Türkiye Coğrafi Bilgi Sistemi Yürütme Kurulu toplandı
Türkiye Coğrafi Bilgi Sistemi Yürütme Kurulu Toplantısı, 27 Temmuz tarihinde, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İlbank Macunköy Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirildi.
‘07/11/2019 tarihli ve 30941 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan ‘49 sayılı Coğrafi Bilgi Sistemleri Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ kapsamında Türkiye Coğrafi Bilgi Sistemi Yürütme Kurulu Toplantısı’nda gündem başlıkları masaya yatırıldı. Türkiye Coğrafi Bilgi Sistemi Yürütme Kurulu; Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürünün başkanlığında, Harita Genel Müdürü, Tapu ve Kadastro Genel Müdürü ve Yerel Yönetimler Genel Müdürü doğal üye olmak üzere gündem maddesine göre davet edilen Ulusal Coğrafi Veri Sorumluluk Matrisindeki sorumlu kurumların genel müdür ve dengi yöneticilerinden oluşuyor. Toplantıda; ‘Güncellenen Ulusal Coğrafi Veri Sorumluluk Matrisi’, ‘Güncellenen Bina, Çevre İzleme Tesisleri, Jeoloji ve Ulaşım Ağları veri tanımlama dokümanları’, ‘Veri tanımlama Dokümanlarına uyumlaştırma çalışmaları’, ‘Coğrafi Veri Paylaşım Matrisleri’, ‘Coğrafi Veri Analiz Platformu’, ‘Çalışma Heyetleri Kapsamında çalışmaları tamamlanan; Ulusal Harita Altlığı Çalışma Heyeti, Blok Zincir Ve Metaverse Teknolojisi Çalışma Heyeti, Coğrafi Veri İzin Veya Lisans Kapsamında Coğrafi Verilerin Paylaşımı Ve Satışı Çalışma Heyeti raporlarının sunumu’, ‘Uluslararası Veri Paylaşımı Sonuç Raporu’, ‘Coğrafi Veri İhtiyaç Matrisi’ gündem başlıkları irdelendi.
Gündem: Ulusal Coğrafi Veri Sorumluluk ve Paylaşım Matrisi
Türkiye Coğrafi Bilgi Sistemi Yürütme Kurulu Toplantısında: Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürü İsmail Tüzgen, Ulusal Coğrafi Veri Sorumluluk Matrisi, kamu kurum/kuruluşlarının mevcut verilerinin paylaşımı ve veri güvenliğinin sağlanması, verinin paylaşımının yanı sıra analizlerinin de portal üzerinden yapılacağı konular hakkında bilgi paylaşımında bulundu. Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Dr. Akın Kısa tarafından Yürütme Kurulu gündemine ilişkin sunum yapıldı. Kısa, yapılan çalışmalarla ilgili gelinen son duruma ait bilgileri aktardı. Toplantıda, Kurul’a, Bakanlığa onaylanmak üzere gönderilecek şu güncel çalışmalara da karar verildi: ‘Ulusal Coğrafi Veri Sorumluluk Matrisi’, ‘Ulusal Coğrafi Veri Paylaşım Matrisi’ve ‘Bina, Çevre İzleme Tesisleri, Jeoloji ve Ulaşım Ağları’ temalarına ait tanımlama dokümanları. Ayrıca toplantıda şu konulara da vurgu yapıldı: ‘Metaverilerin’ sorumlu ve ilgili kurumlar tarafından Ulusal Coğrafi Bilgi Platformuna kaydedilmesi / Coğrafi Veri Analiz Platformunda yer alması istenen analizlerin sorumlu kurumlar tarafından belirlenerek Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü’ne gönderilmesi / Kurumlar tarafından veri talep ve temininde ‘Coğrafi Veri İhtiyaç Matrisi Uygulama’sının kullanılmasına ve coğrafi veri ihtiyaç matrisi Uygulaması dışında yazışma yapılmaması / Çalışma heyetleri tarafından hazırlanan ‘Ulusal Harita Altlığı Çalışma Heyeti Raporu’, ‘Blok Zincir Ve Metaverse Teknolojisi Çalışma Heyeti Çalışma Raporu’ ve ‘Coğrafi Veri İzin Veya Lisans Kapsamında Coğrafi Verilerin Paylaşımı Ve Satışı Çalışma Heyeti Çalışma Raporu’nun Ulusal Coğrafi Bilgi Platformunda yayımlanması / Harita Genel Müdürlüğü ve Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından eski hava görüntülerinin mozaiklenmesi ve Ulusal Coğrafi Bilgi Platformu ile entegrasyonunun sağlanması / Harita Genel Müdürlüğü ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye’nin görüntü altlıklarının yılda bir güncellenmesine ilişkin eylem planı raporunun 30.09.2022 tarihine kadar hazırlanarak Yürütme Kuruluna sunulması / VIII. UZAL-CBS 2022 Sempozyumunda yer almak üzere; kurumlarımızın TUCBS platformundan paylaştıkları ve servis ettikleri veriler üzerinden yapılmakta olunan analiz, uygulama, projelere ve sağlanan faydalara ilişkin yapılacak tanıtım ve bilgilendirmelerin Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü’ne gönderilmesi.