Türkiye’den anlaşmalı ülkelere düzenleme eğitimleri
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), 13-17 Haziran 2011 tarihleri arasında İstanbul bölge müdürlüğünde gerçekleştirdiği eğitim semineri ile ikili işbirliği anlaşması bulunan çok sayıda ülkenin teknoloji uzmanlarını ‘telekomünikasyon düzenlemeleri’ konusunda eğitim verdi. Kurumla ikili işbirliği anlaşması bulunan ülkeler başta olmak üzere, AB üyesi veya üye adayı olan toplam 18 ülkeden 34 uzman, başuzman ve daire başkanının katıldığı 5 günlük seminer programı, BTK Başkanı Dr. Tayfun Acarer’in açılış konuşmasıyla başladı. Eğitim süresince katılımcılara BTK’nın konusunda uzman kadrosu tarafından bilgiler aktarıldı. Katılımcılar telekomünikasyon düzenlemeleri konusunda teorik bilgiler aldı ve uygulamalar hakkında bilgi sahibi oldu. Beş gün boyunca verilen eğitimler; yetkilendirme, son kullanıcı ilişkileri, yerel ağın paylaşıma açılması, tarifeler, pazar analizi, numara taşınabilirliği, geçiş hakkı, tüketici hakları, kişisel verilen korunması, hizmet kalitesi ve tesis paylaşımı konularına odaklandı.
Uluslararası eğitim seminerlerinin 3 programla, 3 farklı konuya odaklı olarak planlandığını söyleyen BTK Uluslararası İlişkiler Dairesi Başkanı Dr. Ahmet E. Çavuşoğlu, “Bu, projenin telekomünikasyon alanındaki düzenlemeleri ele alan ilk ayağı olarak gerçekleştirildi. Önümüzdeki eğitim seminerlerinin sırasıyla spektrum ve bilişim teknolojileri alanlarında olmasını planlıyoruz.
Hatta bunların ders programları da hazır” dedi. Önümüzdeki seminerlerde, bu etkinlikte 34 olan katılımcı sayısını yükseltmeyi hedeflediklerini söyleyen Çavuşoğlu, eğitimlerin amacının İstanbul’u bir eğitim merkezine dönüştürmek olduğunu vurguladı. BTK’nın ikili anlaşmalar ve başka iş birlikleri üzerinden ilişkide olduğu ülkelerin muadil kurumlarından gelen katılımcıların, eğitim dışında tecrübe paylaşımı için de iyi bir ortam bulduğunu belirtti. Telekomünikasyon alanında gelişmiş sanayileri olan Japonya ve Kore’de de benzer eğitim programlarının uygulandığını vurgulayan Çavuşoğlu, ülkemiz için bu modelin hukuk ve düzenleme konularına odaklı olarak tasarlandığını, daha sonraki eğitimlerde ise hedefin içeriği zenginleştirmek olduğunu sözlerine ekledi.