Türkiye buluta alışıyor
Bulut bilişim Türkiye’de henüz yeterince yerleşmedi ama ilgili anketler önemli bir merak olduğunu gösteriyor. Gelecek öngörüleri de Türkiye’nin bulut bilişimi kullanan ve bunun üzerinden kendini geliştiren bir ülke olacağı yönünde şekilleniyor.
Araştırma raporları üzerinden fikirlerini açıklayan Adobe Akdeniz Ülkeleri Bölge Müdürü Tolunay Tomruk, “IDC’nin paylaştığı verilere göre, 2009 yılında bulutla ilgili yapılan harcama 17 milyar dolar civarında iken, 2013 yılında bu rakamın dünyada 45 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Türkiye’de şirketlerin yüzde 30’unda fazlasının buluta geçtiği düşünülüyor. Yani Türkiye de kesinlikle bu genel eğilimin içinde. Türkiye’de de bulut çözümlerini benimsemiş her ölçekten şirketler var. Bunların sayısının önümüzdeki dönemlerde daha da artacağını düşünüyoruz. Diğer yandan bulut çözümü sunan firmaların sayısı artıyor. Bu artış devam edecek ve önümüzdeki dönemde inovatif çözümler pazara sunulmaya devam edecek” öngörülerinde bulundu.
Bulut bilişimin Türkiye’deki önemi artıyor
Bulut bilişim Türkiye’de iş uygulamaları pazarında her geçen gün daha da önem kazanacak. Sektörde ilk ortaya çıktığında büyük bir heyecan dalgası yaratan bulut bilişimin, bu konumunu devam ettirdiğini, artık bilgi teknolojilerinin en önemli öncelikleri arasına girdiğini görüyoruz. Bulut bilişimin bu konumunu daha da güçlendirecek. BT yatırımlarında kurumların birincil hedefi esnek ve verimli iş modellerine sahip olmak; bu sayede rekabette avantaj sağlamak ve karlılığı artırmak. Bu yönde hareket eden finanstan telekom sektörüne, medya sektöründen sigorta, otomotiv, sağlık ve üretime kadar birçok sektörden firma, bilgi teknolojileri stratejilerinde bulut bilişimi artık hayati bir unsur, bir olmazsa olmaz olarak görüyor.
SAP Türkiye Satış Direktörü Erdem Şekeroğlu’na göre, kültürümüz gereği sahip olduğumuz şeylerin yanı başımızda durmasını isteyen bir toplumuz ve bundan dolayı 10 yıl önce Türkiye için sıcak bir başlık olan dışkaynak kullanımına beklenen ilgi gösterilmedi. Şekeroğlu, “Kurumsal çözümler söz konusu olduğunda ise şirketler konuya daha temkinli yaklaşıyor. Bu nedenle Türkiye’de şirketlerin öncelikli olarak operasyonel süreçlerini bulut ortamlarına taşıyacağını, şirketlere ait finansal bilgilerin taşınmasının ise daha uzun zaman alacağını öngörüyoruz” dedi.