“Türkiye’deki BT piyasası değerlendirilemiyor”
Ülkemizdeki en büyük dağıtıcılar arasında yer alan Tesan’ın yöneticilerinden Rüştü Arseven, Türkiye’deki BT piyasasında çok büyük bir potansiyel bulunduğunu ifade etti.
İnterpromedya bünyesinde açıklanan Bilişim 500 sıralamasında 38. sırada yer alan şirket, 3 bin 500’ün üzerinde ürün çeşidinin satışını gerçekleştiriyor. Bu yıl sektördeki 30. yılını kutlayan Tesan, geçtiğimiz haftalarda iş ortaklarıyla bir araya geldiği bir toplantı düzenledi. Daha çok ağ çözümlerinin anlatıldığı toplantıda, Çin’in önemli altyapı üreticilerinden ZTE’nin de dağıtıcılığını Tesan’ın üstlendiği duyuruldu. Birçok farklı kategoride ürünler sunan şirket, ağ alanında veri yedekleme cihazları, ağ güvenliği çözümleri, analog ve IP tabanlı güvenlik kamera sistemleri, video konferans ve telekonferans cihazları, IP telefonlar, başlık takımları, yapısal kablolama ürünleri, rack kabinetler gibi kurumsal çözümler sağlıyor.
Toplantıdaki yoğun gündem arasında Tesan İletişim Genel Müdürü Rüştü Arseven ile Türkiye’deki BT sektörü ve Tesan’ın hedefleri üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik. Öncelikle etkinliğin beklediklerinin üzerinde katılımla gerçekleşmesinin mutluluğunu yaşadıklarını dile getiren Arseven, iş ortakları ve müşterilerinin BT yöneticilerinin bir araya geldiğini belirterek, toplantıların Anadolu’nun 8 kentinde devam edeceği bilgisini verdi.
ZTE’nin satış operasyonları Tesan üzerinden gerçekleşecek
Çin’in dev şirketiyle yapılan anlaşmanın detaylarını aktaran Arseven, ZTE’nin profesyonel çözümler kategorisindeki ürünlerin dağıtıcılığını üstlendiklerini bildirdi. ZTE’nin İstanbul ve Ankara ofislerinin teknik destek vereceğini sözlerine ekleyen Arseven, satış operasyonlarının Tesan üzerinden gerçekleşeceğini vurguladı.
Türkiye piyasasını değerlendirirken IDC raporlarını takip ettiğini dile getiren İletişim Genel Müdürü, kişi başına düşen BT harcamalarını kıyasladığında Avrupa’ya göre geride olduğumuzun altını çizdi ve ekledi:
“İngiltere’de kişi başına düşen BT harcaması bin 594 dolarken Almanya’da bin 77 dolar. Türkiye’deyse bu rakam sadece 125 dolar. Bu üç ülke nüfus olarak birbirine çok yakın. Karşılaştırıldığında, Türkiye’de çok yüksek bir potansiyel olduğu görülüyor ve piyasa aslında bomboş. Ancak ülkemizde yaşanan rekabet nedeniyle, bizler gerçek potansiyeli ortaya çıkarmaktan geri kalıyoruz.”
“Beş yıl içerisinde sektör iki katına çıkabilir”
Yurtdışındaki yüzde 2-3’lük büyümelere kıyasla Türkiye’nin yüzde 8-10 büyümesinin kağıt üzerinde iyi görünse de gerçek potansiyeli yansıtmadığını bildiren Rüştü Arseven, “Zaten Türkiye piyasasındaki harcamalar çok düşük olduğu için bu kıyaslamalar kabul edilemez. Türkiye’de sektör paydaşları kendi işini çok iyi yönettiği takdirde beş yıllık süreçte iki katına kadar büyüyebileceğine inanıyorum” dedi.
Tesan’ın da son dönemini değerlendiren Arseven, kendi markaları Ttec ile bölge ülkelere ihracat hedefi olduğunu dile getirdi. Arseven, Turkcell ile yapılan anlaşmayla Ttec ürünlerini ülke çapında yaydıklarını belirtti. Arseven’in verdiği bilgilere göre, 2012 yılı Tesan için yatırım yılı oldu ve şirket bu yıl o yatırımların karşılığını almayı hedefliyor.