“Türkiye’den dünyaya teknoloji ihraç edeceğiz”
Trio Mobil, takip ve ölçüm teknolojilerine odaklanan bir IoT şirketi ve nesnelerin interneti alanında faaliyet gösteriyor. Fabrika, süpermarket, mağaza, hotel, restoran gibi tüm ticari tesislerin Endüstri 4.0 dönüşümünü hedef alan yeni nesil bir tesis yönetim sistemini Ocak 2018'de tanıtmaya hazırlandıklarını kaydeden Trio Mobil Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Ataklı, sorularımızı yanıtladı:
Trio Mobil’in faaliyetleri hakkında bilgi verebilir misiniz?
Trio Mobil, araç takip sistemleri ve nesnelerin interneti (IoT) alanında teknoloji üretme amacı ile 2011 yılında kurulmuş; en yenilikçi ürünleri, en iyi müşteri deneyimi ile sunmayı hedefleyen bir teknoloji şirketidir. 2017 yılı itibariyle 100 kişilik profesyonel kadrosu, 8 bin müşterisi, 75 bin cihaz referansı ve yıllık 2 katın üzerindeki büyüme hızıyla sektörün en büyük oyuncularından biridir. Uzman mühendis ekibi ile yazılım ve cihazların tamamını kendi bünyesinde geliştirmektedir. Sürekli inovasyon ve yeni projeler üretme hedefiyle yapılan Ar-Ge çalışmaları TÜBİTAK tarafından desteklenmekte olup; kalite standartları ISO 9001, ISO 14001 ve ISO 27001 kalite sertifikasyonları ile belgelenmiştir.
Türkiye’nin 81 ilinde bölge ofisleri ve geniş bayi ağı ile hizmet veren Trio Mobil, aynı zamanda GSM operatörlerinin de çözüm ortağı statüsündedir.
2016 Bilişim 500 Listesi’nde yerli donanım üreticileri kategorisinde 22. sırada yer alan Trio Mobil’e, AK Portföy Girişim Sermayesi Yatırım Fonu yüzde 30 ortak oldu.
Endüstri 4.0 ile ilgili çözümleriniz neler?
Trio Mobil, takip ve ölçüm teknolojilerine odaklanan bir IoT şirketi ve nesnelerin interneti tek odağımız. Bu çerçevede, filolar ve tesislerin yönetimi de odak alanlarımızda. Fabrika, süpermarket, mağaza, hotel, restoran gibi tüm ticari tesislerin Endüstri 4.0 dönüşümünü hedef alan yeni nesil bir tesis yönetim sistemini Ocak 2018'de lanse edeceğiz. Enerji yönetimi, iç mekan konumlandırma, sıcaklık takibi, müşteri memnuniyet ölçümü gibi bir tesiste ölçmeyi hayal edebileceğiniz 10'un üzerinde parametreyi zahmetsizce ölçüp raporlayacağız. Bu sistemin özellikleri eski teknolojilerde mümkün değildi çoğunlukla. Mümkün olanlar da çok pahalı yatırım ve işletme maliyetine sahipti. Bu alanda çözümümüz dünyada tek diyebiliriz. Birçok haberleşme teknolojisi üzerine Ar-Ge yapıyoruz, farklı sensörlerle ilgili uzmanlığımız var.
Araçlar başta olmak üzere birçok makinayı online olarak takip edip ölçümlerini yapıyoruz. Bir aracın hızı, yaptığı km, tükettiği yakıt, riskli sürüş durumları gibi parametreleri 7/24 ölçümleyerek, bulut tabanlı sistemimize kaydediyoruz. Araçların yanı sıra asansörler, jeneratörler, süpermarketlerdeki dolaplar gibi birçok farklı makinanın ve teçhizatın da uzaktan yönetimini sağlıyoruz. Örneğin; bir market dolabının içindeki ürünün stok miktarından sıcaklığına kadar verilerini ölçüp raporlayabiliyoruz.
Şu anda 15 ülkede partner ve distribütörlerimiz var. Bugüne kadar araç takip sistemleri, ekonomik ve güvenli sürüş asistanı, nesne takip cihazları gibi ürünler geliştirdik. Ürünlerimizin donanım ve yazılım tasarımları ile üretimini Türk mühendislerimizle ve kendi imkanlarımızla gerçekleştiriyoruz.
Ar-Ge yatırımlarınızdan bahseder misiniz?
20 kişilik bir Ar-Ge birimimiz var. 2018 yılı için Ar-Ge bütçemiz 1 milyon dolar civarında. IoT, milyarlarca dolarlık fırsatı beraberinde getiriyor. Son teknolojiler ile geliştirilmiş ürün hedeflerimiz var ve bu ürünlere cesurca yatırım yapıyoruz.
Trio Mobil’i nerede göreceğiz?
10 yıl sonra Trio Mobil'i tüm dünyada tanınmış ve saygı gören bir teknoloji şirketi olarak hayal ediyoruz. Çok idealist bir yaklaşımımız var. Finansal getiriler önemli tabi, ama teknoloji geliştirme kabiliyeti, iyi teknoloji ve ürünlere sahip olmak bizim için çok önemli. Özellikle hayal ve hedeflerde büyük düşünmekten yanayız. Çok daha küçük imkanlarla önemli başarılar elde ettik. Şu an elimizde büyük imkanlar var. O yüzden çok daha fazlasını başarmalıyız. Türkiye’den dünyaya teknoloji ihraç eden bir Türk firması olmayı hedefliyoruz.