Türkiye e-Spor’da küresel bir marka olma yolunda
Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, 11 Ekim tarihinde İstanbul’da düzenlenen e-spor Zirvesi 2019’a katıldı.
Bakan Kasapoğlu, etkinlikte yaptığı konuşmada, teknolojinin, ülkeler arasındaki küresel rekabette öncelikli parametreyi teşkil ettiği bir çağda yaşadığımızı vurgulayarak “Yazılım, robotik kodlama, yapay zekâ ve dijital icatlar ile girişimler, bugünün dünyasını şekillendiren etkenler olarak öne çıkıyor. e-Spor da değişen alışkanlıkların bir neticesi olarak, tamamen yeni bir rekabet platformu biçiminde hayatımızdaki yerini aldı. Firmalarımız, sektörde gün geçtikçe ağırlığını daha da artırıyor. Oyuncularımız uluslararası düzeyde ülkemizi en güçlü şekilde temsil etmekte. İnanıyorum ki bilinçli ve stratejik düzeyde doğru adımlar atarsak Türkiye dijital oyun sektöründe küresel bir marka olma yönünde emin adımlarla ilerlemeye devam edecek” açıklamasını yaptı. e-Spor’un; yazılımı, donanımı, markalaşmayı ve oyun geliştirme aktivelerini de içinde barından, büyüklüğü milyar dolarlarla ifade edilen dijital oyun sektörünün bir bileşeni olduğunun, aynı zamanda sektörün, pazarlama ve tutundurma faaliyetlerinin de bulunduğunun altını çizen Bakan Kasapoğlu, her konuda olduğu gibi e-Spor’un da avantajları ve dezavantajları olduğuna dikkat çekti.
e-Spor mu, e-Oyun mu?
Son dönemdeki güncel bazı tartışmalarda isim konusunun da gündeme getirildiğini hatırlatan Kasapoğlu, “Dijital oyun yarışlarının yaşandığı alana e-Spor mu demeliyiz yoksa e-Oyun mu demeliyiz? Önce bunda uzlaşılması ve bu doğrultuda strateji üretilmesi gerekiyor” dedi. Bakan Kasapoğlu, hareket bilimcilerin ve pedagogların; en az yazılımcılar, bilgi işlemciler ve pazarlamacılar kadar bu sektörde söz ve irade sahibi olmalarının sağlanması gerektiğine işaret ederek “Bu şekilde e-Spor’un akademik kazanımlarının niteliklerinin artırılabileceğini düşünüyoruz” değerlendirmesini yaptı ve oyun satışlarında yaş kategorizasyonunun ivedilikle hayata geçirilmesi, bu alandaki kurallar ve denetim mekanizmalarının oluşturulması gerektiğini belirterek şunları aktardı: “Ailelerde; dijital oyunla, e-Sporla ilgilenen çocuklarıyla alakalı farkındalık artırıcı çalışmalar yapılmalıdır. Bütün bu attığımız adımlar, dijital bağımlılığa karşı pozisyon almamız anlamını taşıyor. Dijital bağımlılıkla beraber gençlerimizi her anlamda tehdit eden, bağımlılığın her türlüsüyle son derece ciddi bir mücadele içerisinde olduğumuzun altını çizmek isterim.” Kasapoğlu konuşmasına şöyle devam etti: “e-Spor, gençlerin hızlı karar alma becerilerini, problem çözme hızlarını, reflekslerini ve ince motor becerilerini geliştiriyor. Çok erken yaşlardan itibaren, bir plan ve program içerisinde hayatlarını sürdürme kabiliyetlerine katkı yapıyor. Yine e-Spor’la; gençlerin, iletişim becerileri ve ekip çalışmalarına etkili olma yetenekleri gelişiyor. Gençlerimiz, uluslararası platformlarda ülkemizi temsil etme ve bayrağımızı dalgalandırma onuruna sahip olma fırsatı yakalıyorlar.”