Türkiye’de pazar potansiyeli, yenilikleri beraberinde getiriyor
Türkiye veri merkezi pazarında öne çıkarken, Legrand Türkiye de ürün gruplarını ihtiyaçlar doğrultusunda üretmek ve veri merkezine hizmet sunabilecek diğer ürün ve çözümlerle öne çıkıyor.
Legrand temelde elektrik malzemeleri ve dijital altyapılar ile ilgili çözümler üreten bir marka. Şalt malzemeler denilen alçak gerilim, dağıtım ekipmanları içerisinde modüler yapıda ürünler olan otomatik sigortalar, kaçak akım koruma anahtarları, parafudrlar, kontaktörler, dijital ve analog zaman saatleri, bunların dışında trafolar, sarf malzemeler, endüstriyel fiş ve prizler, konut ve ticari pazarlara yönelik anahtar, priz serileri var. “Ayrıca My Home dediğimiz ev otomasyonu ve bunun dışında intercom sistemlerimizle son kullanıcılara yönelik akıllı bina çözümleri geliştiriyoruz” diyen Legrand Ürün Müdürü Aykul Tokul, bunların dışında, ‘kablo yönetim sistemleri’ adı altında tel örgü metal kablo taşıma tavaları, PVC kablo kanalları, çalışma ortamı çözümleri içerisinde döşeme altı buatlar, masa altı, masa üstü priz blokları, kablo dağıtımında ve çeşitli fonksiyonlarda anahtar, prizlerin sonlandığı sütunlar. Gebze Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikada şalt malzeme, anahtar, prizler ve PVC kablo kanallarının üretimini yaptıkları bilgisini verdi. Sancaktepe’deki İnform fabrikasında ise UPS ve 19” Rack kabin/kabinetleri üretiliyor. “Benim sorumlu olduğum ürün grupları ise yapısal kablolama sistemleri olan bakır ve fiber optik ürün grupları ve bunların hem LAN (Local Area Network) hem de veri merkezi pazarına yönelik çözümleri ve Estap markamız altında 19” Rack kabinleri ve aksesuarları, veri merkezi kabinleri ve özelleştirilmiş telekom kabinleri” bilgisini paylaşan Aykul Tokul, “Ağırlıklı olarak ana üretim kalemlerimiz yapısal kablolama sistemleri pasif taraf ürünleri olan kabin/kabinetler, bakır ve fiber optik veri kabloları, patch paneller, patch cordlar, RJ45 veri prizleri, konnektörleri ve fiber optik bloklar” dedi. Bunların dışında, aktif cihaz olarak PoE enjektör modüller, access point, switch ve fiber/bakır dönüştürücüler de üretiliyor. Aykul Tokul ile bu zengin ürün yelpazesini ve potansiyelini, Fransa merkezin Türkiye pazarına bakışını konuştuk:
Yeni ürün ve hizmetleri hangi itici güçle, nasıl bir ölçümle Türkiye pazarına sunuyorsunuz? Legrand merkez mi buna karar veriyor, yoksa siz mi talepte bulunuyorsunuz?
LCS3 serisi globalde planlanan bir ürün grubu ve LCS2 serisinin yenilenmiş, geliştirilmiş ve ürün gamı olarak genişletilmiş versiyonu. Komple sistem ürünleri olan RJ45 konnektör, patch panel, fiber bloklar yenileniyor. Globalde Fransa merkezli olarak karar verilen bir konu bu. Ama bunun dışında her ülke kendi pazarından sorumlu. Biz de pazarlama departmanı çalışanları olarak, buradaki pazar ihtiyaçlarının analizlerini yaparak, pazarın taleplerini yurtdışı merkezimizle paylaşıyoruz. Oradaki pazarlama departmanındaki arkadaşlarımızla pazara uygun çözümler için çalışmalarda bulunabiliyoruz ve lokal lansmanlar gerçekleştirebiliyoruz. Merkezle sürekli irtibat halindeyiz. Çünkü ürün gamı çok geniş. İstekler, mevcut ürün gamı dışındaki detaylar da olabiliyor. Bunların geliştirilmesini de gerçekleştiriyoruz.
Legrand merkez Türkiye operasyonunu nasıl değerlendiriyor?
Ülke olarak yeni ekonomiler statüsündeyiz. Rusya, Hindistan, Brezilya gibi ülkelerin yanında Türkiye’yi de koyuyorlar. Çok stratejik bir öneme sahibiz. Onun dışında, nüfus artış hızının düşük olduğu, sanayileşmenin ileri aşamasında olan olgun, yani ‘mature’ ekonomiler dersek Avrupa ülkeleri Fransa, İtalya, Almanya’yı sayabiliriz. Arz-talep dengesine çok dikkat edilmemekle birlikte, bu ülkelerle kıyaslandığında inşaat sektörü Türkiye’de sürekli büyüyor. Çok fazla ticari ve topluma açık bina projeleri ve konut projeleri yapılıyor. Dolayısıyla bu gibi ürün gruplarının satışı, pazarlaması ve üretimi açısından pazarda söz sahibi olabilmek onlar açısından çok önemli. Biz de buna olabildiğince destek oluyoruz.
Kurumsal çözümlerin tanıtımında nasıl bir strateji ile ilerliyorsunuz? Bayileriniz mi, yetkili iş ortaklarınız mı var?
