Türkiye’den dünyaya e-öğrenme hazırlama aracı
İdea, tamamen yerli e-eğitim hazırlama yazılımıyla, uluslararası pazarlara açılıyor.İdea Eğitim ve Danışmanlık, 98 yılından itibaren başlattığı uzaktan eğitim Ar-Ge çalışmalarını “e-öğrenme” konusunda TÜBİTAK’tan inovasyonu onaylanan bir sisteme taşımış şirket olarak faaliyetlerine devam ediyor. En son kurumlara özel etkileşimli iletişim platformu Connexion ürününü geliştiren şirket, e-eğitim konusunda da geliştirdiği yeni ürünle öne çıkıyor. İdea, geliştirdiği tamamı yerli olan e-eğitim hazırlama yazılımıyla, uluslararası rakiplerin ürünlerine alternatif sunuyor. İdeaLStudio adını verdikleri ürünün Word, Excel, Powerpoint gibi birkaç saatlik eğitimle kolaylıkla kullanılabilen, hem profesyonellerin ve hem de profesyonel olmayanların yararlanacağı bir e-eğitim hazırlama yazılımı olduğunu belirten İdea Eğitim ve Danışmanlık Genel Müdürü Ufuk Akdağ, “İdeaLStudio e-öğrenme içeriklerinin hızlı, kolay ve yüksek kalitede hazırlanmasına olanak veren bulut bilişim mimarisiyle geliştirilmiş bir e-eğitim oluşturma aracı. İdeaLStudio’da herkesin kolaylıkla eğitim hazırlamasını ve bunu istediği ortamdan yayınlayabilmesini hedefledik. Yazılımın bulut bilişim mimarisiyle geliştirilmiş olması ve eğitimler platform ayrımı gözetmeksizin, PC’de ve her tür mobilde çalışması üstünlüklerinden bazıları” diye konuştu. FATİH Projesi çerçevesinde Türkiye’de 20 milyona yakın öğrenci tablet kullanacağını da hatırlatan Akdağ, “Her türlü uygulamanın tabletlerde çalışması öne kazanacak. İsteyen herkes e-eğitim hazırlayabilecek, istediği ortamda yayınlayabilecek” dedi.
Hazırlanan eğitim tüm platformlarda çalışıyor
İdeaLStudio ile hazırlanan eğitimlerin hiçbir ek işlem yapmaya gerek kalmadan tüm mobil cihazlarda çalıştığını belirten İdea Eğitim ve Danışmanlık Proje Yöneticisi Şenay Şanda da bunun çok önemli olduğuna dikkat çekti. Şanda, sahnelerde flash animasyonlar kullanılmış olsa dahi eğitimlerin iPad ve iPhone’da oynamasının bir sıkıntı oluşturmadığını dile getirdi. Bu alanda Türkiye’de yerli yazılım olarak pazara sürülmüş bir ürün olmadığına da dikkat çeken Şanda,”Türkiye’den dünyaya açılan ilk Authoring Tool ideaLStudio oluyor” diye konuştu.
Benzerlerine göre iki önemli üstünlük sağlıyor
Dünyadaki benzer ürünlere göre çözümün iki çok önemli üstünlüğü olduğunu da değinen Akdağ, şöyle konuştu: “Birincisi, ideaLStudio’yu bulut mimariye uygun geliştirdik. Rakipler henüz bu alanda iyi görünmüyorlar. İkinci olarak da çıktılar yani eğitimler her platformda çalışabiliyor. Bu konuda rakipsiz olduğumuzu düşünüyoruz. Bulut bilişim sayesinde, kullanıcılar zaman ve mekan bağımsız çalışabiliyorlar, çalışmalarını paylaşabiliyorlar. Sınırsız depolama olanağı bulabiliyorlar. Yapılan bütün işlemler çevrimiçi oluşturuluyor ve her eğitim içeriği çevrimiçi kaydediliyor. Ayrıca yapılan işlemler belirli dizinlere kopyalanıp yedekleniyor. Bu sayede veri kaybı yaşanmıyor. Burada bir önemli nokta bu mimari sayesinde ideaLStudio’nun eğitim hazırlama işinde ekip çalışmasına imkan vermesi. Bir konunun eğitiminin hazırlanması birden çok kişiye paylaştırılabilir. Ekip lideri, eğitim yöneticisi ya da akademisyen eğitim hazırlama sürecindeki herkesi izleyebilir, sahne sahne yorum ve geribildirimde bulunabilir.”
“Platform bağımsız yapı ile kurumlar istedikleri ortamda eğitim verebilir”
Yazılımın platform bağımsız olmasının çok önemli olduğunu ifade eden Akdağ, “Tablet kullanımı kişisel olarak da işletmelerde de gittikçe artıyor daha da artacak. Eğitimi hem PC’de hem de tablette verebilmek lazım. İdeaLStudio ile, hazırlanan eğitimin farklı platformlarda bu denli rahat yapılabilmesi onun önemli bir üstünlüğü” diye konuştu. Akdağ, İdeaLStudio’nun e-öğrenme şirketleri, büyük kurumların eğitim, pazarlama departmanları, eğitim veren şirketler, gibi herkes tarafından kullanılabileceğini de sözlerine ekledi.
Kullanıcı dostu
Ufuk Akdağ, yazılım ile İdeaLStudio ile hiçbir programlama, Flash gibi çokluortam bilgisine ihtiyaç duymadan dakikalar içerisinde animatif, etkileşimli ve sesli eğitimler hazırlamanın mümkün olduğunu dile getirdi.
Klasik e-eğitim hazırlamanın üç profesyonelle yapıldığını belirten Akdağ, “Eğitim Teknoloğu, Flash Tasarımcı ve Action Scriptc Yazılımcısı. Eğitim teknoloğu konuyu uzmanından öğrenir ve storyboard hazırlar, tasarımcı bu taslaktan yola çıkarak animatif görselleri hazırlar, Action Script Yazılımcısı ise etkileşimler için kod yazar. Bu üç profesyonel 100 sahneden oluşan bir eğitimi yaklaşık 30 günde hazırlarlar. İdeaLStudio’ da ise bu niteliklere sahip olmayan bir kişi yazılımı 15 gün kullandıktan sonra 100 sahnelik eğitimi 1 günde hazırlayabilir” diye konuştu.