Türkiye’de sosyal ağlara yatırım artıyor
Türkiye’deki şirketlerin yüzde 46’sı, sosyal ağlar aracılığıyla yeni müşteriler kazanıyor. _x000D_
Dünyada yeni çalışma alanı çözümleri sunan Regus, internet üzerinde gerçekleştirdiği bir araştırmada Türkiye’deki şirketlerin yüzde 46’sının, internette yer alan sosyal ağlar aracılığıyla yeni iş alanları ve müşteriler kazandığını ortaya koydu.
Araştırmaya göre; Türkiye’de şirketler artık, sosyal ağlara pazarlama bütçelerinden yüzde 25 gibi oldukça yüksek bir oranda yer ayırıyor. Türkiye’de küçük ölçekli şirketler yeni müşterilerini, büyük ölçekli şirketlere nazaran daha yüksek bir oranda yüzde 52 oranında sosyal ağlardan elde ederlerken, bütçelerinde de sosyal ağlara, yüzde 25 oranında bir pay ayırıyorlar.
Regus’un yaptığı araştırmada yer alanların uluslararası şirketlerde de durum Türkiye’dekinden çok farklı değil. Uluslararası şirketlerin yüzde 58’inin belirttiğine göre, bu ağların en popüler kullanımı ticari ilişkiler için. Yine uluslararası şirketlerin yüzde 51’i, bu ağları müşteri gruplarına ulaşmak, organize etmek ve yönetmek için kullanırken, şirketlerin yüzde 54’ü de bu ağları, aynı zamanda ticaret yapmak için de kullanıyor. Ayrıca, araştırmaya katılan uluslararası şirketler, şirket profillerindeki görsel ve işitsel animasyonlardan etkilendiklerini de ortaya koydu.
Regus’un, Ortadoğu Avrupa ve Balkanlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Garry Gürtler,“Şimdiye kadar bu kadar detaylı ve kapsamlı bir araştırmaya konu olmayan sosyal ağlar ile ilgili araştırmamız gösterdi ki; sosyal ağlar, ticarette ana bir araç haline gelmişlerdir. Bu ağların müşteri ve tüketiciye ulaşmada hiçbir zaman belirgin bir rol oynayamayacağına inanan bir kesim olsa da, yine de daha yüksek bir kesim, var olan müşterilerini tutabilmek ve yeni müşterilere ulaşmak amacı ile pazarlama bütçelerinde bu ağlara önemli miktarlar ayırdıklarını söylemişlerdir” dedi.
Gürtler, Türkiye’nin Avrupa’daki 7. büyük internet nüfusuna ve 2. en popüler çevrimiçi kısa mesaj aktivitesine sahip ülke olması nedeni ile bu alanda büyük bir oyuncu olmasının da şaşırtıcı olmayacağını ifade etti.
Gürtler sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bu ağların en popüler kullanımı, müşteriler ile temasa geçmek olsa da şirketler, bu ağları yeni müşteriler kazanmak ve bu gruplarla etkileşimli temasa geçmek için de başarı ile kullanmaktadırlar. Bu durum özellikle yeni müşterilerin bu ağlar üzerinden bulunduğu Hollanda (yüzde 48), Hindistan (yüzde 52), Meksika (yüzde 50), İspanya (yüzde 50) gibi ülkelerde gözlemlenmektedir. Bu araştırma, sosyal ağlara yatırım yapmayan şirketlerin çok büyük iş olanaklarını kaçırdıklarını ortaya koyması açısından da önemli bir çalışma olmuştur.”