Bu, kanal bazlı değişiklik gösteriyor. Veri pazarından bahsedecek olursak, bizim iki ana distribütörümüz Türkiye içerisinde ürünlerimizin satışını gerçekleştiriyor. Biz üretici olarak direkt ürün satışı yapmıyor, distribütörlerimiz aracılığıyla bu satışları gerçekleştiriyoruz. Bunun dışında, sertifikalı uygulama partnerlerimiz var. CIP dediğimiz bu partnerler Legrand kalite ve standartları çerçevesinde, son kullanıcılara, kurumlara, taahhütçülere projelendirme, tekliflendirme ve anahtar teslim kurulum gerçekleştiriyorlar.
Onların sayısını artırmak gibi bir hedefiniz var mı?
Nitelik-nicelik kavramlarını dikkate alarak değerlendirmek çok önemli diye düşünüyorum. Sayısı çok çok fazlaydı. Eleme yaparak biz bunu optimum seviyede tutup, yeterlilik ve uzmanlıkla birleştirdik. Distribütör sayımızı da aynı şekilde pazarın gerçekleri doğrultusunda revize ettik ve satış kanalımızı bu yönde oluşturduk. Bu bize kısa vadede çok fayda sağladı, bilhassa orta ve uzun vadede faydalarının çok daha fazla olacağını düşünüyoruz.
Söz konusu sayı azaltımına rağmen tüm Türkiye’yi kapsayabiliyorsunuz yani.
Evet, seçtiğimiz distribütörler de buna uygun oldu. Hem bölgesine hâkim hem müşterisi fazla olan, yetkin müşteriye sahip, belli noktalara ulaşabilen distribütörleri seçtik ve onlarla çalışıyoruz. Uygulama partnerlerimiz de aynı şekilde ‘bir tane data prizi uyguladım’ diyen değil, çok uzun yıllardır pazarda hastaneler, kamu kuruluşları, oteller, ofisler gibi noktalara çok fazla sayıda uygulama yapan, çok ciddi referansları olan partnerler. Onlarla daha güçlü hale geliyoruz.
Bu durumda partnerleriniz katma değerli bir yapı sunuyor aslında.
Bunlar, projelendirme yetkinliği olan, konusunda uzman ve son kullanıcıya ihtiyacı olan uygun çözümleri sunabilen partnerler. Üretici olarak bizim de önemli misyonlarımızdan ve ürün gamı özelliklerimizden bir tanesi olan daha iyi performans sunan, hızlı ve kolay kuruluma imkan veren ve sonrasında bakım, onarım ve teknik servis hizmetlerinin de en iyi şekilde verilebileceği ürünler geliştirmek ve pazara sunmak. Bu özellikleri ve hizmetleri de yeni ürün gruplarıyla destekliyor, geliştiriyor ve genişletiyoruz. Bu bağlamda, partnerlerimize sürekli eğitimler veriyor ve katma değer yaratıyoruz. Satış ekibimize iç eğitimler, müşterilerimize de dış eğitimler gerçekleştiriyoruz. Ürünlerin ve sistemin bilinilirliğini bu eğitim ve tanıtımlarla artırmayı ve sürdürülebilir bir ilişki kurmayı hedefliyoruz.
Türkiye’de çok farklı noktalarda veri merkezleri hayata geçiyor. Bu kapsamda çözümlerinize yönelik ilgi nasıl gelişecektir?
Türkiye’yi genel olarak düşündüğümüz zaman çok fazla sayıda veri merkezi uygulaması yapılan bir ülke. Veri merkezi yatırımları çoğunlukla yeni bir veri merkezi yapmak, mevcut olanı genişletmek, bunu yenilemek veya başka bir noktaya taşımak şeklinde farklılık gösterebiliyor. Türkiye veri merkezi pazarında en hızlı artış gösteren ülkelerden biri. Her üretici de buradan pazar payı almaya çalışıyor. Ürün gruplarını da buraların ihtiyaçları doğrultusunda üretmek ve veri merkezine hizmet sunabilecek diğer ürün ve çözümler için uğraşı sergiliyoruz. Komple veri merkezi çözebilme yetkinliği bugün çok az sayıda üreticide mevcut. Bunlardan bir tanesi de Legrand. Bünyesinde bulunan Estap, İnform, Raritan ve Minkels gibi konularında uzman markalarla bu sinerjiyi yaratabiliyoruz.
Kendi pazarında en çok bilinen markalardan Estap 19” rack kabinet ve aksesuarları, İnform ise kesintisiz güç kaynakları üretimi gerçekleştirmekte. Bunların dışında globaldeki en büyük akıllı PDU (güç dağıtım ünitesi) üreticilerinden Raritan ve veri merkezi altyapılarına yüksek kaliteli ürünler ve çözümler sunan Minkels markalarıyla Legrand, yapısal kablolama sistemleriyle beraber veri merkezi pazarına yeni ürünler, çözümler sunmakta. Bütün bu marka ve çözümlerle beraber organizasyonel olarak da satış, pazarlama, proje ve mühendislik, satış sonrası teknik destek, Ar-Ge, üretim ve planlama ekiplerimizle beraber bu pazardaki konumumuzu güçlendirmeyi hedefliyoruz.
Estap ve İnform’un ürünleri yurtdışına gidiyor mu?
Tabii ki, hem İnform hem Estap tarafında ihracatımız var. İnform ve Estap olarak 80’den fazla ülkeye Sancaktepe’deki fabrikamızdan ihracat gerçekleştiriyoruz. Legrand olarak da dünyadaki diğer grup şirketlerine ihracat yapıyoruz. Bazı ülkeler farklı ürün gruplarına yönelik üretim üssü niteliğinde. Legrand Türkiye de bunlardan bir tanesi. Gebze fabrikamızda otomatik sigortalar, kaçak akım koruma anahtarları, anahtar-priz serisi, PVC kablo kanalları gibi ana ürün gruplarının üretimi gerçekleşmekte.