“Türkiye’deki büyüme potansiyeli bu yıl eski dinamizmine kavuşacak”
Panasonic, tüketici elektroniği ve B2B’de yaygınlaşmayı amaçlıyor._x000D_
Panasonic, 1981’den bu yana ürünleriyle Türkiye pazarında boy gösteriyordu esasında. Yüzde yüz Japon sermayeli bir şirket olan Panasonic’in Türkiye ofisinin kuruluşu ve ticari sicil işlemleriyse 2009’un Haziran ayında tamamlanmış ve şirket ticari faaliyetlerine 20 Ocak 2010 itibarıyle başlamıştı. Ofisinin açılmasıyla birlikte Türkiye’deki hedeflerini de büyüten Panasonic Elektronik’in Yönetim Kurulu Başkanı Shigeo Suzuki ile hem pazarı hem de Panasonic Türkiye’yi konuştuk.
Panasonic’in Meksika, Endonezya, Nijerya, Türkiye ve Balkanlar gibi gelişmekte olan pazarlara girerek genişlemeyi hedeflediğini, bu yöndeki faaliyetlerin bir parçası olarak da Türkiye pazarını desteklemek üzere burada bir satış organizasyonu kurma kararı aldığını anlatan Suzuki, bunun ardında Türkiye’nin yüksek pazar potansiyeli ve gelişme fırsatlarının yattığını açıkladı. Suzuki, “Ofis açmamızın diğer nedeniyse Türk tüketicisine doğrudan ve daha hızlı bir şekilde ulaşabilme. Her ürün grubuna en uygun satış kanalını kullanmayı tercih eden, bu nedenle tüm satış kanallarına büyük önem veren bir strateji izliyoruz. Tüm Panasonic ürünleri ülkeye Panasonic Türkiye üzerinden giriş yapıyor. Türk tüketicisinin ihtiyaçlarını en iyi şekilde kavrayıp uygun çözümler sunabilme arzusundayız. Bu doğrultuda birden fazla dağıtıcı, gerek yerli gerekse yabancı çeşitli elektronik zincir marketlerle çalışıyoruz. Dağıtıcılarımız Tekofaks, Birikim, Oftalmed, Pancom, Tecpro” dedi. Suzuki’ye göre, 2009’da tüketici elektroniği pazarında küresel ölçekte yaşanan ciddi talep düşüşüne karşın televizyon pazarı büyümeye devam etti. Bunun nedeni, kriz zamanlarında tüketicilerin televizyon ya da DVD izlemek gibi aktiviteleri tercih etmesi. Panasonic’in 3D ev sinema sistemlerinin 2010’da da bu eğilimin sürmesini sağlayacağını öngördüğüne değinen Suzuki, görüşlerini şu şekilde dile getirdi: “Pazarın geneline ilişkin öngörüyse Türkiye’deki büyüme potansiyelinin bu yıl eski dinamizmine kavuşacağı. Bizce Panasonic pazara girişini doğru zamanda gerçekleştirdi. Bu yıl bizim için organizasyon yapısı ve hizmet ağları bağlamında kuvvetli bir temel inşa etme yılı. Birkaç yıl içindeyse çift haneli bir pazar penetrasyonu hedeflenmekte.
Panasonic’in Türkiye’nin taleplerine en kapsamlı şekilde yanıt vererek ürün gamını genişletmek istediğini belirten Suzuki, tüketici elektroniği kategorisindeki ürünlerini ve B2B çözümlerini Türkiye pazarına getirmeyi amaçlayan Panasonic’in Türkiye’de ileriki yıllarda Avrupa’daki ürün gamının genişliğini yakalamayı hedeflediğini dile getirdi. 3D pazarında farklarını görüntü kalitesiyle koymak istediklerini kaydeden Suzuki, “Panasonic’in tüm sistem olarak desteklediği 3D teknolojisi, doğala son derece yakın bir görünüm sunuyor. 3D’de farkımızı görüntü kalitesinde ortaya koymayı hedefliyoruz. Panasonic, 3D teknolojisinin gelişimine katkıda bulunmak için Panasonic Hollywood Laboratuvarları’nda film yönetmenleri ve uzmanlarla çalışmakta. Fransa Açık Tenis Turnuvası’nın 3D yayınında da Panasonic önemli rol oynuyor.”