki genel sektöre çok büyük, çok ciddi zarar vermekte. Bu konuda Türkiye’deki kalitesiz ürünler ve tüketicinin aldatılması konusunda maalesef ciddi bir çalışma yok. Burada belli devlet kademelerinin aktif olmasını bekliyoruz. Bazı sivil toplum örgütleri, TÜBİDER gibi bazı yapılanmalar dönem dönem ürünleri toplayıp testler yapıyor. Ama bu testlerin sonuçları halka ya da sektördeki şirketlere hatta TÜBİDER üyelerine bile açıklanmıyor. Bu çok acı bir nokta. Testler kapalı kapılar ardında yapılıp sonuçlar toplumla, tüketicilerle, bilişim şirketleriyle paylaşılmadığı zaman doğru ve yanlış bir şekilde ayrılamıyor. Bu doğru bir yaklaşım değil. Biz sektörel örgütlerinin bu konuya
sahip çıkmasını, yapılan testlerin şeffaf bir şekilde neticelerinin iyilerin iyi, kötülerin kötü olarak; halkla ve bilişim sektörüyle paylaşılmasının da son derece önemli olduğunu düşünüyoruz” dedi.
Türkiye’nin KGK üretimi konusunda dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olma yolunda hızla ilerlediğini düşünen Tescom UPS Türkiye Operasyonlar Müdürü Nedim Gomel, uluslararası standartlarda üretim yapan şirket sayısının her yıl arttığını, son olarak 2010 Mart ayında Almanya’nın Hannover şehrinde yapılan CeBIT Fuarı’nda bunun açıkça görüldüğünü vurguladı. Gomel, “Dünyadaki ekonomik kriz, 2008’in son çeyreği ve 2009 yılında bütün sektörleri etkilediği gibi güç elektroniği sektörünü de negatif olarak etkiledi. Buna rağmen, aralarında Tescom’un da bulunduğu bazı şirketler fırsatları değerlendirerek krizden güçlenerek çıkmayı başardılar” dedi.
İnform Elektronik İthalat ve İhracat Müdürü Levent Ilgın, Türkiye KGK pazarının son 4 yılda yıllık ortalama yüzde 10 üzerinde büyüyerek dünya ortalama büyümesinin çok üstünde bir büyüme gerçekleştirdiğini söyledi. 2009 yılında Türkiye KGK pazarının yaklaşık 115 milyon dolar seviyesinde gerçekleştiğini düşündüklerini açıklayan Ilgın, şunları söyledi: “Bu rakamda 2008’e göre yüzde 15-20 civarında bir düşüşe karşılık gelmekte. Dünyada ise 2009 yılının KGK gelirleri 8 milyar dolar civarında gerçekleşti. Bu verilere göre Türkiye’nin dünya KGK pazarının yüzde 1,5’a yakın bir oranını temsil ettiğini çıkarabiliriz. EMEA olarak bölgemizi değerlendirdiğimiz zaman ise Türkiye KGK pazarı toplam pazarın yaklaşık yüzde 5’ine yakınını temsil ediyor. Bu bahsi geçen değerler akü gibi ilave ürünleri içermemekte, yalnızca KGK pazarını
içeren verilerle ilgili görüşler.”
Türkiye KGK pazarında irili ufaklı çok sayıda yerli ve yabancı oyuncu mevcut olduğunu belirten Ilgın, pazarda yüzde 35 üstünde pazar payıyla İnform Elektronik’in lider olduğunu dile getirdi. Ilgın, “Türkiye pazarının kendine has dinamikleri mevcuttur, Türk tüketicisi en kaliteliyi en ucuza almayı tercih eder. Bunun yanı sıra en ufak bir sorunda teknik desteğin derhal konuyu çözmesini bekler. Bu alışkanlık büyük şirketlere zarar verirken, günlük maceralar peşinde koşan, birkaç ay sonra ortalıkta belki bulunamayacak ufak şirketleri teşvik ederek, hem kullanıcıya hem de pazara zarar veriyor. Büyük kurumlar tecrübelerden dersler alarak artık yarında burada olacak şirketlerle çalışmaktadır” dedi.