Türkiye’de şirketler bulut bilişime sıcak bakıyor
Türkiye’deki piyasa ve şirketlerin iş yapış şekilleri bulut bilişimle bire bir örtüşüyor. Şirketler bulut bilişimi rekabet avantajı olarak kullanabileceklerini fark ettiler.
2011 yılında küçükten büyüğe tüm şirketlerin ihtiyaç duydukları bulut bilişim ve diğer katma değerli internet hizmetlerini vermek üzere kurulan Teletek’in Genel Müdürü İlyas Turgut ile kısa bir söyleşi gerçekleştirdik.
Ağırlıklı olarak bulut bilişim hizmetleriyle tanıdığımız Teletek’in hizmetlerini kısaca sizden dinleyebilir miyiz? Teletek rakiplerinden nasıl ayrışıyor?
Teletek Bulut Platformu, kullanıcıların alışıla gelmiş klasik istemci/sunucu modelinden farklı olarak, sahip oldukları masaüstü, dizüstü, PDA, tablet cihazları ve akıllı telefonları ile eriştikleri uygulamalarına ve bilgi teknolojileri araçlarına uzaktan, ancak aynen şu anda olduğu gibi erişmelerine olanak sağlıyor. Aslında bulut bilişim, iş yapış metodolojisini tamamen değiştiriyor. Bulut bilişimin sağladığı avantajların başında daha az sermaye yatırımı, BT bakım ve destek maliyetlerinin azalması, sistemlerin ve uygulamaların daha hızlı devreye alınabilmesi, daha zengin kullanıcı deneyimi ve memnuniyeti geliyor.
Türkiye’deki şirketlerin bulut bilişim kavramına olan bakış açısını anlatabilir misiniz?
Türkiye’deki şirketlerin bulut bilişim kavramına bakış açıları oldukça pozitif ancak karşımızdaki en büyük sorun bu hizmetin ne olduğunu tam anlamıyla bilinmemesi. Bulut bilişim kavram olarak ortalıkta dolaşsa da anlam olarak şirketler tarafından henüz tam olarak çözümlenememiş bir durumda. Bu hizmetin avantajlarını anlatmaya başlayınca neredeyse şirketlerin yüzde 90’ı kendilerine neden bu hizmeti kullanmıyoruz sorusunu soruyor. Günümüzde neredeyse tüm şirketler interneti aktif olarak kullanıyor. İnternetin hızlı yayılması beraberinde önemli güvenlik sorunlarında ortaya çıkmasına neden oldu. Şirketlerin asıl işlerinin internet güvenliği olmaması kendi tuttukları verilerin ciddi risk altında kalmasına neden oldu. Yine çeşitli sektörlerdeki şirketlerin neredeyse büyük bir kısmının yedekleme ve felaket senaryolarının olmaması olası bir durumda onları çok zor durumda bırakıyor. Bulut sayesinde kendi bünyelerinde bulundurdukları sunucuların işletilmesi ve soğutulması (klima) için harcamış oldukları elektrik, kapladıkları alana ait kira maliyetlerinden kurtulmaları ve yine bulut sayesinde herhangi cihaz alma gerekliliklerinin olmaması şirketlerin tercih sebebi olarak karşımıza çıkıyor. Sonuç olarak teknolojik yeniliklere her zaman açık olan Türk şirketleri tasarrufla birleşen bu teknolojiye çok sıcak yaklaşıyor.
Yurtdışındaki gelişmelerle birlikte düşünüldüğünde, sizce Türkiye piyasası yeterli olgunluğa ulaştı mı?
Türkiye’deki piyasa ve iş yapış şekilleri neredeyse bulut bilişimle bire bir örtüşüyor. Son yıllarda işletmeler iş yapış şekillerini değiştirerek rekabette bir adım öne çıkacaklarını fark ettiler. Buradan hareketle esneklik, yedeklilik, mobilite gibi kavramlar bulut bilişimle birlikte geldiği için bulut bilişim hizmetleri çok hızlı gelişiyor.
Son zamanlarda yaşanan güvenlik ve özellikle NSA skandalıyla ortaya çıkan güvenilirlik sorunu sonrasında şirketlerin bulut kavramına bakışı değişti mi?
NSA skandalı çıktıktan sonra özellikle ABD’deki büyük veri merkezleri ülke dışında nasıl yatırım yaparız konusunda çalışmalara başladı. Müşteri tarafına baktığımızda internet güvenliğinin önemi bu olay karşısında daha da fazla artarak sanılanın aksine müşteri tarafında bulunan sunucuların daha korumasız olmasının ters bir etki yaptığını söyleyebiliriz.
Buluta adım atacak şirketlere ne gibi önerileriniz olur?
Bulut yapısına geçerken şirketlerin özellikle sertifikasyonlarına dikkat etmelerini öneririm ( ISO 9001, ISO 20000, ISO 27001, ISO 22301 vb.) mutlaka bu sertifikaları olan uzun yıllardır bu işi yapan şirketleri tercih etmelerini, bulut bilişime geçerken mutlaka geleneksel barındırma hizmetleri dışında 7/24 mühendis desteği veren şirketleri ön plana çıkarmalarını tavsiye ediyoruz.
Teletek’in bundan sonraki hedefleri nelerdir?
Teletek Bulut Bilişim olarak iç piyasada büyümemiz her geçen gün artıyor. Bu büyümeye paralel olarak donanım ve yazılım yatırımlarımızı hızla devam ettiriyoruz. Yurtdışında hizmet vermek üzere, bu yılın sonuna doğru Amsterdam‘da bir yatırım planlıyoruz. Ek olarak Azerbaycan’da kurulu büyük bir telekom operatörü ile IaaS ve SaaS hizmetlerimizi İstanbul ve Ankara’daki platformlarımız üzerinden satışı ile ilgili bir anlaşmayı bu ay imzalamayı planlıyoruz.