Türkiye’deki eğilim hızla artıyor
Dünyada bulutun önemi hızla artarken ortaya konan veriler hem büyük hem de küçük işletmelerin buluta geçeceğini gösteriyor. Ülkemiz dünya genelinin biraz altında görünse de bulut hızla takip ediliyor. Avrupa’daki genel eğilim bulut bilişime geçişte pek de hızlı davranılmadığını gösteriyor. Türkiye de benzer bir yolda ilerliyor, “maliyet avantajı” kilit noktayı oluşturuyor.
BT harcamalarını maliyet olarak gören ülkemiz şirketlerine konu tasarruf boyutuyla anlatıldığında geçiş konusunda ikna edilebildiğini ifade eden Anadolu Bilişim Hizmetleri Kurumsal Uygulama Hizmetleri Müdürü Atakan Karaman, hâlâ “Tüm donanımlar yanımda olsun, fandan çıkan sıcaklığı hissedeyim, parasında pulunda değilim” diyen şirketlerin de yakın zamanda rekabetin getirdiği şartlardan dolayı dönüşüme başlayacaklarını düşündüklerini aktardı.
İş süreçlerinin iyi anlaşıldığı durumda ve çözümlerin sürekli sahip olma maliyetine oranla avantajlı görüldüğünde bulutta iş uygulamalarının tercih edildiğini dile getiren Dora Telekom Genel Müdürü Timuçin Öğün, bu durumun piyasanın gelişimini yavaşlattığını aktardı. Öğün’e göre, otomasyon sistemlerine ihtiyacın artmasıyla bulut pazarı daha hızlı büyüyebilir.
Öğrenme zamanı gerekiyor
2009 yılından itibaren hem KOBİ’lerin hem de büyük ölçekli kurumların iş faaliyetlerini teknolojik iletişim altyapısı üzerinden gerçekleştirmeye yöneldiğini gözlemlediklerini ifade eden TurkNet Erişim, Veri Merkezi, Güvenlik Ürün Müdürü Erdem Eriş, sanallaştırma, felaket kurtarma ve barındırma ile birlikte bulut bilişime olan taleplerin giderek arttığını belirtti.
Yeni iş yapış modeli doğal olarak bir öğrenme zamanı gerektiğine dikkat çeken VMware Türkiye Satış Müdürü Yakup Börekçioğlu, kurumların bulut hizmetine ve bu hizmetin altyapısına güvenmeleri gerektiğini vurguladı.
Türkiye Avrupa’ya paralel ilerliyor
Türkiye’nin bulut bilişime olan ilgisinin Avrupa’ya paralel ilerlediğini belirten Alcatel- Lucent Türkiye ve Azerbaycan Strateji Pazarlama ve İletişim Yönetimi Grup Müdürü Barış Özkök, geçişi hızlandırmak için “taşıyıcı sınıfı bulut” yapısına Türkiye’de yatırım yapılması gerektiğini vurguladı.
Türkiye’de şirketlerin bulut platformları hakkındaki ön yargıların büyük bölümünü veri güvenliği konusu oluşturduğunu belirten Formalis Satış Yöneticisi Hilal Hatip, “Veri güvenliği ön yargısı konusunda Türk şirketlerini ikna edebilmek için SLA anlaşmalarının güvenlik konusundaki kapsamları genişliyor ve şifreleme, izleme, yedekleme, standardizasyon gibi yeni bulut teknolojileri geliştiriliyor” dedi.
Bilginin depolanması, şirketler için iş yükü oluşturan bir çalışma olduğu kadar verinin kaybolması riskine dikkat çeken Hatip, bulut bilişimin şirket verilerinin ölçeklenebilir şekilde depolanmasını sağladığını belirtti. Hatip’e göre, son dönemde, bulut bilişimin popülerlik kazanması, konu hakkındaki yayınların çoğalması, Türkiye’de bulut bilişim kullanımını olumlu yönde etkiledi.
Şirketlerin genel anlamda şüphe ile yaklaştıkları tek hususun veri güvenliği olduğunu aktaran Ereteam Satış ve Pazarlama Yöneticisi Emre Uzuncakara, güvenlik konusunda soru işaretleri giderildiği takdirde bulut bilişimin avantajları geri kalan kısımları tamamladığına işaret etti.
Verilerin yurtdışına çıkarılmasının bazı sektörler için engel teşkil ettiğini dile getiren Uzuncakara, yurtiçinde bulut bilişim hizmeti veren kendini kanıtlamış şirketlerin bu engeli aşmak için gayret ettiklerini bildirdi.
Türk şirketlerinin bütünleşik çözümlere yönelik ilgisinin büyük olduğuna dikkat çeken Terremark Satış Müdürü Hakan Kul, sunulan hizmetler açısından ülkemizin Avrupa’dan geri kalmadığını belirtti.
Türkiye’deki uyum sürecine baktığımızda son zamanlarda bulut bilişime yönelik ilginin önemli seviyede arttığını rahatlıkla görebildiklerini aktaran Kul, “BT yöneticileri bulut bilişim hizmet modelinin faydalarını ve bu modelin çalıştıkları şirketlere uygulanabilirliğini değerlendiriyorlar. Ülkemizde dışkaynak kullanımı olgusunun yeni yeni yer edinmeye başladığını ve kullanım alışkanlıklarımızı göz önüne aldığımızda bulut bilişim uyum seviyesinin yükselmesi için biraz daha zamana ihtiyacımız olduğunu söyleyebiliriz” dedi.
Son iki yılda bulutun çok fazla öne çıktığını belirten Turkcell Bilgi ve İletişim Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı İlker Kuruöz, teknolojilerin henüz istenen seviyeye ulaştığını vurguladı. Genişbant erişiminin yaygınlaşmasıyla bulutun da aynı paralelde yaygınlaştığını belirten Kuruöz, bireysel pazardan sonra kurumsal pazarda da önemli bir potansiyel olduğuna inandıklarını aktardı.
Pazarın ihtiyaçlarını karşılayabilmek için yatırımlarını da sürdürdüklerini aktaran Kuruöz, artık şirketlerin pek çok bulut servisine geçişinin oldukça kolay olduğunu sözlerine ekledi.