Türkiye’deki BT verileri Context ile sektöre yansıyacak
BT kanallarındaki satış ve fiyat verilerini anlaşmalı olduğu 35 ülkedeki dağıtıcılardan alarak günlük olarak raporlayan Context, kuruluşunun 30. yılında Türkiye pazarına giriş yaptı.
1983 yılında İngiltere’de kurulan ve bu yıl 30. yılını kutlayan Context, Türkiye pazarına giriş yaptığını duyurdu. Context, ilk kurulduğunda sadece İngiltere’deki bilgisayar fiyatlarını toplayarak yola çıkmış. Sonrasında dünyaya açılarak bilgisayar, yazıcı, tarayıcı gibi BT sektörüyle ilgili tüm ürünlerin verilerini dağıtıcı, perakendeci ve tedarikçilerden toplayarak günlük olarak raporlama noktasına gelmiş.
Context, faaliyet gösterdiği 35 ülkeden elde ettiği verileri dönüştürdüğü haftalık ve günlük raporlarla, pazarın ve rakiplerin durumunu marka ve dağıtıcı bazında gözlemlemeye olanak tanıyor. Context’in Srilanka ve Polonya’da bulunan veri işlem merkezleri ve İngiltere’de bulunan veri analizleri merkezinde her hafta en az 3 milyar dolarlık veri işleniyor.
Veri toplama ve yapılandırma konusunda uzman olduklarını belirten Context Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Howard Davies, bilgi ve iletişim teknolojileri sektörüne dair son derece geniş bir veritabanına sahip olduklarını vurguladı.
Dört alanda raporlama hizmeti sunuyorlar
Müşterilerine bilgi ve iletişim teknolojileri sektörüyle ilgili gerçek zamanlı verileri günlük raporlarla sunan Context, Davies’in belirttiğine göre 4 alanda hizmet veriyor. Davies, bu 4 alanı şöyle detaylandırdı:
“PriceWatch (fiyat takibi), müşterilerine dünyadaki rakiplerinin bölgesel olarak fiyatlarını görmelerini sağlıyor. Liste fiyatı, toptan fiyatı ve perakende satış fiyatlarını gösteren SalesWatch (satış takibi), dağıtıcı, perakendeci ve tedarikçilerden topladığı haftalık verilerle satış kanallarını takip imkanı tanıyor. SalesWatch hizmetimiz 15, PriceWatch hizmetimiz ise 25 ülkeyi kapsıyor. PriceIT, son kullanıcıya hizmet veren büyük şirketlerin ürünlerinin fiyatlarını akılcı olarak yönetmelerine yardımcı oluyor. PriceIT aynı zamanda kamu kurumları için de uygun bir hizmet ve kurumların genel olarak fiyatları kontrol etmelerini sağlayarak zarar etmelerini önlüyor. Bu hizmetlerin dışında kanal yönetimi ve EMEA bölgesinde kanal izleme faaliyetleri gerçekleştiriyoruz.”
Davies, müşterilerinin değişen beklentilerini de şu sözlerle aktardı: “İlk başlarda elde ettiğimiz verilerle genellikle şirketlerin pazarlama birimleri ilgileniyorlardı. Şirketler pazarın büyüklüğünü ve yapısının nasıl değiştiğini bilmek istiyorlardı. Haftalık ve günlük olarak elde ettiğimiz veriler sayesinde şimdi bu veriler operasyonel işlemler için kullanılıyor. Yani elde ettiğimiz veriler artık şirketlerin satış ve operasyon birimlerinde karar verme mekanizmalarını etkiliyor. Bu önemli bir değişiklik.”
Şirketin kurulduğu zamanlarda iki ayda bir rapor yayınladıklarını belirten Davies, artık günlük verilerle rapor hazırladıklarına dikkat çekti.
Türkiye’deki ilk hizmet ‘Satış Takibi’ olacak
Türkiye’de tüm hizmetlerini zamanla hayata geçirecek olan Context, ilk olarak dağıtıcılardan alacağı sonrasında perakende ve çevrimiçi satışları da içerecek verilerle SalesWatch hizmetiyle Türkiye pazarına giriyor.
Davies, yeni girdikleri Türkiye pazarının Context için önemini şöyle değerlendirdi: “Raporlara baktığımızda Batı Avrupa’da büyüme görünmüyor. Türkiye ise büyüyen bir pazar olarak Avrupa’da iyimser bir tablo çiziyor.”
Davies, yakın zamanda Türkiye’de yaptıkları dağıtıcı anlaşmalarını açıklayacaklarını söyledi.
Türkiye’deki tablo Batı Avrupa’ya göre umutlu
Sonuçları geçtiğimiz ay açıklanan Context’in EMEA bölgesinde gerçekleştirdiği kanal izleme araştırması (Channel Watch), Türkiye için de önemli bulgular içeriyor. Fransa, Almanya, İtalya, Portekiz, İspanya, Birleşik Krallık gibi Batı Avrupa ülkeleri ile Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Polonya, Rusya, Slovakya ve Türkiye gibi gelişen pazarların sonuçlarının karşılaştırmalı olarak incelendiği raporla ilgili Davies şu detayları paylaştı:
“Dağıtıcı konusunda Türkiye pazarı oldukça talepkar. Türkiye’deki satış kanallarının yüzde 66’sı 2013 yılının 2012 yılına göre daha iyi geçeceğini, yüzde 12’si daha kötü geçeceğini düşünüyor. Batı Avrupa’da ise 2013’ün daha kötü geçeceğini düşünenlerin oranı yüzde 20. Aynı zamanda ortaya çıkan sonuçlar hizmet kalitesinden de memnun kalındığını gösteriyor. Türkiye’deki ana dağıtıcılar Batı Avrupa’dakinden daha iyi hizmet sunuyor. Türkiye’de ana dağıtıcı için ‘mükemmel’ yanıtının oranı yüzde 16 iken, Batı Avrupa’da bu oran
yüzde 12.”