Türkiye’den bölgeye mesaj var
Bu yıl bölgesel boyutta gerçekleştirilen ICT Summit Eurasia Bilişim Zirvesi’11’den önemli mesajlar verildi. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, cihazlar arası iletişimin (machine to machine – M2M) yaygınlaşacağına dikkat çekerek, bunun için gerekli mevzuatların da bir an önce hazırlanacağını kaydetti. Bakan Yıldırım ayrıca, telekom altyapıları konusunda da düzenlemelerin gerçekleştirileceğini kaydetti. Bu yıl bölgesel yapılanmasıyla bölgesel bir işbirliği platformu olarak kurgulanan ICT Summit Eurasia Bilişim Zirvesi’11 yapıldı. AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın açılışta yer aldığı zirvede Dijital Türkiye Platformu Başkanı Faruk Eczacıbaşı, İTO Başkan Yardımcısı Dursun Topçu, BTK Başkanı Tayfun Acarer, Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray, Atos Türkiye CEO’su Orhan Akbulut da kürsüye çıkan diğer isimler arasında yer aldı.
Büyümek için bölgeye açılım şart
İnterpromedya Genel Müdürü Güldane Taşdemir, 11. yılında ICT Summit Eurasia’nın Avrasya’nın en güçlü etkinliği olması amacıyla yola çıktığını vurguladı ve bu yıl ilk defa 23 ülkeden 244 konuşmacıyı 10 ana konferans ve 83 oturumla biraraya getirdiklerini belirtti. Zirvenin bu yıl ilk defa uluslararası bilişim projelerinin yarıştığı TİKA destekli ICT Summit Ödülleri’ne ev sahipliği yaptığını da vurgulayan Taşdemir, zirvenin İTO desteğiyle gerçekleşen buluşturma toplantıları ile de bölgedeki işbirliği ekonomisini canlandırdığını belirtti. Taşdemir, konuşmasında, bilişim sektörünün büyümek için mutlaka bölgeye açılması gerektiğini ve ICT Summit Eurasia Bilişim Zirvesi’nin de bu konuda önemli bir platform sunduğunu kaydetti.
Altyapının esaslarını çizeceğiz
Türkiye’nin, Avrupa’nın üçüncü nesil uygulamalarında en iyisi olduğunu da belirten Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, “Burada altyapı çok önemli. Biz de altyapının esaslarını çizeceğiz. Yeni bir düzenleme getiriyoruz. Geçiş haklarının tamamı tek bir merkezden yönetilecek. Hak eden kurum yerel ve merkezi idare bu merkezden hakkını alacak” dedi. M2M iletişimin önümüzdeki dönemde çok önemli bir noktaya geleceğini belirten Yıldırım, bu konuda da gerekli hazırlıkların yapılacağını belirtti.
Dijital çağ değişim süreci
iyi yönetilmeli
Araştırmaların 2015 yılında mobil internet trafiğinin 26 kat artacağını öngördüğünü belirten Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray, bu dönüşümün geleceğe dair değişim konularının da gündeme alınması gerekliliğini ortaya koyduğunu belirtti. Yeni dijital çağ iyi yönetilebilirse Türkiye bilişim sektörünün de dünya markaları çıkaracak itici güç konumuna gelmesinin mümkün olabileceğini belirten Timuray, Oksijen gibi Ar-Ge şirketlerinin çoğalmasını istediklerini dile getirdi.
ATOS Türkiye CEO’su Orhan Akbulut ise Türkiye’nin ekonomik dinamizmine ve bunun değere dönüşmesinin önemine işaret ederek özel sektör, kamu ve STK’lara önemli görevler düştüğünü belirtti. Küresel oyuncuların da bu gelişime önemli katkıları olacağını vurguladı.
Dijital Türkiye için
adımlar belli
Dijital Türkiye olarak yapılması gerekenleri de sıralayan Dijital Türkiye Platformu Başkanı Faruk Eczacıbaşı, “Nitelikli iş gücü için eğitim reformu önem kazanıyor. FATİH Projesi donanımın yanı sıra yazılım, lojistik ve öğretmenlerin eğitimi ile birlikte ele alınmalı. Kırsal kesimde genişbantlı bir sistemin ülkenin ekonomik kabiliyetini bir yerden bir yere taşıyacak noktaya getirilmesi önem kazanıyor” diye konuştu.
Mobil trafik önümüzdeki beş yılda 66 kat artacak, altyapı önem kazanıyor
64 milyon mobil, 16 milyon sabit abone sayısı olan Türkiye’nin 11, 3 milyon genişbant abone sayısıyla da ülke nüfusuna göre yüzde 45’lik penetrasyona sahip olduğunu belirten Acarer, “Bu da son on yılda yüzde 7777’lik bir genişbant artış hızı olduğunu gösteriyor. AB’de bu ortalama yüzde 833. Aylık 31.7 saat internet kullanıyoruz. Hollanda ve İngiltere’den sonra interneti en yoğun kullanan ülkeyiz. Sabit ve mobil altyapıyı geliştirilmesi ve fiberin evlere kadar ulaştırılmasını önemsiyoruz” diye konuştu. Sektördeki riskler ve problemlere de değinen Acarer, bunları da “Sektördeki rekabetin makul değerlerin üzerine çıkması, büyük arama motorlarının sektördeki etkinliğinin artması, kira ve altyapı kullanım bedellerinin artışı, siber güvenlik” olarak sıraladı. Önümüzdeki beş yılda mobil trafiğin de 66 kat artacağını belirten Acarer, mobil altyapının daha da artırılması gereğine de işaret etti.