Türkiye’de bireysel kullanıcıların bir yıllık zarar bilançosu: 556 milyon dolar
Akıllı cep telefonları, yaygınlaşmalarıyla beraber siber güvenlik tehdit kaynaklarının başlıca hedefi haline de geldi. Bilgi Güvenliği Derneği, Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Atalay mobil iletişim ve siber güvenlik bağlantısıyla ilgili değerli açıklamalarda bulundu.
Mr. Cooper tarafından 1973 yılında ilk mobil konuşmanın gerçekleşmesiyle başlayan mobil iletişim serüveni artık elektronik iletişimin en temel unsuru haline geldi. ITU tarafından dünya mobil-hücresel haberleşme sistemleri üzerinden hizmet alan abone sayısının 2013 yıl sonu itibarıyla 6.8 milyara ulaşacağı tahmin ediliyor. Dünya nüfusunun 7.1 milyar olacağı varsayımıyla küresel abone yaygınlığının (penetrasyon) yüzde 96’ya ulaşması bekleniyor. Ahmet Hamdi Atalay, bu gelişmelere paralel olarak şu açıklamalarda bulundu: “Bilişim hizmetleri de hızla mobil cihazlara kayıyor. Internet erişim cihazı olarak daha bir kaç yıl öncesine kadar ağırlıklı olarak kullanılmakta olan kişisel bilgisayarlar adet ve oran olarak giderek azalıyor. IDC ’nin yayınladığı verilere göre 2012 yılında dünyada satılan akıllı erişim cihazlarının içinde kişisel bilgisayarların yüzde 29 olan oranı 2013 yılında yüzde 21’e gerileyecek. Eğilim giderek kişisel bilgisayarların yapabildiği hemen her şeyi yapabilen akıllı telefon ve tabletlerin olduğu mobil cihazlara kayıyor.
Kötücül yazılımlar her geçen gün artıyor
“Mobil cihazlar akıllandıkça veri tüketimi, dolayısıyle trafik büyüklüğü de artıyor” ifadesini kullanan Atalay, standart özellikli cep telefonu kullanıcısının yaklaşık 80 MB olan ortalama aylık trafiği, akıllı telefonlarda 275-800 MB, tabletlerde ise 2-3,5 GB mertebelerine çıktığını, bu gelişmenin küresel mobil veri trafiğinin neredeyse her yıl katlanarak artmasına neden olduğunu dile getirdi. Ahmet Hamdi Atalay, “Siber evrende 60 saniye içinde; 168 milyon elektronik posta gönderilmekte, 90 binin üzerinde tweet atılmakta, Skype üzerinden 370 bin dakikalık konuşma yapılmakta, Google’da yaklaşık 700 bin arama gerçekleştirilmekte, Facebook’a 510 bin yorum eklenmekte, You Tube’a 600 yeni video yüklenmektedir. Siber evrende yaşanan bu olağanüstü büyümeye paralel olarak siber tehditler de aynı oranda artış gösteriyor.” dedi.
Siber suç pazarında Ruslar başı çekiyor
Atalay, dünya üzerinde yaşanan siber saldırılar sonucunda; günde 1 milyonun üzerinde kişinin siber saldırılarıların mağduru olduğunun altını çizerek açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Siber suçların pazar büyüklüğü 4,5 milyar doları Rus kaynaklı olmak üzere 12,5 milyar dolara ulaştı. İnternet erişimi için mobil cihazların kullanımının yaygınlaşmasına paralel olarak mobil cihaz kullanıcılarını hedef alan siber saldırılar ve siber suçlar da büyük ölçüde arttı. Kullanılan mobil cihazların işletim sistemi, siber saldırıların sayısını ve zararlarını da doğrudan etkiliyor. Symantec tarafından yapılan analize göre; Google Android işletim sistemi Apple iOS işletim sistemine göre siber güvenlik açısından daha dezavantajlı durumda.”
Ahmet Hamdi Atalay, mobil cihazlar üzerine indirilen uygulama yazılımlarının aynı zamanda çok önemli siber güvenlik zaafiyet kaynağı olduğunu da vurgulayarak “Android işletim sistemli mobil cihazların sayısı arttıkça bu cihazları siber suçluların hedefi haline getiriyor. Siber güvenlik firması Trend Micro tarafından yayınlanan verilere göre 2011 yılında 1000 civarında olduğu tespit edilen mobil cihazlara bulaşmış kötücül ve yüksek riskli Android uygulaması sayısı bir yıl içinde olağanüstü bir hızla artarak 2012 yılında yaklaşık 350 bine ulaştı. 2013 yılı sonuna kadar bu sayının 1 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor. Cisco Yıllık Güvenlik Raporu 2013’e göre Türkiye, siber saldırılarda önemli bir yer tutan kötücül yazılımların yayıldığı sunuculara ev sahipliği yapan ilk 10 ülke arasında yer alıyor ve payı giderek de artıyor. Symantec’in yayınladığı raporlara göre Türkiye, siber suç oranında dünyada ilk 10 ülke arasında yer alıyor. Aynı firmanın Temmuz 2011 – Temmuz 2012 dönemini dikkate alarak yaptığı analizlere göre Türkiye’de siber saldırıların mağduru olan 10 milyon bireysel kullanıcının uğradığı zararın maliyeti 556 milyon dolar civarında hesaplandı” açıklamasını yaptı.
Hayatımızdan çıkarmamızın mümkün olmadığı bu cihazları; tedbirli ve doğru kullanılarak bize verebileceği olası zararlarını en aza indirebileceğimizi söyleyen Atalay; bilinmeyen kaynaklardan gelen ya da şüphe uyandıran elektronik postaların açılmaması, cihazlarda mutlaka virus koruma programı bulundurulması, yazılımların sık sık güncellenmesi gerektiğinin altını çizerek, cihazı zaman zaman fabrika ayarlarına döndürüp, biçimlendirip yeniden kurulmasının önemini hatırlattı.