Türkiye’de siber güvenlik endüstrisi kurulması için çalışılıyor
8. Uluslararası Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji Konferansı (ISCTurkey 2015) 30-31 Ekim tarihinde ‘Siber Güvenlik ve Kritik Altyapılar’ ana temasıyla, ODTÜ Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlendi.
Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji Konferansı, düzenlendiği ilk yıldan beri; ülkemizin bilgi güvenliği ve kriptoloji alanlarındaki bilimsel ve endüstriyel çalışmalarının paylaşıldığı, üniversite-kamu-endüstri iş birliğinin geliştirildiği, toplumun bilgilendirildiği ve eğitildiği, bilim insanları, araştırmacılar ve sektörel uygulayıcılar arasında bilgi alışverişinin sağlandığı bir etkinlik olarak kabul görüyor. ISCTurkey 2015, bu yıl Avrupa Ağ ve Bilgi Güvenliği Ajansı (ENISA) tarafından da destekleniyor ve Avrupa Siber Güvenlik Ayı etkinlikleri arasında yer alıyor. Konferansın açılış konuşmasını yapan Bilgi Güvenliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Atalay, insanların günlük hayatlarının bütününü etkileyen temel altyapıların tamamı olan kritik altyapıların siber güvenlik tehditleriyle karşı karşıya olduğuna vurgu yaparak artık siber güvenliğin ABD ve Çin devlet başkanlarının ülkeler arasında tartıştıkları tek gündem maddesi olduğuna dikkat çekti. Atalay, “Bilgi Güvenliği Derneği, 10 yıl önce kuruldu. Tüm çalışmalarımız toplumda farkındalık yaratmaya yönelik. Şu anda ‘Siber Güvenlik Strateji Belgesi’ne sahip birkaç ülkeden biriyiz. Derneğimizin çalışmalarıyla; ‘Bilgi Güvenliği Uzmanı’ ve ‘Bilgi Güvenliği Denetmeni’ tanımlanmış meslekler haline geldi. Türkiye’de siber güvenlik endüstrisi oluşturmaya çalışıyoruz, bununla ilgili çalışmalarımız bulunuyor. Bireyler, kurumlar ve uluslararası alanda iş birliği artık kaçınılmaz. Kurumlarımız arasında sinerji bulunmuyor. ENISA benzeri, milli koordinasyonu sağlayacak bir kurum olması gerektiğini düşünüyoruz. ‘Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’ hâlâ çıkmadı. Kanuni düzenlemelere ihtiyaç duyuluyor. Diğer yandan siber güvenlik uzmanı açığı bulunuyor. Milli çözümlerin yaratılması için yapılacak daha çok iş var. İyi niyetliler en az kötü niyetliler kadar çok çalışmalı!” şeklinde konuştu.
Siber orduya ihtiyacımız var
Gazi Üniversitesi, Bilgi Güvenliği Mühendisliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Alkan, Türkiye’nin en çok siber saldırılara maruz kalan ülkeler arasında olduğunun altını çizerek çok ciddi bir farkındalığa ihtiyacımız olduğunu kaydedip “Hukuki, teknik, kurumsal altyapılar oluşturulması gerekiyor. Donanım ve yazılımlar dahil tüm çözümlerimiz yerli ve milli olmalı. Kurumlarımızın yüzde 90’ı savunmasız durumda. Siber orduya ihtiyacımız olduğu bir gerçek” dedi. ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar, ODTÜ olarak her zaman destek vermeye açık olduklarını vurgulayarak Kriptografi bölümlerinin ülkemizin bilgi toplumu olma yolunda önemli bir katkı verdiğini belirtti.
Siber güvenlik konusunda teknoloji üreten bir toplum muyuz?
Önümüzdeki süreçte siber güvenlik alanına tam destek vereceklerini söyleyen BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, tüm olanakları seferber edeceklerini ifade etti. Sayan, “Sektörü yönlendiren, ulusal yazılımlarla öncü bir kuruluş olmalıyız. Denetimleri daha da sıklaştıracağız. Siber güvenlik konusunda teknoloji üreten bir toplum muyuz? Her birey bunu kendine sormalı. BTK olarak her türlü iş birliğine açığız. Yazılımın milliğini denetleyecek organizasyonların oluşturulması gerekiyor” şeklinde konuştu. Konferansta, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Eski Bakanı Binali Yıldırım’ın video mesajı da gösterildi. Yıldırım mesajında; acil alınması gereken tedbirler olduğunu belirterek nitelikli siber güvenlik uzmanlarının yetiştirilmesi konusuna dikkat çekti. Yıldırım, “Uluslararası hukuk altyapısının geliştirilmesi de büyük önem taşıyor. Bilişime ve teknolojiye yapılan yatırım, ülkenin geleceğine yapılan en önemli yatırımdır” dedi. Etkinlikte; ‘Kritik Altyapılarda Siber Güvenlik’ ve ‘Siber Güvenlikte Yerli Çözümler’ panellerinin yanı sıra eğitimler, oturumlar ve poster sunumları da gerçekleştirildi.